Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 13:39

Η καθυστέρηση στοιχίζει ακριβά

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η «Ολυμπιακή» ήταν η αεροπορική εταιρεία που από τον Ωνάση πέρασε στο Δημόσιο, για να καταλήξει μετά από χρόνια ξανά στον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο είχε και πριν τον Ωνάση προσπαθήσει να λειτουργήσει

αεροπορική εταιρεία και είχε αποτύχει, αλλά δεν έμαθε από το πάθημα και προτίμησε να κρατήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '70 μέχρι το 2009 τον περιβόητο «εθνικό αερομεταφορέα».

Το μόνο που κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο ήταν να φορτώνεται με χρέη και σκάνδαλα κάθε είδους. Οι δε ανησυχούντες για το μέλλον των αεροπορικών συνδέσεων και την απομόνωση των απομακρυσμένων νησιών από την απουσία του «εθνικού αερομεταφορέα»... σήμερα δεν έχουν απλώς διαψευστεί, έχουν γελοιοποιηθεί απολύτως από την πραγματικότητα.

Η νέα εταιρεία που διαδέχτηκε την Ολυμπιακή, αλλά και οι υπόλοιπες που πετούν πλέον στους ελληνικούς αιθέρες, συνδέουν όλους τους παλιούς προορισμούς καθώς και πολλούς νέους - και μάλιστα με κόστος για τους χρήστες ασύγκριτα μικρότερο, χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους· το αντίθετο μάλιστα. Ποιος θα το πίστευε πριν από μερικά χρόνια ότι θα υπήρχε τακτικό αεροπορικό δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη και μάλιστα με εισιτήριο μικρότερο από του λεωφορείου του ΚΤΕΛ; Και όμως, γίνεται! Σε μια εποχή που τα καύσιμα και οι κάθε μορφής φόροι αυξάνονται, τα αεροπορικά εισιτήρια μειώνονται! Το πώς και το γιατί... είναι μια μεγάλη ιστορία, που έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και τη διαχείριση των μεταφορών. Είναι αυτά που μπορεί να κάνει ο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας και δεν μπορούν οι δημόσιοι ή οι κρατικοδίαιτοι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε περιβάλλον προστατευτισμού.

Τα ΚΤΕΛ, δεν ξέρουμε αν το έχουν καταλάβει, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εάν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στη λειτουργία τους θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Δεν είναι μόνο το ότι η αγορά των οδικών μεταφορών θα ανοίξει και θα αρθούν οι προστατευτισμοί που με διάφορες «πατέντες» παραμένουν ακόμα: Είναι κυρίως το ότι ο κόσμος αλλάζει και κινείται πλέον με άλλες ταχύτητες. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης.

Το τι πρέπει να κάνουν τα ΚΤΕΛ δεν το ξέρουμε - αλλά όταν χάνεις πελάτες γιατί προσφέρει φτηνότερο εισιτήριο ένα ακριβότερο και ταχύτερο από εσένα μέσο μεταφοράς, οφείλεις να ψαχτείς. Στην παρούσα φάση μπορεί να χάνεις λίγους και να βολεύεσαι με τη μεταφορά δεμάτων. Αύριο θα χάσεις κι άλλους, και μετά τα δέματα. Στο τέλος θα έρθει η μισθωμένη κούρσα που θα σε αποτελειώσει.

Οι αεροπορικές μεταφορές έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη. Τα προβλήματα της τρομοκρατίας και ο φόβος δεν μοιάζουν ικανά να αποτρέψουν τους ανθρώπους του δυτικού πολιτισμού από το να μετακινούνται και να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο, για δουλειές ή αναψυχή. Το παγκόσμιο χωριό είναι εδώ, κι αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Η τεχνολογική πρόοδος δεν πρόκειται να ηττηθεί από καμία δύναμη συντήρησης, θρησκευτικού ή άλλου αναχρονισμού. Η νέα τεχνολογία καθορίζει ταυτόχρονα τους όρους για τη νέα οικονομία - και αυτό επίσης δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι σοκάρονται από την προοπτική να δοθούν τα αεροδρόμια σε ιδιώτες για τη λειτουργία τους. Οπως σοκάρονταν και όταν ιδιωτικοποιείτο η Ολυμπιακή ή ο ΟΤΕ. Αλλά ας σκεφτούν λίγο και ας δουν τη συνέχεια: Τι έγινε ο ΟΣΕ που δεν ιδιωτικοποιήθηκε έγκαιρα; Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη ΔΕΗ η οποία μέρα με τη μέρα απαξιώνεται και κυριολεκτικά αποσυντίθεται; Ποιος τελικά έχασε και θα χάσει από την καθυστέρηση αυτή; Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να δίνουμε μάχες με τους ανεμόμυλους; Κράτησε πολλά χρόνια η αυταπάτη μιας δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής, που τελικά αποδεικνύεται αποτυχημένη όπου και με όποιον τρόπο κι αν εφαρμόστηκε.

Οσο γρηγορότερα ξεμπλέξουμε με τις εμμονές του παρελθόντος και με τα πολιτικά φαντάσματα του περασμένου αιώνα, τόσο γρηγορότερα θα ξεκολλήσουμε από το σημερινό μας τέλμα. Είναι καιρός να πετάξουμε με το αεροπλάνο και να αφήσουμε τον αραμπά. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 13:51