Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 19:12

Το φρέσκο στην ζωή μας

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
''Τα ψάρια και τα λεφτά τρώγονται φρέσκα'' (λαϊκή ρήση)
Από την ιταλική γλώσσα δανειστήκαμε την λέξη fresco (δροσερό, νωπό, φρέσκο, νωπογραφία) μας άρεσε πολύ και παρέμεινε στην γλώσσα μας.

Η χρήση αυτής της λέξης δεν περιορίζεται σε μία κατηγορία και επιτρέπει πολλές ερμηνείες.

Τα ψάρια και τα λεφτά τρώγονται πάντα φρέσκα! Στα τρόφιμα εννοούμε κάτι που δεν έχει υποστεί έντονη επεξεργασία και δεν έχει διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες συντήρησης. Υπονοούμε ότι δεν έχει αλλοιωθεί ούτε η σύστασή του και ούτε η υγιεινή του κατάσταση(φρέσκο ψάρι, τυρί, γάλα, γιαούρτι, αβγό).Όπως πολλά άλλα πράγματα και για οικονομικούς λόγους συχνά παρερμηνεύεται η έννοια του φρέσκου! Έχουμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια σε ότι αφορά στην κατηγοριοποίηση του φρέσκου(κάποτε 3 ημερών ,μετά 5 ημερών και τώρα 10 ) γάλακτος! Ο όρος ήδη χρησιμοποιείται ελαφρώς καταχρηστικά αφού το γάλα έχει αρμεχθεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν φτάσει στο ράφι. Άν η συσκευασία παραμείνει κλειστή μέσα στο ψυγείο, δεν χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του. Σε ότι αφορά στα λεφτά εννοούμε κάτι που μπήκε ανέλπιστα εύκολα στην τσέπη μας και τα υπολογίζουμε ότι ίσως θα βελτιώσουν την άχαρη ζωή μας! Easy comes easy goes! Όπως μπήκαν φρέσκα δεν θα προλάβουν να ΄΄παλιώσουν΄΄ θα τα ξοδέψουμε ,στα άψε σβήσε, Δεν θέλουμε να μπαγιατέψουν! .

Σε ότι αφορά στις ιδέες εννοούμε οπωσδήποτε κάτι που πρωτοεμφανίζεται σε μία θεματολογική ενότητα. Όταν αποτυπώνονται φρέσκες ιδέες ξεχωρίζουν αμέσως ακριβώς επειδή κανένας άλλος δεν το έχει καταφέρει! Το φρέσκο άτομο ξεχωρίζει επίσης αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι νέος! Η αναφορά σε φρέσκα άτομα γίνεται για να ξεχωρίσουμε κάποιους, στο πλήθος των ανθρώπων και είναι οι αναζωογονητικοί, καθαροί και οι δροσεροί. Το φρέσκος επίσης δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μοναδικός .Αύριο θα είναι κάποιος άλλος στην ίδια θέση του φρέσκου λόγω μικρής αντοχής στην δοκιμή του χρόνου.. Η φρεσκάδα προσάπτει συνήθως και το τεκμήριο της αθωότητας. Φρέσκος ,ανόθευτος άρα θα είναι και έντιμος και αξιόλογος.

Στην πολιτική ζωή εμφανίζονται συχνά φρέσκο αίμα δηλαδή φρέσκα πρόσωπα. Άτομα που υπερθεματίζουν στο καινούργιο και ανόθευτο, στο πρωτοεμφανιζόμενο και απονήρευτο, στο γεμάτο με όρεξη για καινούργιες διαδρομές στρωμένες με αισιοδοξία και τιμιότητα !Προσόντα που σπανίζουν στα παλιά πολιτικά άτομα που κατσικόθηκαν σε μίαδόξα ,σε μία καρέκλα διατηρώντας τις ίδιες σκουριασμένες ιδέες. Οι δήθεν φρέσκοι στην ουσία είναι παλιοί. Η φρεσκάδα για να διατηρηθεί χρειάζεται φροντίδα, προσοχή, ψυγείο και μία ζωή γεμάτη δράση και εφικτά όνειρα. Οι φρέσκοι ΄΄χαλάνε΄΄ γρήγορα. Απαξιούν ότι το φρέσκο θα διατηρηθεί φρέσκο μόνο στο ψυγείο του ήθους, της δράσης και της αποτελεσματικότητάς. Χαλάνε στα χαλασμένα ψυγεία της ενημέρωσης, στα στασίδια ΜΜΕ και αφού δεν έχουν δείξει αξιόλογο έργο. Κυνηγάνε τηλεοπτικό παράθυρο και σταθμό ραδιοφωνικό και διαλαλούν ασύστολα το ΄΄φρέσκο΄΄ πολιτικό τους πρόσωπο. Αγνοούν ότι η πολύ μεγάλη έκθεση τους στον ΄΄ ήλιο ΄΄ της δημοσιότητας θα τους ΄΄κάψει΄΄ Άλλωστε τόσο στην κοινωνική αλλά και στην πολιτική μας ζωή κρινόμαστε μόνο από τις πράξεις μας και όχι από την φρεσκάδα μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 10:34
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.