Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 21:48

Οι γιορτές μας

Γράφτηκε από την

 ΤΗΣ  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Εκ της Περσίας έρχονται τρείς μάγοι με τα δώρα

άσπρο λαμπρό τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα (ελληνικά κάλαντα Χριστουγέννων)

    Ήρθαν τα  Χριστούγεννα για να προστεθούν στην λίστα των προηγούμενων ετών.

Το 2018 είναι στην πόρτα μας και μας καλεί για καινούργιες ευχάριστες ή δυσάρεστες περιπέτειες. Δεν έχουν τίποτα το σημαντικό εκτός από την μικρή και άλλωστε σημαντική λεπτομέρεια .Γέρασα και κουβαλάω στην πλάτη καινούργια προβλήματα υγείας και ανημποριάς. Κουβαλάω νέες εμπειρίες και φορτώθηκα καινούργιες αμαρτίες. Το αναγνωρίζω δημόσια. Είμαι κοιλιόδουλη και πάντα περίεργη να  δοκιμάσω ότι με δελεάζει. Ενέδωσα στα γλυκά και τα ρούχα μου στένεψαν επικίνδυνα. Δεν έχω την παραμικρή όρεξη να ανανεώσω την γκαρνταρόμπα μου άρα πρέπει να το πάρω απόφαση! Κομμένο και ραμμένο το στόμα μου. Ζω σε περιβάλλον γαστρονομικής πολυτελείας αλλά δεν πρέπει  να δοκιμάσω όλες τις λιχουδιές. Να δείξω μεγαλόκαρδη και να τις αφήσω να τις φάνε άλλοι.

   Η εμπορική αγορά ζεστάθηκε αρκετά για να ισοφαρίσει την χασούρα των 12 μηνών. Ο κόσμος (που μόλις πήρε ζεστά λεφτά)θα τα αδειάσει στο πάγκο του χασάπη και του ζαχαροπλάστη για να ζήσει ευχάριστες οικογενειακές στιγμές. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα κανάλια μας δεν θα μάς   κουράσουν με τα δώδεκα πιάτα που μπορεί κάποιος να απολαύει σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο. Δεν ξέρω πόσοι θα μπούνε στον κόπο να ταξιδέψουν σε άλλη γη σε άλλα μέρη τώρα που  η τρομοκρατία πάσης φύσεως χτυπάει σε όλο τον κόσμο με αμέτρητες παράπλευρες απώλειες. Βγαίνοντας στο δρόμο διακρίνεις λίγα αισιόδοξα χαμόγελα. Η ελπίδα για καλύτερη πορεία της οικονομικής κρίσης είναι στο πάτο του μυαλού μας(του κουτιού της Πανδώρας) και εμείς περιμένουμε ανυπόμονα να δούμε επιτέλους αισιόδοξα μηνύματα. Οι παιχνιδιάρηδες καλικάντζαροι θα έρθουν και θα φύγουν κάνοντας τρέλες .Με τα κόλπα τους θα μας προκαλέσουν να ξεχάσουμε, για λίγο, τα  αβάσταχτα χρόνια των μνημονίων. Το θαύμα θα κρατήσει λίγες ημέρες.Μετά τα Φώτα θα επιστρέψουμε στις εκκρεμότητες και την άχαρη καθημερινότητα μας.

   Ως φαρμακόγλωσσα κορασίδα θα πω το παράπονο μου. Από το Νοέμβρη ακούμε μόνο ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Παντού ακόμα και στον ύπνο μας αντηχούν τα ξενόγλωσσα τραγούδια. Για τι; Έψαξα και βρήκα ,λίγα (58 ) αλλά καλά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς .Για τι δεν ακούγονται στα καταστήματα μας ;Δεν γιορτάζουμε σε όλη την  επικράτεια; Δεν τηρούμε τα έθη και τα έθιμα μας; Δεν  τρώμε τα παραδοσιακά γλυκά μας;  Αλήθεια πόσοι έλληνες τρώνε γαλοπούλα; Για τι να μιμηθούμε τα έθιμα άλλων χορών όταν έχουμε τέτοια πλούσια παράδοση;

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 21:51
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.