Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 10:02

"Ψαρεύοντας" τις ψήφους δυσαρέσκειας του "Μακεδονικού"

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το «Μακεδονικό» φαίνεται ότι αλλάζει τους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς, επηρεάζει τις προτεραιότητες και σε κάποιες περιπτώσεις "μεταμορφώνει" τα πρόσωπα των πολιτικών πρωταγωνιστών δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά.

Η παραπάνω αναφορά καθίσταται επίκαιρη όχι μόνο για τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που πρωταγωνιστούν στα όρια της περιοχής μας. Οι εκπλήξες για τις μεταμορφώσεις του πολιτικού προσωπικού δεν αφορούν μονο τα πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, βουλευτές της ΝΔ, πολιτευτές και τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθότι η στροφή Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, τους ανακούφισε πολιτικά αλλά τους έδωσε άλλο αέρα στις εγχώριες κινήσεις τους. Οι εκπλήξεις αφορούν τα τοπικά πολιτικά στελέχη που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς και μονοπωλούν το αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική στάση της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου  και του Λάζαρου Μαλούτα στο θέμα του Μακεδονικού έχει εκπλήξει πολλούς, άλλους τους έχει δυσαρεστήσει, σε κάποιους άλλους έχει προκαλέσει αμηχανία και ερωτηματικά ενώ σε κάποιους άλλους αισθήματα ικανοποίησης. Η κ. Ζεμπιλιάδου στο περιφερειακό συμβούλιο συναγωνίστηκε "επί ίσοις όροις" τον "συντηρητικό" Δακή που έπαιζε στο ιστορικό γήπεδο των μακεδονομάχων, τόσο στους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, όσο και στις απόψεις που διατύπωσε για τα θέμα της συμφωνίας με την γειτονική χώρα.

Ο δε Μαλούτας φρόντισε από τον Ιανουάριο 2018 πριν ακόμη δει την συμφωνία να βγάλει ανακοίνωση ως παράταξη ότι διαφωνεί με την σύνθετη ονομασία που να έχει το όνομα Μακεδονία. Όταν δε ανακοινώθηκε η συμφωνία η προσφορά του στον διάλογο για ένα τόσο σημαντικό θέμα για τη χώρα, ήταν διάφοροι λεκτικοί "εξυπνακισμοί" εάν πρέπει να αισθάνεται η όχι νοτιομακεδόνας κλπ.

Και τα δυο  παραπάνω αυτοδιοοκητικά στελέχη αν και έχουν την δική τους αυτόνομη πολιτική διαδρομή έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον Πάρη Κουκουλόπουλο που διαδραματίζει ρόλους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρ’ότι ο τελευταίος δεν έχει μιλήσει δημοσίως για το  θέμα όπως συνηθίζει να κάνει σε πλείστες περιπτώσεις  –μπορεί να εικάσει κάνεις γιατί- οι δύο πρώην στενοί πολιτικοί του φίλοι και υποστηρικτές ανέβηκαν κυριολεκτικά στα "κάγκελα" για την συμφωνία, που το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1997 και μετά εργάστηκε με στόχο την διευθέτηση της διαφοράς με συνθέτη ονομασία.  Έλαβε πρωτοβουλίες που προετοίμαζαν το έδαφος που ζέσταιναν τις παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών μετά το κακό εμπάργκο που επέβαλε ο  Ανδρέας Παπανδρέου το 1994. Να θυμίσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός εξωτερικών εργάστηκε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση συναντήθηκε με τον ομόλογο του στις Πρέσπες ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης  με τους ομολόγους του Ιλίρ Μέτα και Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι το 2000 υπέγραψαν την διακήρυξη για την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών. Ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς, άτυπης Συντονιστικής Επιτροπής, η υπόθεση μπήκε στον πάγο επί διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009, για να την αναθερμάνει η Τίνα Μπιρμπίλη και το Φεβρουάριο του 2010 και ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, να υπογραφεί  η διακρατική συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών, παρουσία του Έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα.

Επίσης η κυβέρνηση Σημίτη το 2002 και 2003 σε ένδειξη καλής θέλησης η Ελλάδα άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορα της για εκείνους τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατοικούσαν στα Σκόπια, τα ονόματά τους βρίσκονταν στην ερυθρά λίστα των ανεπιθύμητων και δεν είχαν έρθει ποτέ στην χώρα ακόμη και όταν πέθαιναν συγγενικά τους πρόσωπα. Η πρωτοβουλία εκείνη χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές ως προάγγελος και άλλων ενεργειών που θα ζέσταινε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μαλούτας και Ζεμπιλιάδου πέταξαν στην άκρη όλη την ιστορία του κόμματος τους και των κυβερνήσεων τους για αυτό το θέμα,  για να συνταχθούν στο πολιτικό υπόβαθρο της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας είχαν προϊδεάσει στο παρελθόν για τις θέσεις τους στο «μακεδονικό», τις μάθαμε τώρα που έκλεισε η συμφωνία. Υποθέτουμε ότι τα κίνητρα βρίσκονται στον άξονα των "ψηφοσυλεκτικών"  επιδιώξεων και της αντιπολίτευσης τόσο στο πρόσωπο του Καρυπίδη από την πλευρά της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου όσο και για το ακροατήριο του δήμου  Κοζάνης από την πλευρά Μαλούτα.  

Η επιλογή τους να θέσουν στο ακροατήριό τους "εθνικοπατριωτικά" τύπου διλήμματα και ερωτηματικά για ένα θέμα που δεν έχει σχέση με τις αρμοδιότητες και την ευθύνη ενός δήμου η μιας περιφέρειας είναι κακή, αλλά δεν παύει να είναι πολιτική, πιστεύουν ότι θα εισπράξουν μέρος της  δυσαρέσκειας των πολιτών γι’αυτό το θέμα, όταν έρθει η ώρα της κάλπης . Αδιαφορούν για την ουσία αυτού καθαυτού του προβλήματος,  την διαιώνιση της εκκρεμότητας του και τις συνέπειες στην χώρα.

Η κ. Ζεμπιλιάδου έχει διατελέσει ειδικός γραμματέας του ΕΣΠΑ έχει συναντηθεί ουκ ολίγες φορές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας για την χώρα. Ελπίζω ότι το ίδιο γνωρίζει και ο κ. Μαλούτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 19:47
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κόστος των άκρων Δεν καταλαβαίνω »