Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 17:38

Το Ρίο της γιορτής ή της ντόπας;

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Πέρσι ταξίδεψα στην Βραζιλία και την Αργεντινή. Οι οδηγίες ,τόσο του τουριστικού γραφείου όσο και του ξεναγού μας, ήταν σαφέστατες. Δεν θα απομακρυνθούμε ,από το γκρουπ,

δεν θα σουλατσάρουμε μόνοι μας και σε μερικές περιοχές καλύτερα να μην πατήσουμε. Το λιγότερο θα ήταν να μας κλέψουν . Χειρότερες εκδοχές της παραβατικότητας είναι βιασμοί, τραυματισμοί, απαγωγές και θάνατοι !. Η φτώχεια και η αυξημένη εγκληματικότητα καθιστούσαν απαγορευτικές περιοχές ακόμα και στο κέντρο. Η περιοχή των φαβέλων (φτωχογειτονιές κτισμένες στις πρόποδες του βουνού με ελάχιστα έως και ανύπαρκτη υγειονομική υποδομή)ήταν στην λίστα επιλογών μας δίπλα στην επίσκεψη στο Σακχαροβουνο ,το γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού, του Λυτρωτή , το σαμπαδρόμειο και στα τουριστικά μαγαζιά με τις πολύτιμες πέτρες. Αρνήθηκα να πάω στις φαβέλες για να φωτογραφήσω την φτώχεια και την κατάντια των κατοίκων. Τόλμησα να κάνω βόλτα στην παραλιακή(Leblon,Ipanema,Copacabana)όπου συνάντησα κάποιους έλληνες, ντόπιους .Τόνισαν και αυτοί την μεγάλη εγκληματικότητα της περιοχής εφόσον οι ίδιοι είχαν πέσει πολλές φορές θύματα..
Σε λίγες ημέρες αρχίζει ,στο Ρίο, η παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού και θα συγκεντρώσει χιλιάδες αθλητές ,δημοσιογράφοι και συνοδοί στις ειδικές εγκαταστάσεις. Οι έντονες αντιδράσεις των ντόπιων ,ενάντια στην τέλεση των ολυμπιακών αγόνων, (εμπόδια στην πορεία της φλόγας)σε συνδυασμό με τα ανοικτά πολιτικά θέματα κάνουν αβέβαιη την ομαλή πορεία των αγώνων. Παρά τις υποσχέσεις για περιφρούρηση, τις διαβεβαιώσεις της τοπικής Αστυνομίας και της κυβέρνησης για αυξημένη ασφάλεια η απειλή και ο φόβος παραμένουν ορατά. Το πολιτικό ηφαίστειο κρατιέται σκόπιμα χαμηλά για να σωθούν τα προσχήματα. Πολλά τα ρεκόρ που θα γίνουνε στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους μεγάλη όμως και η αμφισβήτηση. Είναι το ταλέντο και η αμοιβή των εντατικών και επώδυνων προσπαθειών ;Είναι η ντόπα; Η Ρωσία τι θα κάνει ;Οι αθλητές της πρέπει να έχουν υποβληθεί σε ελέγχους ντόπινγκ εκτός Ρωσίας και να έχουν καθαρό μητρώο (χωρίς ποινές στο παρελθόν) για να γίνουν δεκτοί από τις οικείες ομοσπονδίες, ενώ όλοι οι Ρώσοι που έχουν τιμωρηθεί για ντόπινγκ στο παρελθόν, αποκλείστηκαν. Οι προβλέψεις για μετάλλια και η μάχη για την απόκτηση τους μας προβληματίζει . Μερικές ομάδες δεν δέχονται τον έλεγχο για ντόπινγκ(ΗΠΑ μπάσκετ), άλλες το αμφισβητούν. Πολλά μπορούν να συμβούν και να ανατραπούν. Εκπλήξεις έχουν συμβεί ,φαβορί γκρεμίστηκαν και αουτσάιντερ διέπρεψαν. Η αμφιβολία για το ΄΄γνήσιο΄΄ της αθλητικής υπογραφής αιωρείται πάντα!
Ο Παπάς Φραγκίσκος ευλόγησε τους αγώνες. Το Ρίο θα κερδίσει ; Οι χορηγοί θα θησαυρίσουν ! Εμείς ζήσαμε το ΄΄ θαύμα ΄΄ .Πήραμε το μάθημα μας .Πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις μας έχουν εγκαταλειφτεί, έχουν λεηλατηθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί! Το Ρίο θα ακολουθήσει την πορεία τόσων χωρών που τελικά ζημιώθηκαν και ακόμα πληρώνουν τα ΄΄μάρμαρα΄΄ή.....

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 21:41
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.