Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 08:08

Λόγω "ανευθυνότητας" η "εντυπωσιοθηρίας"

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακιδη προς το υπουργείο Υγείας, την οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, με "δήθεν" στοιχεία για τους θανάτους από καρκίνο στην περιοχή της Εορδαίας, δικαίως δημιούργησε δυσαρέσκεια, κλίμα οργής και αποδοκιμάστηκε από μερίδα γιατρών ευαισθητοποιημένων πολιτών και δημοσιογράφων.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο αντιπεριφερειάρχης σε δήλωση του στην εφημερίδα Πτολεμαίος. προσπάθησε να δικαιολογηθεί σημειώνοντας ότι. η επίκληση των στοιχείων που ανέφερε, έγινε  για να πεισθεί το υπουργείο να τοποθετήσει δύο Ογκολόγους στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Δηλαδή μας λέει ότι οι προθέσεις του ήταν αγαθές γιατί ήθελε να ταρακουνήσει το υπουργείο προκειμένου να δώσει δύο γιατρούς στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Παρότι ο ίδιος είναι γιατρός και όχι κάποιος άλλος άσχετος με την ιατρική επιστήμη, κι ενώ είναι σε γνώση του αυτά τα σοβαρά στοιχεία που τα επικαλείται στο έγγραφό του για δήθεν πολλούς καρκίνους στην περιοχή της Εορδαίας,  γιατί δεν προσπάθησε από την αρχή της θητείας ταυ ως αντιπεριφερειάρχης να τα θέσει υπόψιν του υπουργείου Υγείας, ώστε το τελευταίο να προχωρήσει σε συνεργασία με  αρμόδιους φορείς στην εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας;

Γράφει στην ανακοίνωση του ο κ. Γιανακίδης ότι «επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες». Επειδή ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία είναι από την ΕΛΣΤΑΤ και Eurostatat να σημειώσουμε ότι σε καμία στατιστική καταγραφή δεν προσμετρώνται στην ίδια στήλη οι θάνατοι από καρκίνο με αυτούς των θρομβοεμβολικών νόσων.

Ο κ. Γιαννακίδης ως Γιατρός και ως αρμόδιος αυτοδιοικητικός  έπρεπε να γνωρίζει ότι, Επιδημιολογική έρευνα για τους θανάτους από καρκίνο στην ενεργειακή λεκάνη της δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει. Επίσης δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα για τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο στην Κοζάνη την Εορδαία και την Φλώρινα. Επίσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια επιδημιολογική έρευνα που να εξετάζει  τους θανάτους από καρκίνο ως αιτία της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια ΔΕΗ, τους θανάτους από καρκίνο ως αιτία της  ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων η των επιπτώσεων του ραδιενεργού νέφους του Τσερνομπιλ στην δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Γιαννακιδης σε επίσημη επιστολή χρησιμοποιεί αθροισμένα ποσοστά για θανάτους από καρκίνο και άλλες νόσους για να πείσει τον υπουργό με τον οποίο συνομιλούν συχνά πυκνά στο fb απευθυνόμενος ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα.

Ο κ. Γιαννακίδης υποψιάζομαι ότι εν γνώση του χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν νούμερα θανάτων από καρκίνο προκειμένου έστω από αγνές προθέσεις για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αδυνατώ όμως να συμπεράνω μετά βεβαιότητας  εάν τα όσα ισχυρίζεται τα λέει λόγω ανευθυνότητας η λόγω βλακείας. Ότι να συντρέχει από τα παραπάνω ο κ Γιαννακίδης εκ της ιδιότητας του ως επιστήμονας οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον Ιατρικό σύλλογο Κοζάνης που ελπίζω να τον καλέσει για να προσκομίσει τα στοιχεία που διαθέτει. Εάν αδιαφορήσει για τους συναδέλφους του γιατρούς, θέλω να ελπίζω ότι  ως επιστήμονας και πολιτικό πρόσωπο θα φιλοτιμηθεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις η την συγνώμη του στους καρκινοπαθείς της περιοχής που χρησιμοποίησε την ασθενειά τους με τέτοια επιπολαιότητα   για να υπηρετήσει την προσωπική πολιτική του ατζέντα.

Ο  κ Γιαννακίδης για πολλούς συναδέλφους του που εργάζονται με συνέπεια και ζήλο στα νοσοκομεία της περιοχής από τότε που ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Υγείας, απέκτησε την φήμη του «εντυπωσιοθήρα» για τον τρόπο που ως πολιτικό πρόσωπο ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως παράγοντα λύσης προβλημάτων  λειτουργίας των νοσοκομείων, παρότι η αρμοδιότητα ανήκει απευθείας στην 3η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Με την διοίκηση Χιωτίδη του Μαμάτσειου Μποδοσάκειου νοσοκομείου, οι σχέσεις τους δοκιμάσθηκαν σοβαρά από την εδραιωμένη αντίληψη του ότι «η αλήθεια είναι μια και εκπορεύεται μόνο από τις προθέσεις του και τα αποτελέσματα των ενεργειών του , του περιφερειάρχη Καρυπίδη και του υπουργού Πολάκη που φροντίζει τις φωτογραφίες τους να αναρτά συνεχώς στα κοινωνικά δίκτυα όταν θέλει να υποστηρίξει ένα γεγονός.

Συστηματική δυσφήμιση της περιοχής

Δεν θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες  για την ολική δυσφήμιση  της περιοχής και των προϊόντων που παράγουν όσοι έχουν προβεί  σε σοβαρές επενδύσεις στο χώρο των τροφίμων των αρωματικών φυτών και ελαίων.  Βέβαια δεν είναι ο πρώτος αυτοδιοικητικός που δυσφημεί με ντροπιαστικό τρόπο την περιοχή προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημα του. Τέτοια φαινόμενα απαξίωσης παρατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον δήμαρχο Λ. Ιωαννίδη και ορισμένους αντιδημάρχους του δήμου Κοζάνης που μιλούσαν συνεχώς και δημόσια σε επίσημες συναντήσεις για βαριά περιβαλλοντική υποβάθμιση του δήμου. Επισημάναμε έγκαιρα το γεγονός μετά και τα παράπονα νέων επενδυτών στις δυναμικές καλλιέργειες των αρωματικών φυτών.  

Δεν θα είναι έκπληξη εάν κάποιοι από τους παραπάνω  επιχειρηματίες απευθυνθούν στα αστικά δικαστήρια ζητώντας να καταλογιστούν αποζημιώσεις εις βάρος των πολιτικών προσώπων που έχουν θέσεις ευθύνης και  που διαδίδουν «ελαφρά τη καρδία» ανεπιβεβαίωτες φήμες δυσφημώντας την παραγωγική εικόνα των προϊόντων τους έναντι των ανταγωνιστών τους και πλήττοντας εν γένει την οικονομία των τοπικών επιχειρήσεων.  

Ευθύνες των ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ δεν είναι ανεύθυνα δημοσίευσης τέτοιων ειδήσεων. Στο παρελθόν ανεύθυνοι  εκπρόσωποι συλλόγων η εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης -οι λεγόμενοι κοινοτάρχες- προκειμένου να αυξήσουν την πίεση τους στην ΔΕΗ η την πολιτική ηγεσία για προσλήψεις και  μέτρα προστασίας των χωριών τους χρησιμοποίησαν κατά κόρον τους θανάτους από καρκίνο στα χωριά τους. Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα σε έγκυρες εφημερίδες και τηλεοράσεις εθνικής εμβέλειας για τα «χωριά του καρκίνου που τα σκοτώνει η ΔΕΗ» κλπ. με μοναδικό τεκμήριο  της είδησης την αναφορά του προέδρου της κοινότητας. Το πράγμα χειροτέρεψε από τον ανεξέλεγκτο τρόπο μετάδοσης πληροφοριών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αυξήθηκαν κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Την ανακοίνωση του Γιαννακιδη για τους καρκίνους που θερίζουν  στην περιοχή χωρίς καμία δημοσιογραφική συστολή φρόντισαν να πλασάρουν ως σημαντική αποκάλυψη του αντιπεριφερειάρχης ακόμη και τοπικά ΜΜΕ της περιοχής. Δεν είναι η ώρα να ευλογούμεμε τα γένια μας αλλά ευτυχώς στην δουλειά μας δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε τώρα ούτε στο μακρύ παρελθόν  δώσαμε βήμα σε  τέτοιους ανεύθυνους ισχυρισμούς.

Επιδημιολογική έρευνα

Από την καθιέρωση του τοπικού πόρου ανάπτυξης έχουν περάσει τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια από τα χέρια των αυτοδιοικητικών της περιοχής δεκάδες εκ €. Ουδείς αντιμετώπισε με την δέουσα σοβαρότητα την εκπόνηση μιας επιδημιολογικής μελέτης για την συσχέτιση σοβαρών ανίατων νοσημάτων με την λειτουργία λιγνιτωρυχείων, την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων από τον αγροτικό πληθυσμό καθώς και τις επιπτώσεις από το ραδιενεργό νέφος του Τσέρνομπίλ που έπληξε την δυτική Μακεδονία.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 08:41
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ¨Οποιος φοβάται.... Μακριά απο τα ασυνόδευτα βλήματα »