Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 10:01

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο δήμο Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Λίγα λόγια για το ιστορικό της νομοθεσίας

Ο σχετικός Νόμος  που ψηφίστηκε (3730/2008) απαγορεύει το κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού,

σε όλους τους χώρους εργασίας συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοί, σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι για νυχτερινή διασκέδαση).

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, με τον Ν.3868.2010 η  απαγόρευση του καπνίσματος γενικεύτηκε σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.

Ο Αντικαπνιστικός Νόμος 4419/2016  απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου και το συμβατικό.

Τι συμβαίνει σήμερα

Σήμερα στην Κοζάνη ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης μετά από την συνεργασία με τους ενδιαφερομένους φορείς της πόλης, ενημέρωσε ότι δήμος έχοντας το θεσμικό καθήκον θα μεριμνήσει για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι ο δήμος δεν πρέπει μεριμνήσει ως οφείλει για την εφαρμογή τον νόμου; Νομίζω κανείς, με εξαίρεση ορισμένους  «ανυπάκουους» που ωρίμασαν πολιτικά στα κινήματα δεν πληρώνω.  

Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με την εφαρμογή του νόμου; Φυσικά και μπορεί αλλά το γεγονός αυτό δεν τον αποδεσμεύει από την υποχρέωση της εφαρμογής του. Οι θεσμικοί φορείς και κάθε ένας που συμμετέχει στα κοινά και που αισθάνεται ότι  πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου η τον τρόπο εφαρμογής του μπορεί να διαμαρτύρονται με κάθε δυνατό τρόπο η να διαπραγματεύονται με τα αρμόδια υπουργεία  ώστε να βελτιώσουν η αλλάξουν ορισμένα από τα δεδομένα. Αλλά μέχρι εκεί.

Τώρα εάν θα πρέπει να υπάρχουν καταστήματα εστίασης που θα έχουν χώρους για καπνιστές η μη καπνιστές η καταστήματα που θα είναι μόνο για καπνιστές και μη καπνιστές είναι ένα θέμα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το συζητήσουν με τους αρμοδίους που νομοθετούν, λαμβάνοντας υπόψιν και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Σήμερα πολλοί επαγγελματίες έχουν δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις –για την Ελλάδα μιλάμε – προκειμένου να αντιμετωπίσουν σένα βαθμό τον καπνό του τσιγάρου στα καταστήματά τους. Αλλά είναι άλλο πράγμα η εφαρμογή του νόμου για την οποία έχει ευθύνη ο δήμος δια των υπηρεσιών του και άλλο πράγμα οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος των επαγγελματιών με τους πολικούς φορείς.

Το θέμα της εφαρμογής των  νόμων για την καθολικη απαγόρευση του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους δεν σηκώνει δικαιολογίες του επιπέδου "ολίγον εγκυος" και προπαντός δεν είναι ζήτημα για να κάνει κανείς αντιπολίτευση στον δήμαρχο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 10:08
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Γαλλία αμύνεται Οι άγνωστες γυναίκες »