Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 15:20

Το όνομα του είναι Τέο Αντάμα

Γράφτηκε από την

της   ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά η πλειοψηφία των κατοίκων προέρχονται από το Μαγρέμπ. Απόγονοι των pied noir=μαύρων ποδαριών Γάλλοι πολίτες.  Μία υποβαθμισμένη συνοικία με υψηλό ποσοστό ανεργίας και έντονη παραβατική δραστηριότητα ,

κυρίως των νέων. Τα πάντα ,πήραν φωτιά .Εμπρησμοί αυτοκινήτων και κάδων σκουπιδιών. Έκρηξη  αγανάκτησης  και οργής του κόσμου. Η αστυνομία έπρεπε να επέμβει  άμεσα για να αποτρέψει την επέκταση των γεγονότων και την καταστροφική τάση των εξαγριωμένων κατοίκων. Σε τρεις νύχτες με συγκρούσεις και επεισόδια έχουν γίνει 35 συλλήψεις συνολικά και δύο καταδίκες σε 6 μήνες φυλακή.
Αστυνομία που ,με βάση τα λεγόμενα των κατοίκων, εκλεκτικά ελέγχει τους μελαμψούς(65 % αν είσαι μαύρος , 20% αν είσαι λευκός)πρέπει να λογοδοτήσει.

     Αύριο, ο είκοσι δύο ετών, Τέο βγαίνει από το νοσοκομείο. Για 60 ημέρες πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε εργασία και να πάρει φάρμακα. Αυτό που έζησε δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Τέσσερις αστυνομικοί  του προκάλεσαν τραύματα στο πρωκτό με το υπηρεσιακό γκλόμπ. Με πρόσχημα ελέγχου των στοιχείων ταυτότητας , τον υποχρέωσαν να δεχτεί τον βιασμό του. Η έκταση των τραυμάτων ήταν τόσο μεγάλη και λόγω αιμορραγίας  έγινε επείγουσα  εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τόσο απλά !Το θύμα έζησε, τόλμησε και κατήγγειλε τον παρά φύση βιασμό και τους αστυνομικούς. Το Παρίσι πάγωσε. Αρκετοί  έσπευσαν να δικαιολογήσουν την αγριότητα. Βρεθήκαν  πολιτικοί που έτρεξαν να δείξουν την αλληλεγγύη στο θύμα και να εισπράξουν ψήφαλάκια.  .Πλησιάζουν  προεδρικές εκλογές και όλα δικαιολογούνται. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι γονείς και οι συγγενείς κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν θέλουν φασαρία με την αστυνομία. Παρακαλούν τον κόσμο να μην επαναστατήσει για να μην χειροτερέψει η ήδη προβληματική κατάσταση στην περιοχή. Ξέρουν ότι η υπόθεση θα θαφτεί και φοβούνται να μην τους βρει και άλλο κακό. Οι οργανώσεις ζητάνε δικαιοσύνη για τον Τέο, διαδηλώνουν καθημερινά και βρέθηκαν αμέσως κοντά στην οικογένεια. Συστήνουν την αποφυγή της βίας και των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Επιμένουν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της .Σωστά και αντικειμενικά να αποδοθεί  χωρίς να  αργήσει ! Στην ίδια γειτονία ,πριν λίγες ημέρες ένας άλλος νεαρός έφαγε ξύλο χωρίς κάποιο πρόσχημα. Οι φίλοι του δεν τόλμησαν να επέμβουν. Βγάλανε απλώς βίντεο το οποίο βγήκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πλέον αναγκασμένο να ερευνήσει  και να αφήσει στην άκρη την υποκρισία και την ανωτερότητα. Οι προεδρικές εκλογές επισκίασαν το γεγονός αλλά πόσο διαφορετική θα ήταν η έκβαση αν ο Τεο ήταν δικό τους παιδί; Αν δεν ήταν μαύρος; .

    Οι νεαροί αστυνομικοί, που δράσανε με μίσος και ανεύθυνα ξεχνώντας για πιο λόγω βρίσκονται στην γειτονιά, μάλλον  ψοφάνε για δράση και επίθεση αλλά πρέπει  να πληρώσουν για την ασέβεια. Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Στο πόρισμα της Ανώτατης Αρχής της Αστυνομίας (IGPN) ,που διέρρευσε αναγνωρίζεται «ο πραγματικά σοβαρός» τραυματισμός του Τεό, εκτιμάται όμως ότι «δεν ήταν εκ προθέσεως» και χαρακτηρίζεται «ατύχημα». Το μεγαλείο της υποκρισίας. Πέρυσι ένας  θάνατος ΄΄ ατύχημα΄΄, ενός 24χρονου,πήρε δημοσιότητα επειδή  βρισκόταν υπό κράτηση σ’ ένα άλλο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

      Η Δικαιοσύνη στην Γαλλία , όπως και στην Ελλάδα αργεί πολύ.Το πόρισμα για το οικονομικό σκάνδαλο του F. Fillon  δεν βγήκε ακόμα ενώ οι εκλογές πλησιάζουν. Η δίκη της Χρυσης Αυγής ακόμα δεν τελείωσε κλπ.κλπ. Αν ο Τέο ήταν λευκός και γόνος πλούσιας οικογένειας  θα είχαν δικαστεί οι θύτες. Χρειάζεται επαγρύπνηση των αρχών για την τάση κατάχρησης της εξουσίας..Για να μην ξανασυμβεί!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 15:28
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.