Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 14:34

Τεράστιου μεγέθους η καταστροφή του εξοπλισμού του Ορυχείου, εκκενώθηκαν δέκα σπίτια στο διαμέρισμα των Αναργύρων από την σημερινή κατολίσθηση. Βίντεο απο την στιγμή της κατολίσθησης

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ ΣΠΎΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από την αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών που έγινε στις 11 πμ στο ορυχείο Αμυνταίου.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή  παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα ο βαρύς εξοπλισμός όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ)  Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και  έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή,  σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που  βρίσκεται σε μια απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου. Εξ αιτίας της σημερινής κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτι που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του  ορυχείου  και με εντολή τα ων αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Η τεράστια μετακίνηση εδαφών που έγινε σήμερα το πρωί ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται από το χωριό με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού ενώ έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

απο την κατολισθηση του ορυχείου Αμυνταίου

Την ενεργοποίηση του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται μέσα από το χωρίο εξ αιτίας της μετακίνησης τεράστιων εδαφικών μαζών στο μέτωπο του ορυχείου Αμυνταίου ανέφερε σε δηλώσεις στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μιχάλης Καββαδάς αν καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου  που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων.

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι  το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.  

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με στελέχη της διεύθυνσης ορυχείων μεταβαίνει εκτάκτως στο τόπο του συμβάντος.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 19:35
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Πολυμέσα

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗς ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ