Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 11:19

Μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις για την ίδρυση Ινστιτούτου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Υγείας (ΔΙΕΠΥ) στην Κοζάνη- Όλο το παρασκήνιο (update)*

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η ΔΕΗ επιταχύνει τους ρυθμούς σε ότι αφορά τις διαδικασίες Ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Υγείας (ΔΙΕΠΥ). Στόχος του υπό ίδρυση Ινστιτούτου θα είναι η  διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την υγεία στις περιοχές όπου η ΔΕΗ

έχει σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα μέσω της επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με έγκυρους αρμόδιους φορείς.

Η ΔΕΗ ανέβασε στροφές σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση ταυ ινστιτούτου μετά τον εύλογο θόρυβο που δημιουργήθηκε από την επιστολή του πρώην αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιανακίδη προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη όπου με αφορμή την πλήρωση θέσεων γιατρών στην Ογκολογική μονάδα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου ο πρώτος με επίκληση ανύπαρκτων στοιχείων,  μιλούσε για ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνους και θρομβώσεις στην Πτολεμαΐδα εξ αιτίας της μόλυνσης της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη επιστολή εκτός από τον θόρυβο, προκάλεσε τις αποδοκιμασίες επιστημόνων της υγείας αλλά και την οργή των  υψηλόβαθμων  στελεχών της επιχείρησης που εξέφραζαν την απορία πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπου η περιφερειακή αρχή υποτίθεται είχε στην διάθεση της τέτοια στοιχεία δεν ενημερώνει ως είθισται την ΔΕΗ αλλά και υπηρεσιακά το υπουργείο Υγείας.

Το vetonews αποκαλύπτει την επιστολή - απάντηση που έστειλε η Μαρία Τολάκη επικεφαλής της διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία της ΔΕΗ, αμέσως μετά το περιστατικό προς τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σ. Γιαννακίδη αλλά και στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά.  

Σε αυστηρούς τόνους σημειώνει ότι «η εξαγωγή συμπερασμάτων που σχετίζουν θανάτους με δραστηριότητες πρέπει να τεκμηριωθεί από λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες που να λαμβάνουν υπ’οψιν στοιχεία όπως την διαχρονική ανάλυση της θνησιμότητας των ανάλυση των ειδών καρκίνου που οδήγησαν στο θάνατο την συσχέτιση με στοιχεία άλλων περιφερειών της Ελλάδας με λιγνιτικές η όχι εκμεταλλεύσεις».  

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η ΔΕΗ «είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επιστημονική έρευνα τόσο σε συνεργασία με την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όσο και με άλλους φορείς» και ενημερώνει για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ινστιτούτου (ΔΙΕΠΥ) όπου θα συμμετάσχει και η Δυτική Μακεδονία.

Το Ινστιτούτο θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ τα μέλη  που πιθανώς θα αξιοποιηθούν είναι η Μαρία Τολάκη –διεύθυνση Υγείας και ασφάλειας της ΔΕΗ- στην θέση της προέδρου, και η Έλενα Παπαδοπούλου  επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην θέση του Διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η περιφέρεια μετά από απαίτησή της –αντί ενός- θα συμμετάσχει με δύο εκπροσώπους στο ΔΣ, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ρούσση Αλεξανδρή και τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά όπου ο  πρώτος θα είναι και ο ένας από τους δύο αντιπροέδρους του Ινστιτούτου. Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Υγείας καθώς και ειδικοί επιστήμονες σε θέματα έρευνας υγείας και επαγγελματικών ασθενειών.

Το επόμενο διάστημα το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο ΔΣ της ΔΕΗ και μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν το καταστατικό λειτουργίας του Ινστιτούτου και στην συνέχεια θα γίνουν  οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της επιχείρησης σε συνεννόηση με την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας η οποία έχει ήδη συμφωνήσει τόσο στην αναγκαιότητα δημιουργίας του όσο και στην εκπροσώπησή της.

Το Ινστιτούτο θα αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και χρήματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης για «την διενέργεια επιδημιολογικών ερευνών», ενώ θα συνεργάζεται με εξιδεικευμένους επιστήμονες και φορείς για την επιστημονική αξιολόγηση «των ιατρικών στοιχείων που διαθέτει η επιχείρηση για τις ασθένειες και τα προβλήματα υγείας που εμφάνισαν οι εργαζόμενοί της κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (update)*

Μετά την επίσημη επιστολή του προέδρου του τμήματος Μηχαλογων του Πολυτεχνείου Κοζάνης καθηγητή κ Γιαννη Μπακούρου που διαβεβαιώνει οτι η κ Παπαδοπούλου ουδεμία σχέσει έχει με το ΠΔΜ, αφαιρέθηκε απο το κείμενο η αναφορά (καθηγήτρια) του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συνόδευε το ονομά της και προστίθεται ο όρος "επιστημονικός συνεργάτης". 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 14:22
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.