Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 10:55

"Τρέχουν" για την ανάπτυξη των Αρωματικών φυτών, αποκλείοντας τον Συνεταιρισμό των Αρωματικών φυτών Κοζάνης. Γιατί;

Γράφτηκε από τον
Απο την τελευταία σύσκεψη στην Κοζανη Απο την τελευταία σύσκεψη στην Κοζανη

του Σπύρου Κουταβα

Οι κυβερνητικές μηχανές με όχημα την τοπική περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν ανεβάσει υψηλές στροφές στο θέμα της πρωθυπουργικής εξαγγελίας παραχώρηση χρήσης γης  για καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ.

Χρειάστηκαν τρεις επισκέψεις του αρμόδιου υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου στην περιοχή για να καθορισθούν οι βασικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, ποιοι εμπλέκονται, οι υπηρεσίες που βοηθούν, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, η ΔΕΗ καθώς και οι ισορροπίες σε τοπικό πολιτικό επίπεδο.

Πριν από λίγες ημέρες συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή που έχει οριστεί από τον υπουργό και που έβαλε ως στόχο την προσεχή Ανοιξη να καταφέρουν να φυτέψουν τα πρώτα αρωματικά φυτά  σε έκταση 700 στρεμμάτων στην περιοχή του Αμυνταίου. Η Κοζάνη βέβαια δεν ανακάλυψε τώρα τα αρωματικά φυτά. Εδώ και μια οκταετία διαθέτει το Συνεταιρισμό των αρωματικών φυτών, ενώ είναι πολλοί οι μεγάλοι και μικροί καλλιεργητές στην Κοζάνη και αλλού, που κινούνται αυτόνομα εκτός σχημάτων. Τα αρωματικά είναι το τριαντάφυλλο, λεβάντα μελισοχορτο Τσάι ρίγανη κλπ.

Προξενεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι στο νέο εγχείρημα που ετοιμάζεται, έχει παραγκωνισθεί πλήρως ο συνεταιρισμός Αρωματικών φυτών και μέχρι στιγμής ουδείς από τους κυβερνητικούς διοργανωτές είχε την πρόθεση να τους καλέσει έστω εθιμοτυπικά να συμμετάσχουν σε κάποια από τις δράσεις τους, να διατυπώσουν μια γνώμη που πιθανώς προέρχεται από εγνωσμένη εμπειρία η να διερευνηθούν τυχόν συνέργειες στο νέο εγχείρημα που ξεκινά και που ως φαίνεται έχει την ολόπλευρη στήριξη των θεσμών και υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας.

Το παραπάνω σημάδια δεν είναι καλά και εάν συνεχίσει να υφίσταται ο αποκλεισμός και το εμπάργκο στο συνεταιρισμό από πλευράς κυβερνητικών, σημαίνει ότι οι έχοντες «το μαχαίρι και το πεπόνι» έχουν και κάτι άλλο στο βάθος του μυαλού τους εκτός από την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνεταιρισμός αρωματικών φυτών έχει 120 μέλη. Καλλιεργεί περί τα 1100 στρέμματα, Τριαντάφυλλο, λεβάντα, μελισοχορτο και τσάι, διαθέτει  ένα από τα πιο σύγχρονα και οργανωμένα αποστακτήρα,  τα προϊόντα του όπως το ροδόνερο το ροδέλαιο τριαντάφυλλου η λεβάντας εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και όπως λένε οι ειδικοί του χώρου εάν ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή του μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς του εμπορίου.

Θα πρέπει να υπάρξει η δέουσα προσοχή στο οργανωμένο εγχείρημα της κυβέρνησης που αφορά την καλλιέργεια 3000 στρεμμάτων αρωματικών φυτών στο Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη και που θα απευθύνεται σε περίπου 300 υποψήφιους αγρότες η νέους αγρότες από τις παραπάνω περιοχές. Υπάρχει ο κίνδυνος τα συστήματα οργάνωσης  ομάδων παραγωγών η ξεχωριστών συνεταιρισμών στις παραπάνω τρεις περιοχές, να υπονομεύσουν το ήδη υπάρχων εγχείρημα που ξεκίνησε από το μηδέν με ελάχιστη έως ανύπαρκτη αρχικά κρατική αρωγή. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να αλληλο-υπονομευθουν από τις εκάστοτε αδιάφορες η υποστηρικτικές επιλογές του σημερινού αυριανού κυβερνητικού σχήματος.  

Η παρουσία του αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Π. Πλακεντά ως μέλους της επιτροπής ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στο μέλλον να αρθούν οι  τάσεις αποκλεισμού που επικρατούν στις κυβερνητικές επιλογές και να επέλθει συνεννόηση και ισορροπία με όλους τους συνεταιριστές και επιχειρηματίες καλλιεργητές του χώρου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 11:08
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.