Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 21:10

Ο Γ. Κασαπίδης η φαρμακευτική κάνναβη, και το σχέδιο με υπογραφή Μητσοτάκη για την οικονομική ανόρθωση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του συνόλου των πολιτευτών, βουλευτών, γραμματέων οργανώσεων και κομματικών στελεχών από όλη την δυτική Μακεδονία, παρουσίασε στο «λαό» τον υποψήφιο 

του κόμματος για την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ένοιωσαν διάφορες ευχάριστες εκπλήξεις, όχι τόσο από την ρητορική του προέδρου του κόμματος, όσο από την ρητορική και τον λόγο του σημερινού βουλευτή και υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη

Ο Γιώργος Κασαπίδης είναι ένας συντηρητικός πολιτικός, τα προηγούμενα χρόνια πολιτεύτηκε με τον αξιακό ιδεολογικό κώδικα της δεξιάς πριν από την χούντα, που ενσωματώνεται στο τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια».

Όμως, στα επί του πρακτέου ζητήματα της πολιτικής του δράσης έχει επιδείξει μια πέραν του δέοντος επιμονή σε θέματα πρωτογενούς τομέα. Δεν είναι υπερβολή αλλά πραγματικότητα να ισχυριστεί κανείς ότι, εάν σήμερα η δυτική Μακεδονία, με την ΠΕ Κοζάνης να πρωτοπορεί στην καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με πάνω από 7.000  στρέμματα λεβάντας, αρωματικού τριαντάφυλλου, ρίγανης, τσάι του βουνού και με έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, το οφείλει στην ιδέα, την αδιάκοπη προσπάθεια και επιμονή του συγκεκριμένου  βουλευτή, να πείσει τους παραγωγούς του Βοϊου να κάνουν το μεγάλο βήμα και όχι βέβαια σε κάποια οργανωμένη δράση εκ μέρους της πολιτείας.

Ο βουλευτής της  ΝΔ στην Π.Ε Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης εξέπληξε ευχάριστα όταν στην μακροσκελή ομιλία του -παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη - ανάφερε την καλλιέργεια την φαρμακευτικής κάνναβης ως σημαντική δράση του πρωτογενούς τομέα  στα πλαίσια των πολιτικών ανάπτυξης της φυτοθεραπείας στην Ελλάδα. Και ενώπιον «θεού και ανθρώπων» ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να στηρίξει την αυτήν την επιλογή, ώστε «να καταστήσουμε την δυτική Μακεδονία με επι πλέον 150 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ως κέντρο για την ανάπτυξη της φυτοθεραπείας στην Ελλάδα».  Στο κατάμεστο ακροατήριο της αίθουσα των Ποντίων Κοζάνης επικράτησε μια σχετική παγωμάρα και αμηχανία στο άκουσμα τέτοιων «βλάσφημων» πραγμάτων για κάτι που όχι μόνο οι απλοί Νεοδημοκράτες στα social media αλλά και βουλευτές του κόμματος στην βουλή των Ελλήνων έχουν ''δαιμονοποιήσει''.

 «Αν ο κ. Καρανίκας θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του, έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. για εμάς και για τα παιδιά μας» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη τον Φεβρουάριο 2018. Το Κοινοβούλιο ευτυχώς δεν εισάκουσε τις ανησυχίες του εισηγητή του νομοσχεδίου από την ΝΔ και ψήφισε την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς με ευρύτατη πλειοψηφία. Για τη ιστορία καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Βέβαια και ο κ. Κασαπίδης καταψήφισε το νομοσχέδιο συμμορφούμενος στην κομματική γραμμή αλλά ως πολιτικός και επιστήμονας του πρωτογενούς τομέα δεν παραβλέψει  το γεγονός ότι η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης φέρει την σφραγίδα την ΕΕ και είναι από τους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και φυσικά ενισχύεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης.

Ο κ. Κασαπίδης είπε κι ‘άλλα που έχουν καταγραφεί στον κατάλογο των άμεσων πολιτικών στα πλαίσια της πολιτικής των πρώτων ημερών του  στην Περιφέρεια. Αφού περιέγραψε με πραγματικούς αριθμούς την απώλεια θέσεων εργασίας και την απώλεια  Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) από την αλματώδη υποχώρηση του ενεργειακού πυλώνα της ΔΕΗ, ζήτησε ως αντίβαρο στην επερχόμενη φτώχεια και την οικονομική αποδιάρθρωση που ήδη συντελείται στην περιοχή, την δημιουργία ενός «Ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα στηρίξει την Δυτ. Μακεδονία τα επόμενα χρόνια». Μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση «όπως σας έχω προτείνει..» και για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις που μεσολάβησαν με το πρόσωπο του κ. Κασαπίδη, πριν αναλάβει την πρωτοβουλία να εκτεθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης, φαίνεται ότι έχει ενημερώσει την  ηγεσία της ΝΔ για την «καυτή πατάτα» που θα παραλάβει όχι μόνο ο ίδιος  αλλά και η ΝΔ ως νέα κυβέρνηση και η οποία δεν αντιμετωπίζεται με «ασπιρίνες». Ο κ. Κασαπίδης στην ομιλία του για να καταστήσει  σαφές το ειδικό βάρος που πρέπει να έχει αυτό το πρόγραμμα, πήγε στο μακρινό 1995 και θύμισε στον πρόεδρο του κόμματος το μοντέλο του  «Σεισμικού προγράμματος ενίσχυσης των νομών Κοζάνης και Γρεβενών» που αρχικά ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου και στην συνέχεια  έλαβε την στήριξη των κομμάτων της βουλής και που απέβλεπε  στην ανόρθωση των δύο περιοχών.

Ο Εκλεκτός της ΝΔ για την περιφέρεια, αφού έκλεισε τον κύκλο με την παρουσίαση της ζοφερής αλλά πραγματικής εικόνας της περιοχής, συνέχισε με τους πυλώνες ανάπτυξης που θα βασιστεί το σχέδιο ανόρθωσης της δυτικής Μακεδονίας τα επόμενα 15 χρόνια.  Κλείνοντας τον κύκλο του σχεδίου δράσης της επόμενης μέρας για την δυτική Μακεδονία απευθύνθηκε άμεσα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά. Ότι «η  θεραπεία όλων των παραπάνω, δεν μπορεί να γίνει με τις ίδιες δυνάμεις της περιφέρειας. Χρειάζεται να υπάρξει  στήριξη στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο και αυτή δεν μπορεί πάρα να είναι από το γραφείο του πρωθυπουργού».  Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε «η κυβέρνηση να υιοθετήσει την δυτική Μακεδονία, το σχέδιο επιβίωσης της περιοχής» για να συμπληρώσει ότι «το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας θα πρέπει να φέρει την υπογραφή σας κύριε πρόεδρε» απευθυνόμενος προς τον Κυριακό Μητσοτάκη. «Με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεργαστούμε από κοινού για να το κάνουμε πράξη» και έκλεισε τις αναφορές στο τεχνικό μέρος της τοποθέτησης του.

Βέβαια  πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του δεν φάνηκε και τόσο έτοιμος να υιοθετήσει την αναπτυξιακή ατζέντα Κασαπίδη, παρόλα αυτά του απάντησε λέγοντας ότι «μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η βόρεια Ελλάδα η Μακεδονία γενικότερα θα χρειαστεί  ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα έχει έμφαση με ξεχωριστές αναφορές στην Δυτική Μακεδονία».

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από την κυβέρνηση που δια των αρμόδιων τοπικών στελεχών της έχει επιδείξει «αμάθεια» ως προς το πραγματικό διακύβευμα της περιοχής, είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση που φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί τους αριθμούς και δεν διαθέτει αντανακλαστικά για την διάσωση της δυτικής Μακεδονίας.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προεκλογικά το 2014 επένδυσαν στο στο αμυντικό σύνθημα «δεν πουλάμε ενέργεια και νερά»  και χάρις σε αυτό και σε ορισμένους άλλους λεονταρισμούς -στην συνέχεια τους ‘’κατάπιε’’ έναν προς έναν -  έγινε περιφερειάρχης ο Καρυπίδης, το διακυβευμένα σήμερα που οι κομματικοί φορείς καλούνται να επενδύσουν, με δημιουργικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις είναι η διάσωση της περιοχής.  

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι, από το πολιτικό σύστημα ποιός θα είναι αυτός η αυτοί που θα εγγυηθούν μέσα από ένα γενναίο και μακρόπνοο πρόγραμμα, με προτάσεις και όχι παροχές, την ομαλή μετάβαση της οικονομίας της περιοχής σε μια άλλη εποχή με νέες δραστηριότητες και διαφορετικό πεδίο προτεραιοτήτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 21:49
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.