Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 11:24

Πνευματική τροφή

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Δυσκολία να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες όπως κατανάλωση κρέατος κάθε δεύτερη ημέρα ή να έχει επαρκή θέρμανση, έχει ένας στους πέντε Έλληνες. Η χώρα μας κατατάσσεται στη 6η χειρότερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη στέρηση υλικών αγαθών

και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών (19,5% το 2012). Το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 15,2% το 2011, σε 11,6% το 2010, σε 11% το 2009 και σε 11,2% το 2008.Στην 6η χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία (ΕΛΣΤΑΤ 2012)
Σε 10 ημέρες τα Χριστούγεννα, για πολλοστή φορά, θα προσφέρουν χαρά και γέλια σε ελάχιστους από εμάς. Το κρέας θα έχει την τιμητική του σε ολιγάριθμα σπίτια. Σπανίζουν ο έλληνες που κλείνουν τραπέζι σε επώνυμο εστιατόριο εδώ και στο εξωτερικό. Τα στολισμένα δεντράκια κοσμούν λίγα σπίτια και ελάχιστα μπαλκόνια έχουν λαμπιόνια που να αναβοσβήνουν αφού το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται σε μια πιο πεζή χρήση όπως η θέρμανση και το μαγείρεμα. Τα όνειρα για καλύτερη ζωή μεταμορφώθηκαν σε εφιάλτες (το σπίτι, μεγαλύτερο σπίτι, εξοχικό σπίτι. Καλύτερο φαγητό, περισσότερο φαγητό. Ποδήλατο, αυτοκίνητο, δεύτερο αυτοκίνητο, καινούρια αυτοκίνητα.) Σινεμά, θέατρο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταξίδια και χίλια δυο άλλα που ανέβαζαν την ποιότητα ζωής αποτελούν πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Αλλάξανε οι εποχές η υπάρχει κορεσμός στον πεπατημένο τρόπο διασκέδασης; Περνάμε δυσκολίες αλλά δεν τα βάζουμε κάτω και δεν αφήνουμε κανέναν να κυριέψει την ζωή μας. Όμως που να βρεις κουράγιο όταν κρυώνεις και πεινάς; Όταν αντικρίζει παντού συσσίτια, εράνους και ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια; Όταν διαπιστώνεις ότι ο Έλληνας δίχως αναστολές ζητιανεύει στις λαϊκές και στα σουπερμάρκετ. Όταν ξέρεις ότι ο ένας στους 4 ζει με δανεικά. Όταν τα βράδια δεν μπορείς να αναπνεύσεις από το μολυσμένο αέρα και το κράτος σε κοροϊδεύει με μια γενική οδηγία χρήσης για καύση μόνο των κατάλληλων ξύλων αντί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.
Παράλληλα με τον αγώνα για την επιβίωση ο έλληνας βιώνει πολύ έντονα και τον αγώνα για την διάσωση της πνευματικότητας του. Δεν το κάνει για να εντυπωσιάσει κάποιον αλλά για να ζήσει όπως αυτός θέλει και νοιώθει. Για να έχει νόημα η ζωή του. Έχει μια εσωτερική ανάγκη λύτρωσης από την μιζέρια. Περνάει δύσκολες στιγμές και ο καθένας προσπαθεί να κάνει οικονομικές επιλογές σε ότι αφορά στην ψυχαγωγία του. Όλο και λιγότεροι πάνε στο θέατρο άσχετα αν παντού στα ΜΜΕ υπάρχουν προσφορές (20 για δύο άτομα, στο ένα εισιτήριο το ένα δωρεάν) και σκέφτονται πολύ όταν επιλέγουν να πάνε σινεμά. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του(Trendbox- Intrum Justitia). Στην Ιταλία οι περισσότεροι πολίτες κυνηγάν τις «προσφορές», τα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές στα σούπερ-μάρκετ, το 53% έχει μειώσει τις μετακινήσεις του με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, το 68% τις εξόδους στον κινηματογράφο και άλλα είδη διασκέδασης και το 45% τις εξόδους σε εστιατόρια. Η επιλογή ανάμεσα στην τροφή του σώματος κα αυτή του πνεύματος γέρνει συνήθως προς την ανάγκη του σώματος. Αυτό που δεν μπορεί καμία κρίση να μας κόψει και να μας στερήσει είναι η λατρεία του καλού βιβλίου. Διαχρονική η αξία του και ευτυχώς είναι ένα τρόπο ψυχαγωγίας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο έντυπο μέσο. Η χαρά του ξεφυλλίσματος. Η γνώριμη μυρωδιά του χαρτιού. Η αναζήτηση στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ο κόσμος αγαπάει και αναζητεί το καλό βιβλίο βρίσκοντας την λύση στα προβλήματα του με το διάβασμα. Επιβιώνει πνευματικά αφού σωματικά δυσκολεύεται.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 11:31
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.