Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 14:56

Εικόνες εγκατάλειψης στο Ειδικό δημοτικό σχολείο Κοζάνης. ''Ζήτησα αμεση ενοικίαση κτιρίου'' απο τον δήμο λέει ο Ι. Γκαμπούρας στο vetofm (ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡ)

Γράφτηκε από τον
Η υγρασία στην εξωτερική τοιχοποιεία ειναι εμφανής καθώς και  τα προχειρομπαλώματα του Δήμου κοζάνης.... της τελευταίας στιγμής Η υγρασία στην εξωτερική τοιχοποιεία ειναι εμφανής καθώς και τα προχειρομπαλώματα του Δήμου κοζάνης.... της τελευταίας στιγμής

του Σπύρου Κουταβα

«Έχω ζητήσει άμεσες ενέργειες από τον Δήμο Κοζάνης για την ενοικίαση κτιρίου που θα στεγάσει το Ειδικό δημοτικό  σχολείο αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο νέο», τόνισε μιλώντας στο vetofm, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Γκαμπούρας.

 Ο κ. Γκαμπούρας ανέφερε ότι η κατάσταση στο Ειδικό σχολείο είναι απαράδεκτη τόσο για τους μαθητές το Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου που είναι αναγκασμένο να εργάζεται σε κακές συνθήκες.  Θα συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες με τον δήμο για να δούμε τι θα γίνει αναφέροντας και μια δεύτερη λύση που όμως μπορεί να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά. Η λειτουργία του νέου σχολείου στην ΖΕΠ θα απελευθερώσει θέσεις και αίθουσες σε σχολεία της πόλης. Έτσι εκτιμά ο  κ. Γκαμπουρας ότι μπορεί να εξοικονομηθεί χώρος σε κάποιο από  τα σχολεία για την μεταφορά του Ειδικού Δημοτικού εξασφαλίζοντας και την συνεκπαίδευση των μαθητών. Ανέφερε επίσης ότι έχουν την υπόσχεση του Δήμου Κοζάνης ότι η ανέγερση νέου σχολείου σε χώρο που έχει βρεθεί θα ενταχθεί στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2015-19.

Εικόνες εγκατάλειψης

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανέφεραν στο vetonews.gr  ότι όταν βρέχει λόγω των προβλημάτων της οροφής και ορισμένων γυάλινων κομματιών της  τρέχουν νερά στους τοίχους και το  δάπεδο του σχολείου. Η υγρασία  σε όλες τις αίθουσες του σχολείου είναι στα ύψη οι τοίχοι μέσα και έξω από το κτίριο είναι μαύροι από την υγρασία και την μούχλα και τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή αδυνατούν  να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα. Περιορίζονται μόνο να στείλουν συνεργεία που θα βάψουν το κτίριο. Όπως έγινε και φέτος που δύο μέρες πριν το πρώτο κουδούνι  συνεργείο του δήμου Κοζάνης έβαψε το εσωτερικό του σχολείου για να κρύψουν την μούχλα και την μαυρίλα των τοίχων.

Το συγκεκριμένο κτίριο κτίστηκε περίπου το 1989 αλλά δεν έχει συντηρηθεί ποτέ από  καμία  δημοτική αρχή.  Στεγάζονται τρείς δομές,  το Ειδικό Δημοτικό σχολείο που ανήκει στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ που ανήκει στο Δήμο Κοζάνης και το ΚΕΚ ΑΜΕΑ που ανήκει στην Περιφέρεια. Συνολικά στο κτίριο καθημερινά βρίσκονται 75 παιδιά εως ενήλικες χωρίς να υπολογίζονται το Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό των τριών δομών.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, άλλα και η αρμόδια διεύθυνση από το 2013 ζήτησαν να επισκευαστεί η στέγη του σχολείου. Σήμερα έχουμε 2015 και η στέγη του σχολείου δεν έχει επισκευαστεί. Ούτε οι τεχνικές υπηρεσίες υπό τον Μαλούτα ούτε υπό Λ. Ιωαννίδη κατάφεραν να κάνουν μια μελέτη για την επισκευή του κτιρίου. Κι όμως στο αργοκίνητο καράβι του δήμου,- στο οποίο ο Λ. Ιωαννίδης λέει ότι το τρέχον προσωπικό δεν επαρκεί, -υπηρετούν στην τεχνική του υπηρεσία τουλάχιστον 10 μηχανικοί. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Γιατί ουδείς εξ αυτών δεν  κάνει την μελέτη επισκευής της σκεπής του κτιρίου; Δεν μπορούν η δεν θέλουν; Και τι κάνουν δήμαρχος και αντιδήμαρχος για τα παραπάνω; 

Ενήμερος ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος  Τεχνικών υπηρεσιών

Ο Λ. Ιωαννίδης  μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του από τις πρώτες επισκέψεις που δέχθηκε στο γραφείο του ήταν ο Σύλλογος γονέων του Ειδικού δημοτικού αλλά και των υπόλοιπων δομών που συστεγάζονται στο  κτίριο οι οποίοι του ζήτησαν να επισκευάσει την σκεπή του κτιρίου για να μην τρέχουν νερά. Τρείς μήνες μετά ο δήμαρχος συνοδεία φωτογράφου επισκέπτεται το γραφείο του διευθυντή του σχολείου και ενημερώνεται για την τραγική κατάσταση του κτιρίου.  Κι ενώ το κτίριο συνεχίζει να βάζει νερά από την σκεπή αντιπροσωπεία από γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου επισκέπτεται εκ νέου τον κ. Ιωαννίδη τρεις μήνες μετά ζητώντας επιτακτικά λύση στο πρόβλημα της στέγης. Υποσχέσεις για νέα κτίρια αόριστες κουβέντες αλλά για το πρόβλημα της στέγης καμία άμεση δέσμευση από τον δήμο. Έτσι φτάσαμε στην νέα σχολική χρονιά 2015-2016 όπου οι ελαιοχρωματιστές του δήμου μια μέρα  πριν το κουδούνι έβαψαν τους εσωτερικούς τοίχους.

Αδιαφορία για τα αυτονόητα

Όποιος επισκεφθεί το κτίριο θα διαπιστώσει ότι  έχει εγκιβωτισμένη στέγη. Επίσης θα διαπιστώσει ότι το κτίριο περιστοιχίζεται από δένδρα σε πολύ μικρή απόσταση από το κτίριο με τα κλαδιά τους να ακουμπούν η σκεπάζουν την οροφή του κτιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υπολείμματα της χλωρίδας των δένδρων να βουλώνουν συχνά τις υδρορροές που βρίσκονται στην εγκιβωτισμένη στέγη. Ουδείς από τους μηχανικούς τους εργοδηγούς τους τεχνίτες  τους  ειδικούς του πρασίνου και του περιβάλλοντος που πέρασαν από το σχολείο για  να καθαρίσουν  την σκεπή του δεν σκέφθηκε το αυτονόητο. 

Δεν παραβρέθηκαν στον Αγιασμό

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς κανένας απο τους αυτοδιοικητικούς δεν παραβρέθηκε στον καθιερωμένο αγιασμό. Καταλαβάνουμε ολοι το γιατί. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 19:06
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.