Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 15:42

Η δραστηριότητα του Χρήστου Κατσίνα στο νοσοκομείο και στην πολιτική - Ποιός ήταν ο γιατρός που έγινε φύλακας άγγελος των νεφροπαθών της δυτικής μακεδονίας

Γράφτηκε από τον

Ο  Χρήστος Κατσίνας  δεν ήταν απλά ένας γιατρός, ούτε μόνο ένας καλός Νεφρολόγος. Ο Χρήστος ήταν ένας επιστήμονας και άνθρωπος

που με τον δικό του μοναδικό τρόπο είχε καταφέρει, η ιατρική κοινότητα που φημίζεται για τις αντιθέσεις και τους υπόγειους πολέμους εντός και εκτός νοσοκομείων, να τρέφει απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπο του. Ο Χρήστος ήταν ένα βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο με έντονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των νοσοκομείων και πολιτική η κοινωνική δράση στην πόλη που διέμενε, την Πτολεμαΐδα.

Ως συνδικαλιστής και μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της ΕΝΔΥΜ,  κράτησε ψηλά την σημαία της διεκδίκησης για την βελτίωση των παρχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο.  Την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή λίγο μετά το 2007 συγκρούστηκε με σφοδρότητα για το θέμα της σωστής λειτουργίας της Μονάδας τεχνητού Νεφρού και των ελλείψεων σε γιατρούς στις κλινικές του νοσοκομείου με τον τότε διοικητή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας  και πρώην βουλευτή Σερρών Ευγένιο Χαϊτίδη. Μάλιστα ο τελευταίος αξιοποιώντας και την δύναμη από την θέση ευθύνης που είχε μήνυσε τον Κατσίνα για την εν γένει δράση του στο νοσοκομείο.

Ο Χρήστος Κατσίνας ήταν ο άνθρωπος που όταν ανέλαβε στο Μποδοσάκειο, κληρονόμησε  μια μικρή μονάδα τεχνητού νεφρού με σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της . Με τον αγώνα του, την επιμονή του, την σκληρή δουλειά, κατάφερε να την μεγαλώσει, να την κάνει αξιόπιστη και μονάδα πρότυπο σε όλη την δυτικη Μακεδονία. Πριν απο μερικά χρόνια κατάφερε να την μετατρέψει σε Νεφρολογική  κλινική, πλήρως στελεχωμένη με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα μαζί με την Ορθοπεδική κλινική είναι το πιο στελεχωμένο τμήμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.

Ο Χρήστος Κατσίνας δεν φοβόταν, σεβόταν αλλά δεν υπολόγιζε καμία μορφής εξουσίας. Το σύστημα αξιών του μέσα στο νοσοκομείο ήταν, πρώτα οι ασθενείς, η σωστή λειτουργία του ιδρύματος  και σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή από ελλείψεις διοικητικής λειτουργίας και φυσικά επειδή ήταν μάχιμος γιατρός να προστατεύεται η επαγγελματική αξιοπρέπεια του επιστήμονα  που δίνει μάχη καθημερινά στα ΤΕΠ, στα χειρουργεία και τις κλινικές.

Το 2015-16 σε μια δύσκολη περίοδο για την λειτουργία του νοσοκομείου όπου ο ίδιος ήταν διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας και για μια περίοδο διέθετε και την ιδιότητα του διοικητή μέχρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιλέξει τις νέες διοικήσεις. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με σφοδρότητα με τους πολιτικούς φίλους και συντρόφους του στην ηγεσία του υπουργείου αλλά κι εδώ στο νοσοκομείο και στην 3η ΥΠΕ, για την οριακή λειτουργία του συστήματος σε κλινικές του νοσοκομείου. Η απόφαση του να αναστείλει την λειτουργία της Παθολογικής κλινικής προκειμένου να προστατεύσει τόσο τους ασθενείς όσο για τον ένα γιατρό που προσπαθούσε να την λειτουργήσει στάθηκε η αιτία να τεθεί σε δυσμένεια όχι μόνο από τις διορισμένες διοικήσεις στην ΥΠΕ αλλά και από το κομματικό σύστημα που σε συνεργασία με την περιφέρεια προσπαθούσε να διευθύνει τα πράγματα στο χώρο της υγείας της περιοχής. Η σύγκρουσή του που έγινε ακόμη και σε δημόσια ανοικτή συγκέντρωση του προσωπικού με την διοίκηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας τον οδήγησε σε παραίτηση. Όσοι παρακολουθήσαμε δημοσιογραφικά τις εξελίξεις ήταν μια από τις δύσκολες προσωπικές στιγμές για τον ίδιο. Δυστυχή πρόσωπα του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την πληροφόρηση και την κρίση  που διέθεταν θεώρησαν  τότε ότι ο Κατσίνας υπονόμευε το έργο της κυβέρνησης στην υγεία. Βέβαια η στάση του Κατσίνα τον απογείωσε στις συνειδήσεις και στις καρδιές απλών ανθρώπων, που έβλεπαν ένα γιατρό και άνθρωπο με ανιδιοτέλεια να τα βάζει ακόμη και με τους «συντρόφους του" που ασκούν εξουσία. 

Αγαπούσε την αυτοδιοίκηση και πίστευε ότι στην Πτολεμαΐδα μπορούσαν να γίνουν πολλά. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος στις εκλογές του 2010 αλλά λίγο  μετά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα εγκατέλειψε την προσπάθεια. Είχε προηγηθεί μια σύγκρουση στο παρασκήνιο με την γνωστή "κομματική παρέα" που σήμερα σε κομματικο-κυβερνητικο επίπεδο προσπαθεί δήθεν να κάνει κουμάντο στην περιοχή. Το 2014 δεν στήριξε την κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, αλλά εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη. Διετέλεσε πρόεδρος του ΚΟΠΠΑΠ του δήμου Εορδαίας, οργάνωσε σημαντικές εκθέσεις στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πόλης αλλά λίγο αργότερα παραιτήθηκε και αφοσιώθηκε εντελώς στην κλινική και στην οικογένειά του.

Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί που πέρασαν από την κλινική του μιλούσαν και μιλούν και σήμερα με τα καλύτερα λόγια για τον επιστήμονα που δεν τσιγγουνεύτηκε στο ελάχιστο, να μεταδώσει τις γνώσεις του και πολύ περισσότερο για τον χαρακτήρα του ανδρός.

Γνωρίζω πολλούς ασθενείς του που πίνουν νερό στο ονομά του. Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά περιστατικά για την ανθρωπιά του ανδρός και την σχέση του με τους απλούς ανθρώπους. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ είμαι σε κάποιο μέρος όπου συναντώ μια οικογένεια Ποντίων απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικης Ενωσης. Εκεί που ετοιμάζομαι να φύγω εμφανίζεται στην πόρτα ενα σκελετωμένος ηλικιωμένος παππούς και μου προσφέρει φρούτα απο τον κήπο του. Η θυγατέρα του αρχίζει να μου λέει για τα προβλήματα υγείας του ειδικά στα νεφρά του. Τους ρώτησα εαν τον παρακολουθεί κάποιος και μου απάντησαν οχι, αλλά μου έδειξαν δύο κόλες χαρτί με αποτελέσματα απο μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν ξέρω τι μ'έπιασε εκείνη την ώρα και τον πήρα αμέσως στο τηλέφωνο. Ηταν βράδυ, έφευγε απο τη κλινική και άρχισα να του εξηγώ την ιστορία. Μου ζήτησε να του διαβάσω τα νούμερα απο τις εξετάσεις. Πριν καλά - καλά τελειώσω, με σταμάτησε λεγοντάς μου οτι ο παππούς πρέπει να'ρθει το γρηγορότερο δυνατόν στον νοσοκομείο για τα νεφρά του γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του. Μάλιστα θυμάμαι οτι μου ζήτησε  χωρίς περιστροφές οτι αν δεν έχουν μεταφορικό μέσο στην οικογένεια να τον μεταφέρω ο ίδιος στο νοσοκομείο.  Δεν χρειάστηκε να τον μεταφέρω αλλά όπως έμαθα ο γηραιός πόντιος απο τον Καύκασο  τελικά γνώρισε την φροντίδα του Χρήστου Κατσίνα και γλύτωσε απο τα δύσκολα. Αυτό είναι ενα μικρό μόνο μέρος απο την προσωπικότητα του Χρήστου.

 Πριν από ένα χρόνο εν μέσω μιας χαλαρής συνάντησης γνωστών και φίλων εξολομολογιόταν ότι στην επόμενη ζωή του δεν θάθελε να κάνει τίποτα άλλο πάρα να σπουδάσει την γλώσσα της μουσικής και να παίζει δυο η τρία μουσικά όργανα.  

Χρήστο θα σε θυμόμαστε

Εκ μέρους της οικογένειας ανακοινώθηκε  ότι «Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ  θα γινει στις 12/1/19 ΩΡΑ 11:00 π.μ. Billy's Palace ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ, ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ IBAN GR8001407210721002310000152 ALPHA"

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 09:06
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.