Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 13:01

Η μοναξιά του Λευτέρη και η 5η μονάδα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά που κορυφαίος υπουργός και μάλιστα Ενέργειας και Περιβαλλοντος, έρχεται επίσκεψη στην Κοζάνη, μένει 36 ώρες και δεν συναντιέται επίσημα η εθιμοτυπικά με τον δήμαρχο της πόλης.

Μάλιστα δεν πρόκειται για τον οποιοδήποτε δήμαρχο, αλλά για τον Λ. Ιωαννίδη που στηρίχθηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο Π. Λαφαζάνης συνοδευόμενος από τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη περιόδευσε στα ορυχεία και στα μηχανουργία της ΔΕΗ, βρήκε χρόνο για μερικά κεράσματα στους χώρους δουλειάς, συμμετείχε σε χρονοβόρες και ατέρμονες ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και κατοίκους αλλά δεν βρήκε μισή ώρα χρόνο στο πρόγραμμα του για μια επίσκεψη στο δημαρχείο της πρωτεύουσας της δυτικής Μακεδονίας.

Στενοί συνεργάτες του δημάρχου από την Οικολογική κίνηση πνέουν μένεα κατά της Ευγενίας Ουζουνίδου την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πράξη αγένειας και περιφρόνησης στο πρόσωπο του δημάρχου, αφού είναι η περισσότερο φιλική στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Κάποιοι συνδέουν το «γράψιμο» του Λαφαζάνη, ως προειδοποιητικό σήμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προς τον δήμαρχο και τις επιλογές του σε θέματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα και τις προτεραιότητες του κόμματος, όπως είναι η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας, η έκτη μονάδα του Αγ. Δημητρίου και νέα η μονάδα της Μελίτης στην Φλώρινα. Είναι αλήθεια ότι η ''πόρτα'' Λαφαζάνη έρχεται σε μια περίοδο που οι γκρίνιες στο πρόσωπο του δημάρχου αρχίζουν να βγαίνουν εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από θέματα. Οπως οτι τα περισσότερα στελέχη αιχμής που επέλεξε ο δήμαρχος ως συνεργάτες και που καθορίζουν σήμερα την γραμμή του δήμου προέρχονται από την Οικολογική κίνηση, με μερικές θέσεις (εκτός από την επιλογή Δεσποτιδη) μη άξιες λόγου σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πολιτικά στελέχη του δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την απόφαση του υπουργού να τους περιφρονήσει κατά την επίσκεψη του στην πόλη. Το γεγονός δημιούργησε εκνευρισμό στο στενό κύκλο του δημαρχείου, οχι ομως και σε όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Την ίδια χρονική στιγμή παρακολουθούσαν τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη με μερικούς άσχετους αντιπεριφερειάρχες και συμβούλους του σε θέματα ενέργειας να κάνει παρέλαση εντυπώσεων στο γραφείο του Λαφαζάνη. Ακολούθησαν οι φωνές των συνδικαλιστών που ειρωνεύονταν την μεσοβέζικη θέση του δημάρχου «δεν έχω πεισθεί για την αναγκαιότητα της κατασκευής της 5ης μονάδας». Στην συνέχεια υπήρξε η κριτική του Λ. Μαλούτα προς τον Λ. Ιωαννίδη για το θέμα της 5ης όπου σημείωνε με νόημα ότι ο «θα μπορούσε να ελεγχτεί ακόμη και για θεσμικές παραβιάσεις του καθηκοντολογίου του ως δημάρχου αφού δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών του». Η τελευταία παρέμβαση ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε το δήμαρχο μετά και από παρέμβαση των στενών του συνεργατών στην συνέντευξη τύπου και στην τρι-μέτωπη επίθεση σε Καρυπίδη, συνδικαλιστές και Μαλουτα.

Η « μοναξιά» του δημάρχου ήταν εμφανής στην συνέντευξη τύπου, όπου προσπάθησε να ισορροπήσει τις θέσεις που έχει για το θέμα της 5ης και την ΔΕΗ, με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Ο Δήμαρχος επέλεξε την πάγια πρακτική πού ακολουθούν όσοι βρίσκονται στριμωγμένοι στον τοίχο. Φωνάζουν ότι τους φταίνε μόνο οι άλλοι. Έτσι επιτέθηκε με σκληρά λόγια στο πολιτικό σύστημα της προηγούμενης εικοσαετίας που το χαρακτήρισε «πολιτικό κατεστημένο» και ως υπεύθυνο για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα ο διαλλακτικός και ήρεμος δήμαρχος έχασε την ψυχραιμία του και μίλησε με οργή για «το παλιό καθεστώς που έδειξε μεγάλη διαλλακτικότητα απέναντι στη ΔΕΗ» και με έμφαση τόνισε «ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός πως ποτέ δεν διεκδικήθηκαν πόροι». Πολιτικές ευθύνες; Ποινικές ευθύνες για παράλειψη καθήκοντος; Πάντως ότι και εάν πιστεύει ο κ. Δήμαρχος ότι έχει συμβεί, δεν έχει παρά να τις αναζητήσει με έρευνα εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Προς ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του δημάρχου έσπευσε και ο πνευματικός του δάσκαλος Λάζαρος Τσικριτζής, όπου με ένα εμπεριστατωμένο κείμενο λέει, ότι δεν κατάφερε λόγω απειρίας και έλλειψη γνώσης της «τοπικής ιστορίας» των τελευταίων τριάντα ετών, να αναφέρει ο δήμαρχος στην συνέντευξη του προς τα ΜΜΕ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ο δήμαρχος θα πρέπει εις το μέλλον να ακροβατεί στις κόκκινες οικολογικές γραμμές των Πράσινων Οικολόγων που υιοθετεί ο ίδιος και τις αντίστοιχες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν τα περισσότερα μέλη του συνδυασμού του, σε μια γεωγραφική περιοχή που οι λιγνίτες τελειώνουν μετά το 2060.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 14:50
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.