Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 08:46

Τα άλογα της Κρακοβίας

Γράφτηκε από την

                                                  της      ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Η Πολωνία  Rzeczpospolita Polska των 38.437.239  κατοίκων (2015)είναι μέλος της Ε.Ε. από το 2004. Είναι μία χώρα βαθιά θρησκευόμενη με ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού..Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγάλη ιστορική πόλη ,μετά την Βαρσοβία,

και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Σλαβικά κυρίως φύλα από τον 9ο αιώνα σχημάτισαν  μια μορφή κράτους, που οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 10ου αιώνα Μιέσκο Α’ (960-992), που έγινε ιδρυτής της δυναστείας των Πιάστ. και οι υπήκοοι του εκχριστιανίστηκαν (Βάπτισμα της Πολωνίας). Ο γιος και διάδοχός του Βολέσλαος Α΄ ο Ανδρείος (992-1025) κατάφερε να του αναγνωριστεί ο τίτλος του βασιλιά από τον αυτοκράτορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας

  Η μικρή Ρώμη πάνω στο ποταμό Vistula ανήκει στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO .Οφείλει το όνομα της σε ένα άρχοντα που τον λέγανε Κράκ  που σκότωσε τους κακούς το 7 αιώνα. Η κόρη του Βάντα προτίμησε να βουτήξει και να πνιγεί στα νερά του Βιστούλα παρά να παντρευτεί έναν γερμανό πρίγκιπα κατακτητή.  Η ίδρυση του πανεπιστημίου της Κρακοβίας  το 1364 από τον βασιλιά Καζιμίερτζ επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη θέση αυτής της πόλης στον πολιτισμό της Πολωνίας .Κάθε χρόνο δέχεται 70.000 νέους φοιτητές  και  το επίπεδο της είναι αναγνωρισμένο σε όλα τα πανεπιστημιακά κέντρα του κόσμου..¨Όμορφη και καθαρή, με μεγάλα και πράσινα πάρκα και  με χαρούμενο  κόσμο να σουλατσάρει στους δρόμους Τα κόκκινα και μπλε τραμ περιμένουν τους αργοπορημένους τουρίστες προσέχοντας πολύ τους παραβάτες. Η  αυστηρή τροχαία σε τιμωρεί αν δεν σέβεσαι τα φανάρια.50 ζλότς (ζλότ σημαίνει χρυσός) πόσο εύκολα κάνανε φτερά λόγω απροσεξίας και ελληνικής λεβεντιάς. Πολλά ιστορικά μνημεία (λόφος Βαβέλ, η Μητρόπολη, η μεγάλη πλατεία Ρύνιέκ Γκόλβυ κλπ),στο κέντρο σε μαγεύουν, Κάθε ώρα στο πύργο της  εκκλησίας Παρθένου Μαρίας ακούγεται η Hejnal τρομπέτα και ένα χέρι χαιρετίζει το πλήθος Σημάδι ότι όλα είναι καλά, έχουμε ειρήνη και όλα κυλούν ομαλά στην πόλη.

    Η όμορφη στιγμή της ημέρας ήταν όταν είδαμε τις άμαξες στην πλατεία. Πανέμορφα και πολύχρωμα στολισμένα άλογα στις τουριστικές βόλτες δίνουν ένα ιδιαίτερο  χρώμα και  νοιώθεις ότι είναι μία εξαιρετικά όμορφη και φιλήσυχη πόλη. Η βόλτα μας τελείωσε   δοκιμάζοντας  την τοπική κουζίνα. Η σούπα barszcz bialy,ξινή και εύγευστη με κομμάτια μπέικον και ένα μικρό βραστό αυγό πέρδικας να κολυμπάνε  συμπληρώνει τέλεια το γεύμα σου μαζί με το θεσπέσιο κρέας ψημένο όπως πρέπει. Δεν μας δώσανε κέτσαπ και μουστάρδα επειδή δεν το συνηθίζουν και ούτε ταιριάζει στην γεύση του κρέατος.  Πήρα το αίμα μου πίσω όταν για δύο βότκες πλήρωσα λιγότερο (20 ζλοτς)από ένα ποτήρι μπίρας(21).

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 08:49
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.