Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 19:28

Η σκληρή μάνα

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η μητρότητα είναι η ευλογία της γυναίκας και η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς της. Δεν σου προσθέτει σοφία αλλά σίγουρα σου εμπλουτίζει τις γνώσεις και

σου προσθέσει εμπειρία σε ότι αφορά στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μπορεί να είσαι καλή η κακή μάνα όμως ξέρεις πως αντιδράν αυτά τα μικρά πλασματάκια όταν θέλουν να ασχοληθείς μαζί τους πέρα από το τρίπτυχο μαμ -κακά και νάνι. Πόσο αυταρχική και άδικη μπορεί να γίνει μία μάνα; Το έμαθα στην Τήνο, ο παραδείσιος των γλυπτών, όταν επισκέφτηκα το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά στην Χώρα. Είδα λίγα έργα από τα πολλά του. Έμαθα πόσο συστηματικά και μεθοδικά η μητέρα του, στο Πύργο της Τήνου, έσπαγε και κατάστρεφε τα γλυπτά του ταλαντούχου γιού της. Πως έβαλε τρικλοποδιές και κατάφερε να διακοπεί η υποτροφία του αριστούχου γιού της στο Μόναχο επειδή πίστευε ότι η γλυπτική ήταν υπαίτια για την ασθένεια του γιου της. Όταν πέθανε η μητέρα του το 1916, ο Χαλεπάς έφυγε από τα πρόβατα και την φτώχια και ξανά ασχολήθηκε με την γλυπτική έως το θάνατο του το 1938..
Στις 14 Αυγούστου συμπληρώνονται 164 χρόνια από την γέννηση του Γ. Χαλεπά (1851-1938) στο Πύργο της Τήνου. Από μικρός είχε εξοικειωθεί με τα μάρμαρα αφού ο πατέρας και ο θείος του είχαν μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση μαρμαρογλυπτικής με παραρτήματα στο Βουκουρέστι, την Σμύρνη και τον Πειραιά.

Ο κωδικός επικοινωνίας με ένα τόσο δύσκολο υλικό όπως το μάρμαρο, η αναζήτηση της τελειότητας του ανάγλυφου και η μεγάλη αγάπη του για την δημιουργία τον ώθησε να πειραματιστεί με μια συγκεκριμένη θεματολογία. Το 1877 υπέστη νευρικό κλονισμό, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, και άρχισε να καταστρέφει έργα του και επιχείρησε κατ" επανάληψη να αυτοκτονήσει. Στο ψυχιατρείο οι γιατροί και οι φύλακες είτε του απαγόρευαν να σχεδιάζει και να πλάθει, είτε του κατέστρεφαν οτιδήποτε εκείνος είχε δημιουργήσει και είχε κρύψει στο ερμάριο του. Λέγεται πως από όσα προσπάθησε να δημιουργήσει μέσα στο Ψυχιατρείο ένα μόνον έργο σώθηκε, κλεμμένο από κάποιον φύλακα και παραπεταμένο στα υπόγεια του ιδρύματος, όπου ξαναβρέθηκε τυχαία το 1942. Πιθανολογείται ότι τα αίτια της ψυχασθένειάς του ήταν η τελειομανία του, η υπερκόπωση από την αδιάκοπη εργασία και ένας ατυχής έρωτας για μία νεαρή συμπατριώτισσά του, που την ζήτησε σε γάμο και οι γονείς της αρνήθηκαν να του την δώσουν.
Πόσο ορατή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την παράνοια; Πολλές ξεχωριστές προσωπικότητες τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστήμη την περάσανε όπως: V. Nijinsky, A. Einstein, P. I Tchaikovsky , Σούμπερτ, Σούμαν,V. Van Gogh, η Καμίλ Κλωντέλ και όμως δεν πτοήθηκαν. Στην Ελλάδα ο Γ. Βώκος, ο Κ. Καρυωτάκης, ο Μ.Καραγάτσης, ο Α.Παπαδιαμάντης και ο Γ. Βιζυηνός νοσήσανε και όμως μας άφησαν κληρονομιά τα αριστουργήματα τους. Ο πιο διακεκριμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας ,που με το έργο του επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει γλύπτες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είχε την ατυχία να έχει μία σκληρή μάνα. Η αυταρχική και συνάμα αυθαίρετη στάση αυτής της γυναίκας απέναντι στις δημιουργίες του γιού της δικαιολογείται από την μητρική υπερπροστασία ή από την άγνοια για την αιτία της ψυχασθένειας; Εκείνα τα χρόνια η γυναίκα βαρύνεται από μεγαλύτερες ευθύνες και ασκούσε πολυπλοκότερο ρόλο, άρα είχε και το προνόμιο να «κατευθύνει» την οικογένεια.; Πόσο εύκολα στέρησε το εθνικό πατριμόνιο από τα έργα του γιού της; Δυστυχώς συνολικά σώζονται σήμερα μόνο εκατόν δεκαπέντε γλυπτά του Χαλεπά, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για άλλα τριάντα περίπου, που είτε καταστράφηκαν ή αγνοείται η τύχη τους.

Προστάτεψε πράγματι το παιδί της αυτή η σκληρή μάνα ή υπερθεμάτισα πάνω στον εγωισμό της ότι δηλαδή σαν μάνα ξέρει καλύτερα τι είναι σωστό για το παιδί της; Κανείς δεν μπορεί να την δικαιολογήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 19:35
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.