Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 10:55

Η αμερικανική ''ανάσα'' και τα πρώτα χαμόγελα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Μετά από χρόνια πολλά, ακούσαμε λόγια συμπάθειας από αμερικανικά χείλη. Είχε προηγηθεί βέβαια το συγνώμη

του Μπιλ Κλίντον από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου για τα δεινά της δικτακτορίας στην Ελλάδα. Η δήλωση -  σχόλιο του Μπαρόκ Ομπάμα είναι χαρακτηριστική. «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους»
«Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα»
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν τάσσεται με τα Ελληνικά συμφέροντα η τις απόψεις Τσίπρα και Βαρουφάκη που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν. Υποστηρίζει μετά πάθους τα αμερικανικά συμφέροντα που θέλουν μια πιο χαλαρή πιστωτική και δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Άποψη που κατά καιρούς και με επίμονη επανάληψη έχουν εκφράσει σε Μέρκελ και Σόϊμπλε αλλά και στους βορειοευρωπαίους συμμάχους τους.

Ας μην ξεχνάμε και το οξύ φραστικό επεισόδιο μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιού, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών των G-20 έριξε ακόμη πιό βαριά σκιά του στις αμερικανογερμανικές σχέσεις . Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel η διαφωνία ήταν έντονη («όργιο φωνασκιών») και αφορούσε τα προγράμματα λιτότητας, αλλά και τους χειρισμούς απέναντι στην οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δια το αμερικανοτραφούς Βαρουφάκη, φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο αυτή την παράμετρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών πριν ακόμη ορκιστεί, φρόντισε να δώσει τις πρώτες του τηλεοπτικές μακροσκελής συνεντεύξεις σε δύο μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, το CBS & to ABC. Ακολούθησε μετά από δύο ημέρες η συνέντευξη του στο βρετανικό BBC.

Είναι πασιφανές ότι η νέα κυβέρνηση τις πρώτες ωρες  μιλούσε και με την σιγουριά που της προσέφερε η άποψη του αμερικανικού παράγοντα που στην συνέχεια μετατράπηκε σε δημόσια δήλωση. Η θετική δημόσια γνώμη των Αμερικανών οπλίζει ακόμη περισσότερο την τακτική ''λεκτικής σύγκρουσης'' που ξεδιπλώνει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση απέναντι στους βορειοευρωπαίους.

Βέβαια οι Αμερικανοί δεν μοιράζουν χωρίς ανταλλάγματα δημόσιες φιλοφρονήσεις συμπαράστασης στην διεθνή πολιτική σκηνή. Η ατζέντα τους είναι γεμάτη από αιτήματα που θα ήθελαν την διαρκή και σταθερή συναίνεση της Κυβέρνησης Τσιπρα Καμμενου. Από την εξωτερική πολιτική στο θέμα του εμπάργκο της Ρωσίας του Πούτιν έως την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στα θέματα της ελληνικής τρομοκρατίας. Βέβαια οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους για χαλαρωτικές λύσεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση, οι τελευταίοι έχουν το πρώτο λόγο, γιατί αυτοί πληρώνουν και βάζουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.

Υπό αυτή την έννοια η έκβαση της διαμάχης θα'χει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά χωρίς αμφιβολία η δημόσια στάση των Αμερικανών προσφέρει χαμόγελα στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 19:49
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εμείς και εμείς Το σχόλιο του Ρογήρου για την τρόϊκα »