Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Μαϊος 2014 02:03

Νίκησε ο λαϊκισμός, κερδισμένος ο Δακής, βαριά ήττα για Μουμουλίδη & Ζεμπιλιάδου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής για την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας είναι πεντακάθαρο για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές αυτής της αναμέτρησης. Το 35.61% του Γιώργου Δακή

της πρώτης Κυριακής είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο από το ποσοστό του 2010 αλλά δείχνει ότι ο νύν Περιφερειάρχης έχει καταφέρει να διατηρεί αλώβητο τον βασικό κορμό των ψηφοφόρων του που μπορεί να του δώσει την νίκη στον β γύρο των εκλογών. Υπό την έννοια αυτή ο Γ. Δακής παρά την φθορά των οκτώ ετών της εξουσίας του με το 35,61 % έχει καταφέρει να είναι ο κερδισμένος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Θ. Καρυπίδης που παρουσιάστηκε στο πολιτικό προσκήνιο κατά ένα θορυβώδη τρόπο, κατάφερε να κάνει την έκπληξη της βραδιάς. Το 29,13 % πού έλαβε είναι ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις στο β γύρο, να του δώσει την νίκη στην περιφέρεια. Ο συνδυασμός του Θ. Καρυπίδη έχει απ'όλα. Ολίγον ακροδεξιά, αρκετοί ΑΝΕΛ, Λαϊκή δεξιά, σκελετικό και Γαπικό Πασοκ, έως και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αφήγημα με το οποίο πολιτεύτηκε ο Θ. Καρυπίδης περιλαμβάνει ολίγον Εβραίους οι οποίοι υποτίθεται ότι ''παρεμβαίνουν όπου γης όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντα των ισχυρών''. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του -σύμφωνα πάντα με τις αφηγήσεις του ιδίου που χειροκροτούσαν οι ψηφοφόροι του - όπου παρενέβησαν κατά της υποψηφιότητας του ώστε να μην χάσουν τα συμφέροντα τους οι ''ισχυροί'' στην δυτική Μακεδονία.

Επίσης το αφήγημα περιλάμβανε αρκετό αντιμνημόνιο, σε ύφος και γραμματοσειρά Πάνου Καμμένου, και ολίγον από διηγήσεις όπως ''τότε που συνάντησα τον Βίτσα και του έθεσα τους όρους μου για την ΔΕΗ προκειμένου να δεχθώ την πρόταση τους να είμαι υποψήφιος''. Και φυσικά όπως ορίζει το ελληνικό φιλοακροδεξιό θεώρημα ''περί κλέους'' ο ένας, ο μικρός και αδύναμος παρ'οτι εγκαταλείπεται από τους συμμάχους (ΣΥΡΙΖΑ), μένει όρθιος να τα βάλει όχι μόνο με τους Εβραίους αλλά και το εγχώριο κατεστημένο. Το παραπάνω πολιτικό αφήγημα φαίνεται ότι το επικρότησαν αρκετοί. Είναι λογικό να το αγκαλιάσουν πολίτες που κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς, της λαϊκής δεξιάς, των ψεκασμένων ελλήνων. Παράδοξο αλλά εξηγήσιμο που το παραπάνω αφήγημα ενέπνευσε τους σκελετούς του ΠΑΣΟΚ και μερίδα των ΓΑΠικών του κινήματος στην περιοχή. Τελικά το αφήγημα έπιασε τόπο και το μεγάλο συνομωσιολογικό παραμύθι φαίνεται να συγκίνησε και πολλοί ψηφοφόροι το επικρότησαν να γίνουν και αυτοί οι ήρωες που θα τα βάλουν με τα ''αόρατα'' συμφέροντα.


Ο Σύριζα δια του πρωτοεμφανιζόμενου στο πολιτικό μπαλκόνι σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη προσπάθησε να απαντήσει στην προηγούμενη γκάφα που έκανε, με την αρχική υποψηφιότητα Καρυπίδη, αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά ηττήθηκε κατά κράτος. Το ποσοστό του Θ. Μουμουλίδη υπολείπεται κατά 10 τουλάχιστον μονάδες η και περισσότερο σε κάποιους νομούς απο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Ο Σύριζα και ο Μουμουλίδης αυτοπαγιδεύτηκαν στο ίδιο το πολιτικό θεώρημα της πρότασης τους γύρω από το μνημόνιο αντιμνημόνιο. Δεν κατάφεραν να γίνουν πειστικοί σε οσους έπεισαν πολιτικά το 2012.  Διαπίστωσαν με δραματικό τρόπο ότι πολλά από τα αντιμνημονιακά κλισέ που χρησιμοποιούσαν στις περιοδείες κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, τα έλεγε και ο πολιτικός τους αντίπαλος Θ. Καρυπίδης. Βέβαια ο τελευταίος έλεγε και άλλα -αναφερθήκαμε προηγουμένως- που οι ΣΥΡΙΖΑΊΟΙ για λόγους πολιτικής αισθητικής και άλλης κουλτούρας δεν τολμούσαν να ξεστομίσουν. Επίσης οι ΣΥΡιζαίοι υποψήφιοι δεν είχαν το ελεύθερο να δώσουν υποσχέσεις. Ενώ ο Καρυπίδης τις μοίραζε απλόχερα. Υποσχέσεις και μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 30 %~ 50%. Επεξηγηματικά της παραπάνω παροχής οι υπ. σύμβουλοι του λένε ότι ''ο επικεφαλής τους, είναι ανεξάρτητος και δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν''.

Έτσι λοιπόν χρειάστηκε η παρέμβαση του Τσίπρα από την πλατεία της Κοζάνης για το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά που όμως δεν είχε αντίκρισμα στο εκλογικό σώμα. Η παροχολογία Τσίπρα δεν περπάτησε στις εκστρατείες γιατί φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ τη θεώρησαν ως προεκλογική στρακαστρούκα. Τις τελευταίες ημέρες ο Μουμουλίδης προσπάθησε να πει κάτι που φορούσε την τοπική κοινωνία αλλά δεν ήταν αρκετό γιατί και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για εκστρατεία με τεκμηριωμένες θέσεις και αντιπαράθεση επ αυτών. Έτσι, ο Μουμουλίδης στα μάτια της ''αντιμνημονιακής ''κοινής γνώμης που απευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε υποδεέστερος. Την παράσταση, λόγω προϋπηρεσίας στα δελτία ειδήσεων του καναλιού του, έκλεψε ο Καρυπίδης που φάνηκε να υπηρετεί καλύτερα το αφήγημα του αντιμνημονίου, από τον κλασσικό αριστερό Μουμουλίδη.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δυσδιάκριτα όταν τελικά ο Μουμουλίδης με την συμπαράσταση της ''παράγκας'' του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στον κόπο να αποδοκιμάσει ούτε να τονίσει την διαφορά ανάμεσα στον συνδυασμό του και τον μαύρο λαϊκισμό που κομίζει ο λόγος του Καρυπίδη. Την ''παράγκα'' του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι Κωσταντινίδης, Δημητριάδης Τσαούσογλου και Πολιτίδης και ευθύνεται στην μεθόδευση της υποψηφιότητας Καρυπίδη εν αγνοία των περισσοτέρων στελεχών στην δυτική Μακεδονία. Η ''παράγκα'' του ΣΥΡΙΖΑ έχει προνομιακή σχέση με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ενώ ήταν και είναι προνομιακός συνομιλητής του υποψηφίου περιφερειάρχη Θ. Μουμουλίδη καθ'όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κι ενώ οι υποψήφιοι του Μουμουλίδη έδιναν μάχη για να αποδείξουν στους ψηφοφόρους ότι δεν είναι ίδιοι με τον Καρυπίδη, η παράγκα του ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν την έλευση του Τσίπρα στην Κοζάνη συνόδευσε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γ. Μηλιό στο flash tv όπου επί μακρόν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής έκανε διαφήμιση στον Καρυπίδη απαντώντας φυσικά σε ερωτήματα του δημοσιογράφου. Εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκε μέσα στο ίδιο του το πολιτικό θεώρημα φάνηκε να κάνει και τραγικά λάθη που ως επακόλουθο έφεραν την βαριά ήττα.

Μέλη της ''παράγκας'' ανέλαβαν ήδη ρόλο προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να στηριχθεί η υποψηφιότητα Καρυπίδη στον Β' γύρο. Σήμερα Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη όπου αναμένεται να είναι θυελλώδης.


Η Γ. Ζεμπιλιάδου ικανή τεχνοκράτης μίλησε καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συγκεκριμένη ατζέντα αποφεύγοντας τις πολιτικολογίες. Φάνηκε από το αποτέλεσμα,οτι χρεώνεται την πολιτική φόρτιση και το μένος που πνέει σε ορισμένους στο ΠΑΣΟΚ της Π.Ε Κοζάνης για τον Π. Κουκουλόπουλο. Επίσης πλήρωσε και τον μεγαλοϊδεατισμό του εταίρου της στο ψηφοδέλτιο, της ΔΗΜΑΡ που με ανακοινώσεις άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει θέμα στην στήριξη του ψηφοδελτίου λόγω αθέτησης συμφωνιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 19:40
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.