Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 11:23

Κοζάνη: Στην καρδιά του πρώτου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Επί μακρόν υπήρξε το επίκεντρο διαμάχης με διάχυτη την καχυποψία, τους προβληματισμούς,  τον έντονο διάλογο των εμπλεκομένων φορέων της αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου που συνοδευόταν απο  διαφωνίες η ακόμη και απο έριδες,

αλλά σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται για την  νέα Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη, που εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.  Είναι το νέο απόκτημα της δυτικής Μακεδονίας που κατατάσσει την περιοχή στην περιβαλλοντική πρωτοπορία της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη την χώρα.

Ο φακός του ΑΠΕ ΜΠΕ μπήκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας συνομίλησε με τους τεχνικούς και τα στελέχη της εταιρίας.   Οι εγκαταστάσεις  επεξεργασίας απορριμμάτων έχουν αναπτυχθεί σε μια έκταση 200 στρεμμάτων  στην περιοχή παλιών ορυχείων της ΔΕΗ. Συνεργεία τεχνικών και μηχανήματα  εργάζονται πυρετωδώς  για να ολοκληρώσουν τον περιβάλλοντα χώρο τού εργοστασίου. Στο ξεκίνημα την δοκιμαστικής λειτουργίας  της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην δυτική Μακεδονία από την ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ θα παρευρεθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 11 πμ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας όπου θα ενημερωθεί από τους επιτελείς της ΔΙΑΔΥΜΑ και της αναδόχου εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του εργοστασίου.

Ο Χριστόφορος Γουναρίδης Μηχανικός και εργοταξιάρχης του έργου, έχει αναλάβει να μας οδηγήσει σε όλο το πλέγμα  των εγκαταστάσεων της μονάδας.  Μας εξηγεί ότι σε όλα τα τμήματα του εργοστασίου έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί έλεγχοι και «ήδη η βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται  σε δοκιμαστική λειτουργία  ενώ κάθε μέρα μεγαλώνουν οι ποσότητες απορριμμάτων που έρχονται για επεξεργασία και διαλογή».

Από το κοντρόλ του χώρου υποδοχής απορριμμάτων παρακολουθούμε τα οχήματα  της ΔΙΑΔΥΜΑ  να αποθέτουν το φορτίο τους όπου  στην συνέχεια  μέσω μια θηριώδους αρπάγης μεταφέρονται στο χώρο προεργασίας και ακολούθως στην μηχανική διαλογή  που αποτελεί την καρδιά του εργοστασίου. Στην απορία μου για την ελάχιστη παρουσία ανθρώπινου δυναμικού στους χώρους του εργοστασίου  ο Χριστόφορος Γουναρίδης εξήγησε ότι όλες οι εργασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, ελέγχονται από Η/Υ και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με την χειρωνακτική εργασία να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό σημείο  και την ανθρώπινη παρουσία μόνο στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των συστημάτων στα ειδικά κοντρόλ που είναι εγκατεστημένα σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας.

 Μετά την μηχανική διαλογή οι ποσότητες γυαλιού χαρτιού πλαστικού και διαφόρων σιδηρούχων υλικών που έχουν συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους οδηγούνται σε εργοστάσια ανακύκλωσης όπου γίνεται η επανάκτηση των υλικών.   

Ο Χριστόφορος Γουναρίδης στην συνέχεια μας οδηγεί στους χώρους όπου  τα υπολείμματα της μηχανικής διαλογής μέσα από μια περίπλοκη επεξεργασία  κομποστοποιούνται για να καταλήξουν να γίνουν ένα πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αποκαταστάσεις των εδαφών των παλιών ορυχείων αλλά  και για εμπλουτισμό φτωχών επιφανειακών εδαφών σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις.

Προξενεί θετική έκπληξη το σύντομο πέρασμα από το «χημικό εργαστήριο» του εργοστασίου όπου τα υγρά που στραγγίζονται σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των απορριμμάτων μέσα από ειδική επεξεργασία γίνονται νεράκι που τροφοδοτεί τα συστήματα υγρής πυρόσβεσης  των εγκαταστάσεων  καθώς και την  ύγρανση της χλωρίδας που περιβάλλει το χώρο των 200 στρεμμάτων του εργοστασίου.  

Από την μηχανική διαλογή και επεξεργασία τίποτα δεν πάει χαμένο παρά μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αδρανών υλικών που στο τέλος καταλήγει  στον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που έχει ήδη ετοιμαστεί  σε μια έκταση 100 στρεμμάτων πλησίον του εργοστασίου.

Η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων του εργοστασίου αγγίζει τους 120.000 τόνους/ετησίως, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας αλλά θα έχει και δυνατότητα να δέχεται απορρίμματα από άλλες γειτονικές περιοχές. Η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα χορήγησης διαφόρων αδειών από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και στις 10 Ιουνίου 2017 θα ξεκινήσει κανονικά η εμπορική του λειτουργία.  Στο αρχικό στάδιο  προβλέπονται 90 θέσεις εργασίας καταμερισμένες σε δύο βάρδιες λειτουργίας, ενώ στην συνέχεια αναμένεται να φθάσουν έως τις 120, όταν εξασφαλιστούν οι μέγιστες ποσότητες επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπονται και απο την σύμβαση.

Η Περιφέρεια χωρίς πρόστιμο της ΕΕ

Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας  στην οποία δεν επιβλήθηκαν ποτέ περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ για χωματερές και κακές πρακτικές στην διαχείριση των απορριμμάτων και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης «με την λειτουργία του νέου εργοστασίου και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει, η περιφέρεια μας αλλά και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατατάσσονται στην κορυφή της περιβαλλοντικής πυραμίδας της χώρας μας». Επεσήμανε ότι «το έργο έχει βραβευθεί ως καλή πρακτική ενώ έχουν γίνει αρκετές αναφορές με θετικό περιεχόμενο σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

 Με την λειτουργία της νέας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας «να πετύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002) η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 αλλά και να τον υπερκαλύψουν καθώς η ΜΕΑ πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%».

Όσο κι εάν επικρίνεται ο αυτοδιοικητικός κόσμος για παραλείψεις, αμέλειες και απουσία  καλών πρακτικών, στην περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την πολιτεία απέδειξαν ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και…. θαύματα.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που είναι η διαδημοτική εταιρία των δήμων της δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της διαχείρισης Στερεών αποβλήτων που ορίζουν οι οδηγίες και οι αποφάσεις της ΕΕ, μετά την δημιουργία του πρώτου ΧΥΤΑ στις αρχές του 2000, εμπνεύστηκε την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με την χρησιμοποίηση ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων στα πλαίσια του ΣΔΙΤ.

 Το έργο κόστισε  48 εκατ. ευρώ, και η  χρηματοδότησή του προήλθε από:

• την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 13 εκατ. ευρώ

• το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ

• την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του Έργου με 5.6 εκατ €

• την Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και την Ηλέκτωρ με ίδιους  πόρους 17 εκατ. ευρώ

Για  25 χρόνια  ο ανάδοχος του έργου που είναι η εταιρία ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου και όπως προβλέπουν οι συμβάσεις θα παραδώσει  τη σκυτάλη στη ΔΙΑΔΥΜΑ για την συνέχιση της λειτουργίας του.

πηγη:ΑΠΕ ΚΑΙ VETONEWS| S KOYTABAS

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 12:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Καλός Σαμαρείτης Η ζωή μας »