Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 00:26

"Παιχνίδια" της διοίκησης με ομήρους τους Νεφροπαθείς Φλώρινας - Μετακινούν στην Θεσσαλονίκη την μοναδική μόνιμη γιατρό της ΜΤΝ του νοσοκομείου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Θύελλα διαμαρτυριών στην Φλώρινα από την απόφαση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Κίρκου που μετακινεί την μοναδική μόνιμη  Νεφρολόγο Γιατρό Επιμελητή Α που υπηρετεί στην Μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Φλώρινας στο

νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Θεσσαλονίκη. Όπως καταγγέλλουν, η παραπάνω απόφαση θα’χει ως αποτέλεσμα 35 νεφροπαθείς να μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι αφού στην μονάδα θα παραμείνει μόνο ένας επικουρικός γιατρός που προσλήφθηκε μόλις τον Φεβρουάριο 2018 για ν’αναλάβει το δύσκολο έργο της νοσηλείας τους.

Η πρόεδρος των Νεφροπαθών Φλώρινας κ. Μαρία Φωστηροπολου στην ανακοίνωση της τονίζει ότι  «ο  Κίρκος στέλνει την γιατρό Ρένα  Βασιλείου εκεί όπου βασικά δεν την χρειάζονται.., και αφήνει «ορφανή» πάλι την μονάδα με τις ανάλογες επιπτώσεις και συνέπειες εις βάρος της υγείας των ασθενών».  Αναρωτιέται πόσο ηθικό και νόμιμο είναι «να λειτουργεί η ΜΤΝ Φλώρινας με μια επίκουρη γιατρό, που προσλήφθηκε μόλις πριν από ένα μήνα, με ασθενείς όπου δεν γνωρίζει την προϊστορία αλλά και το ιστορικό του καθένα ξεχωριστά». Σε πολύ φορτισμένο κλίμα καταγγέλλει ότι «οι νεφροπαθείς τους είμαστε παντελώς αδιάφοροι», και όταν το νοσοκομείο αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, μας λένε συχνά «να ταξιδέψουμε σε άλλη πόλη. Αλλά το καλύτερο για αυτούς να ταξιδέψουμε στον άλλον κόσμο! Αυτό επιδιώκετε κύριε Κύρκο με την απομάκρυνση της κ. Βασιλείου;»

Απειλές Χιωτίδη στην πρόεδρο των νεφροπαθών

Στις παραπάνω αναφορές της προέδρου των Νεφροπαθών Φλώρινας, ο εκτελών χρέη διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα, την κατηγόρησε ότι «δε διαθέτει την στοιχειώδη επιστημονική́ κατάρτιση για να κρίνει την επάρκεια του ιατρικού́ και νοσηλευτικού́ προσωπικού́» και ότι  με τα λεγόμενά της «τρομοκρατεί τους αιμοκαθαρόμενους, τις οικογένειες τους, ενώ προκαλείται ανησυχία στην κοινωνία της Φλώρινας».  Υπερασπίστηκε την απόφαση μετακίνησης της μοναδικού Νεφρολόγου της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Γεννηματά της Θεσσαλονίκης, ως δικαίωμα και αρμοδιότητα της διοίκησης και διαβεβαίωσε ότι  με μόλις ένα προσφάτως  προσληφθέντα επικουρικό γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό «η μονάδα είναι ικανή και μπορεί να ανταποκριθεί́ με αμεσότητα, συνέπεια και ασφάλεια στις απαιτήσεις των αιμμοκαθαιρούμενων ασθενών»!.  Τέλος, κάλεσε την Εισαγγελία της Φλώρινας να παρεμβεί "για την αποκατάσταση της ηρεμίας και να διερευνήσει  εάν από́ το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της προέδρου των νεφροπαθών έχει διαπραχθεί́ ποινικά́ κολάσιμη πράξη".

Θα χαρώ να με καλέσει εισαγγελέας

 Η πρόεδρος των Νεφροπαθών δεν δίστασε να σηκώσει «το γάντι» καλώντας τον Χιωτίδη  να μη διστάσει να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές, δηλώνοντας ότι «θα χαρώ να με καλέσει η εισαγγελέας για να μάθει και όσα δεν έγραψα δημοσίως». 

Μιλώντας στο vetonews η κ. Μαρία Φωστηροπούλου  τόνισε ότι, τόσο η ίδια όσο και οι νεφροπαθείς συνάδελφοί της «δεν πτοούνται από τις απειλές, τόσο του προέδρου του νοσοκομείου Φλώρινας όσο και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Κίρκου που την απείλησε με μήνυση», και ξεκαθάρισε ότι οι Νεφροπαθείς «θα συνεχίσουν να μιλάνε για θέματα που σχετίζονται με την απρόσκοπτη συνέχιση της καθημερινότητας τους αλλά και την  ίδια τους τη ζωή».

Υπηρεσιακοί οι λόγοι της μετακίνησης

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος δήλωσε στο vetonews ότι με αποφάσεις του, «μετακινούνται καθημερινά́ ιατροί́ από́ τα Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας  Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης, για την καθημερινή́ κάλυψη του Νοσοκομείου Φλώρινας και των μηνιαίων εφημέριων του» και διαβεβαίωσε ότι «η μετακίνηση της ιατρού́, Ειρήνης Βασιλείου, Επιμελήτριας Α’, από το Νοσοκομείο Φλώρινας, στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», για τρίμηνο χρονικό́ διάστημα, έγινε την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών  του παραπάνω νοσοκομείου».

Φαινόμενα εξουσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vetonews η Νεφρολόγος του νοσοκομείου Ρένα Βασιλείου  ενημερώθηκε απο τον  κλητήρα του νοσοκομείου που της  μετέφερε το έγγραφο με την απόφαση Κίρκου όπου την υποχρέωνε  να μετακινηθεί στο Γ.Ν. «Γ. Γεννηματάς» για  χρονικό διάστημα 3 μηνών και μάλιστα με περιθώριο μιας ημέρας αφού την επόμενη έπρεπε εγκαταλείψει την Φλώρινα για  να αναλάβει την νέα της υπηρεσία.  

Η συγκεκριμένη γιατρός δεν φαίνεται να έχει ζητήσει από κανένα θεσμικό όργανο του νοσοκομείου την μετακίνησή της, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκφέρει άποψη κανένα θεσμικό όργανο όπως η επιστημονική επιτροπή και το ΔΣ του νοσοκομείου. Επίσης απ'όσο γνωρίζουμε δεν υπήρξε καμία άτυπη ενημέρωση η προσυνεννόηση προς το πρόσωπο της τόσο από τον ασκούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας η από το διοικητή της 3η ΥΠΕ για τους λόγους που επιτάσσουν αυτή την μετακίνηση.  Η στάση της διοικούντων στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στην δημόσια διοίκηση και προξενεί απορία η συμπεριφορά  προς το πρόσωπο της.

Στο νοσοκομείο Φλώρινας τα τελευταία οκτώ χρόνια εργάζεται στην μονάδα τεχνητού νεφρού ως μοναδική μόνιμη γιατρός στην βαθμίδα του Επιμελητή Α προκειμένου να εξυπηρετήσει τους 35 νεφροπαθείς της περιοχής που κάνουν  τις προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις, ενώ μόλις τον τελευταίο μήνα στο ίδιο τμήμα έχει προσληφθεί επικουρικός γιατρός που βοηθά στην λειτουργία και τα απογεύματα ένας ιδιώτης γιατρός τα για να προσφέρει υπηρεσίες του.

Τα μέλη του συλλόγου Νεφροπαθών Φλώρινας ζητούν την άμεση ακύρωση της απόφασης Κίρκου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 01:55
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.