Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 11:25

Η μετάλλαξη η αλλιώς η επαναστατική …γυμναστική

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Η μετάλλαξη( mutation), χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να συμβεί στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού

Στους πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς, αν η μεταβολή προσβάλλει κύτταρα γαμετών είναι γενετική μεταλλαγή και θα κληρονομηθεί. Αν προσβάλει σωματικά κύτταρα (μη φυλετικά), είναι σωματική μεταλλαγή και δεν κληρονομείται. Ευνοϊκές, επιβλαβείς ή ουδέτερες έχουν διαφορετική εξέλιξη .Υπάρχουν και μεταλλάξεις που συμβαίνουν τυχαία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπόκεινται και στην επίδραση του περιβάλλοντος. Ειδικότερα η πιθανότητα να εμφανιστεί μια μεταλλαγή δε σχετίζεται με το βαθμό χρησιμότητάς της. Συχνότερες είναι οι ουδέτερες, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον φαινότυπο. Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν όμως να επιζήσουν αν είναι υπολειπόμενες.
Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο. Στις αγροτικές καλλιέργειες, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Στην λαϊκή όταν βλέπουμε παράξενα λαχανικά (σχήμα, χρώμα, γεύση)και ξέρουμε ότι κάποιος έχει βάλει το χεράκι στο γενετικό υλικό του. Το υβρίδιο ξέρουμε ότι όσο και να προσπαθήσουμε να το αναπαράγουμε δεν θα αναπτύξει τίποτα.

Η ΄΄ένωση΄΄δυο διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους και παρουσιάζουν "βελτιωμένα" χαρακτηριστικά σε σχέση με τα φυτά από τα οποία προέρχονται είναι θεμιτή;. Έγινε πρώτα απ' όλα για λόγους αποδοτικότητας της γεωργίας όμως ποιες μακροχρόνιες επιπτώσεις, στην υγεία μας θα έχουν αυτά που έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση; Στην πολιτική η προσπάθεια διασταύρωσης δύο ,πολιτικά, ανόμοιων κομμάτων μόνο κακό υβρίδιο μπορεί να προκαλέσει. Χωρίς καμία διατροφική αξία και χωρίς ιδιαίτερη γεύση του κάθε προϊόντος .Ούτε αντοχή στο χρόνο έχει και ούτε μπορεί να γίνει αναπαραγωγή του.
Αυτές τις ημέρες ζούμε μία ξεχωριστή στιγμή πολιτικής μετάλλαξης. Δεν είναι γενετική ούτε τυχαία αλλά και ούτε ευνοϊκή. Οι αντιμνημονικοί μεταλλάχτηκαν σε μνημονικοί και έχουν το θράσος να παριστάνουν τους επαναστάτες και τους σωτήρες. Κάνουν μία ψεύτικη επαναστατική γυμναστική που δεν κοροϊδεύει κανέναν. Εμείς ,που μας έχουνε στραγγίσει και αποδυναμώσει με τα δημοσιονομικά μέτρα , ήμαστε βλάκες και δεν καταλαβαίνουμε; Οι υποσχέσεις ότι δεν θα επιβληθούν καινούργιες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς που πήγανε; Ο λογαριασμός της ΔΕΗ που πήρε την ανιούσα αντί να σταθεροποιηθεί σε κάποια επίπεδα ποιόν βολεύουν; Ξελαρυγγιάζονται οι κυβερνητικοί στα παράθυρα των καναλιών μας και κατηγορούν την αντιπολίτευση για αναλγησία. Αλλάζουν κάθε στιγμή τις έννοιες των λέξεων. Σώζεις όταν πουλάς κάτι;

Πχ. Ο Μιχαήλ Ταμήλος, όταν δήλωσε για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ότι "το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό καθώς παλαιότερα οι άνθρωποι επιβίωναν και χωρίς αυτό" πόσο χαζούς μας έχει; Και αν το πιστεύει για τι δεν επιστρέφει ο ίδιος στην στάνη ή στα καλύβια χωρίς ρεύμα; Μήπως η σκληρή επαφή με την βουκολική ζωή θα τον κάνει να μην συναινέσει στην πώληση; Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή ξεπούλημα του κρατικού αγαθού αποτελεί μνημονική υποχρέωση της Ελλάδας; Η μικρή ΔΕΗ πως θα μοιράσει τους πελάτες και ποιες εγγυήσεις θα δοθούν στους καταναλωτές; Θα ζήσουμε ένα θερμό καλοκαίρι και οι ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να αντιδράσουν μακριά από παράξενα υβρίδια συνεργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 11:30
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.