Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 09:04

Η λάσπη

Γράφτηκε από την

                                                     της ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Μην με ευνουχίζεται με τα ιδανικά  Φ. Πεσόα

     Ο άνθρωπος και η λάσπη συμβιώνουν αιώνες. Το χώμα χρησιμοποιείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια σαν βασικό δομικό υλικό σε όλα τα μήκη και πλάτη

της γης. Σήμερα το 1/2 του πληθυσμού της γης ζει σε κτίρια φτιαγμένα από χώμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν κτίρια ηλικίας έως και 740 χρόνων κτισμένα με χώμα τα οποία κατοικούνται κανονικά, έχοντας μάλιστα μεγάλη μεταπωλιτική αξία( Chapel La Salle de Diana στη Γαλλία). Η λάσπη χρησιμοποιείται και από πουλιά και έντομα για τις φωλιές τους.(οι τερμίτες στην  Αφρική, με το ύψος της κατασκευής να ξεπερνά πολλές φορές τα 6 μέτρα). Η λάσπη έχει όμως και μία θεραπευτική διάσταση και ιδιότητα. Το νερό και η λάσπη της θάλασσας ,από την αρχαιότητα έχει μυστήριες θεραπευτικές & καλλυντικές δυνάμεις. Η Νεκρά Θάλασσα  είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές μετάλλων και θεραπευτικής λάσπης στον κόσμο, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης 21μεταλλικών ιχνοστοιχείων που διαπερνούν την επιδερμίδα.

     Πολλές φορές η λάσπη μας εκδικείται  και μας θάβει .Π.Χ.

  • Μόνο ο τρούλος ξεχωρίζει ,στην λάσπη, στην Αγ. Παρασκευή στις Βαμβακιές Κορινθίας   (26.12.2015)
  • Η περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία, που προκλήθηκε από την κατάρρευση φραγμάτων σε τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων, έχει αφήσει πίσω της 12 νεκρούς και 11 αγνοούμενους.(5.112015).
  • Η βιομηχανική λάσπη, που προκλήθηκε από κατολίσθηση στην πόλη Σενζέν της Κίνας την Κυριακή, ισοπέδωσε 33 κτίρια, θάβοντας πολλά από αυτά κάτω από χώμα. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια και τους τόνους λάσπης(.21.12.2015)

     Στα όνειρα μας η λάσπη συμβολίζει καταστάσεις βρώμικες, άλυτες και δυσάρεστες τόσο ηθικά όσο υλικά . Αν περπατάμε στη λάσπη αισθανόμαστε έναν υπερβολικό φόβο μη λεκιαστούμε. Η πηκτή λάσπη ή η πλαστική λάσπη (αφού χρησιμεύει για προτυποποίηση) διαφέρει από την  ρευστή λάσπη που χρησιμεύει μόνο για να μας βρωμίζει .Την ψυχή και την καρδιά μας η το σώμα μας. Ο γλύπτης  δουλεύει τη λάσπη (πηλό) δημιουργεί και μας πιστοποιεί ότι είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε με επιτυχία. άριστα σχέδια στο μέλλον. Οι φιγούρες που εμφανίζονται στο όνειρο και είναι τελειωμένες ή όχι, μας δείχνουν μέχρι που θα είμαστε ικανοί να κάνουμε τα σχέδια πραγματικότητα. Η λάσπη  που βρωμίζει τους δρόμους, τα αντικείμενα κι εμάς τους ίδιους, ΄΄ μεταφράζεται ΄΄ σε πτώση στα πιο μεγάλα πάθη και στην ανηθικότητα. Όμως  η λάσπη αποτέλεσε  και την  βάση του πυλού όταν δημιουργήθηκαν οι πρωτόπλαστοι.(Αδάμ, Εύα ) άρα θα ξαναγεννηθούμε   Μάλλον όταν βλέπουμε λάσπη στο όνειρο μας σημαίνει ότι έχουμε μπλεχτεί σε μια δύσκολη κατάσταση και  πρέπει να κάνουμε ένα εσωτερικό καθάρισμα. Αισθανόμαστε απογοητευμένοι. Όταν  η λάσπη μπήκε  στα ρούχα μας σημαίνει ότι η φήμη μας αμφισβητείται.

         Μην με ευνουχίζεται με τα ιδανικά  είπε ο  Φ. Πεσόα. Κανείς δεν είναι ιδανικός. Κανείς  δεν έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων μία εύκολη και γεμάτη ηθικές αξίες ζωή. Μπορεί να βλάψει ηθελημένα, συστηματικά και μεθοδικά έναν συνάνθρωπο του. Η λάσπη είναι ένα φθηνό και εύκολο, σε ότι αφορά στην πρόσβαση, υλικό. Την βρίσκεις στους αγρούς ή στην απομακρυσμένη και υποτιμημένη γειτονιά. Βρωμάει  για να την αγγίξεις χρειάζεσαι οπωσδήποτε γάντια προστατευτικέ και μάσκα. Αν περπατάμε στη λάσπη αισθανόμαστε έναν υπερβολικό φόβο μη λεκιαστούμε Στην καθημερινότητα  βλέπουμε  συχνά να ρίχνουν λάσπη . Να  ΄΄ θάβουν ΄΄ συνειδητά  και συνάμα ανεύθυνα με  ψέματα έναν άνθρωπο η ένα κόμμα. Τον  ΄΄ σβήνουν΄΄  από τον χάρτη  (ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά). Όταν το θύμα είναι  δημόσιο άτομο είναι πιο εύκολος στόχος επειδή δεν προλαβαίνει να αμυνθεί. Η αλήθεια ,που είναι κρυμμένη κάπου, πάντα βγαίνει στην επιφάνεια. Όταν  ρίχνεις λάσπη  και δεν ελέγχεις, προς τα που φυσάει ο άνεμος, θα σε πάρουν και εσένα τα σκάγια παρντόν η βρωμιά .Η λάσπη κολλάει εύκολα στα χέρια σου και  αν δεν φοράς γάντια και προστατευτικά ρούχα θα στιγματιστείς και εσύ. Λεκιάζει   και βρωμίζεις! Λερώνεσαι και δεν βγαίνουν εύκολα οι λεκέδες! 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 09:12
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.