Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 19:30

Η Τήνος το λευκό, σαν περιστέρι, νησί

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Για μένα η Τήνος ήταν μία ωραία έκπληξη. Δεν ήταν, το πρώτο στην λίστα των επιλογών μου, σε ότι αφορά τις διακοπές. Η μεγάλη απόσταση,

το κόστος της μεταφοράς εκεί οι δυσκολίες στην πρόσβαση παραλιών όταν δεν κατέχεις αυτοκίνητο και η επιλεκτική διαφήμιση για τον θρησκευτικό τουρισμό ήταν οι κύριοι λόγοι που με ώθησαν να μην την επισκεφτώ παρά μία φορά στην ζωή μου.

Οι δελεαστικές προτάσεις γαστρονομίας(αγκινάρα τουρσί και πίττα, λιαστή ντομάτα τηγανισμένη σε νοστιμότατο κουρκούτι, μαύρη ταραμοσαλάτα, τυρί Lorenzo)είναι πολύ μακριά από το τυποποιημένο και μεταλλαγμένο φαί. Το «νησί της τέχνης και της ομορφιάς », είναι διάσπαρτο µε αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Έχει σπάνια πετρώµατα (το πράσινο και λευκό µάρµαρο , ο σχιστόλιθος και ο γρανίτης)και ένα ιδιαίτερο περιβάλλον , το οποίο ευνοεί και διεγείρει το καλλιτεχνικό συναίσθηµα . Γι' αυτό, άλλωστε, «γέννησε» πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στις υπόλοιπες τέχνες.(Γ. Χαλεπάς, ∆.Φιλιππότης Γ. Βιδάλης και ο Λ. Σώχος ). Απόρεσα για τι η εκμετάλλευση του μαρμάρου αποτελεί μονοπώλιο αφού υπάρχει μόνο ένας έμπορος που το πουλάει σε όλο το νησί. Επίσης οι συναρπαστικές περιγραφές άγνωστων και δύσκολα προσβάσιμες παραλιών και ακρωτήριων μετρήσανε ουσιαστικά στην απόφαση να επισκεφτώ το νησί. Είναι από τα λίγα νησιά με αρμονική συμβίωση καθολικών(23 ενορίες, Μονή των Ιησουιτών, Μονή των Ουρσουλινών ) και ορθόδοξων χριστιανών..

Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων κυριαρχεί το λευκό αλλά εδώ έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. επειδή συνδυάζεται άψογα με το πράσινο και με το γκρι των βουνοκορφών να συμπληρώνουν την άγρια ομορφιά της Τήνου. Όταν φτάσαμε στο Βόλαξ με τους τεράστιους όγκους σαν αυγά κάποιου προϊστορικούς δεινόσαυρου, δίπλα στους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες διαπίστωσα και την μεγάλη αγάπη που τρέφουν οι ντόπιοι για την ποίηση. Σε ξύλινες παμπάλαιες πόρτες ήταν καθαρογραμμένα ποιήματα του Καβάφη και του Ρίτσου. Μερικά χωριά έχουν ονόματα που υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Αγάπη, Λουτρά ,Καλλονή ). Το όνομα Κέχρος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα επειδή σαν αγροτικός ιατρός στα βουνά της Ροδόπης ανέβαινα συχνά στα πομακοχώρια για να προσφέρω της ιατρικές μου γνώσεις σε αυτά τα δύσκολα σαν πρόσβαση χωριά.

Τα λευκά περιστέρια κατοικούν εδώ και αιώνες στο νησί και οι κάτοικοι κτίσανε τα ειδικά σπίτια τις περιστερώνες. Ανέκαθεν υπήρχε αγάπη για τα περιστέρια. Από τα αρχαία χρόνια ως το Χριστιανισµό µε το Άγιο Πνεύµα. Ο λαός τα έχει συνδέσει µε την ειρήνη, την αγάπη, τη θαλπωρή, γι' αυτό άλλωστε έχουν γραφτεί ποιήματα, τραγούδια προς τιµήν τους, αλλά τα συναντάς και σε παραδοσιακά ανάγλυφα, κεντήματα ή ζωγραφιές. Αναρωτήθηκα αν οι τηνιακοί ξέρουν την μεγάλη θρεπτική αξία των περιττωμάτων των περιστεριών(το γκουάνο μείγμα αποσυντεθειμένων περιττωμάτων και πτωμάτων θαλάσσιων πουλιών) Το μείγμα αλάτων ασβεστίου, μαγνησίου και αμμωνίου με διάφορα οξέα κυρίως φωσφορικό, καθώς και χλωριούχων και θειικών αλάτων αποτέλεσε αιτία πολέμου ανάμεσα στην Βολιβία και το Περού που τελικά κερδήθηκε από το Περού. Πολύ ακριβά τιμημένο λίπασμα που εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί σωστά απο τους κατοικους..

Φεύγοντας αποχαιρέτησα τα λευκά λουσμένα στον ήλιο, σπίτια του νησιού που δέσποζαν πάνω από μία αναπάντεχα ζαφειρένια μεσογειακή θάλασσα. Ελπίζω αυτοί που θα επισκεφτούν την Τήνο μετά το προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη να μην παραλείψουν να επισκεφτούν και άλλα μέρη του νησιού για να προσκυνήσουν την πραγματική ομορφιά αυτού του νησιού.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 19:34
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.