Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 08:47

Όταν χαμογελάσουν ξανά οι ημερομηνίες

Γράφτηκε από την
Φωτογραφία Yannis Kalas Φωτογραφία Yannis Kalas

 της Αννιτας Λουδάρου

Νυσταγμένος στο τραίνο των 07:00. Διπλώνει την εφημερίδα στην μέση και την ακουμπά στα γόνατα του. Ανοιγοκλείνει δύο τρεις φορές το κινητό. Το βλέμμα του αμήχανο,

διασταυρώνεται με τα βλέμματα των συνεπιβατών του. Η διαδρομή των εικοσιπέντε τελευταίων χρόνων τελειώνει στις 07:30 . Ευτυχής που έχει την δουλειά του ακόμα.
Πριν την κρίση είχε ήδη ξεχρεώσει τα τρία τέταρτα του σπιτιού. Σαν να να λέμε το σαλόνι, την κουζίνα, την τουαλέτα. Του έμενε τώρα μόνο η κρεβατοκάμαρα. Δύσκολες εποχές να ξεχρεώσεις την κρεβατοκάμαρα.
Τα τελευταία χρόνια δεν είναι τόσο καλά. Όλο και περισσότερο θυμάται τον ''άλλον''. Δεν θυμάται πότε ακριβώς τον είχε επινοήσει. Ήταν ακόμα παιδί, όταν τον είχε δημιουργήσει . Μια από εκείνες τις στιγμές που δεν υπήρχε κανείς για να του φέρει αυτό που παρακαλούσε να έχει. Έφτιαξε τον άλλον για να τον παρακαλάει να του το φέρει. Λευτέρη τον ονόμασε.
Ένα συνοθύλευμα ρόλων ήταν ο Λευτέρης. Ένα συναρμολόγημα όσων περίσσευαν. Και ήταν πολλά αυτά που δεν χωρούσαν πουθενά και περίσσευαν. Ήταν ο καλύτερος του φίλος, μόνο που στην πραγματικότητα Λευτέρης, δεν υπήρχει. Εκείνος υπαγόρευε και ο Λευτέρης εκτελούσε.
Θα πρέπει να τον κούρασαν  οι υποχρεώσεις του γιατί ύστερα από δύο δάνεια και πέντε έξι σχέσεις ναυάγια ο Λευτέρης πέθανε. Την ημέρα των γενεθλίων που θα γινόταν σαράντα χρονών ,προσπαθώντας να σβήσει τα κεράκια της τούρτας του , όταν τον κάλεσε να βοηθήσει στο φύσημα ο Λευτέρης, δεν αποκρίθηκε . Δεν ήταν πια εκεί. Και τώρα με ποιον θα μοιράζονταν τις αμφιβολίες του; Η αλήθεια είναι πως ο Λευτέρης τα κατάφερνε πάντα να τον κάνει να νιώθει ανάλαφρος. Κάτι σαν ήρωας των αγαπημένων κόμιξ της εφηβείας του.  ''Έχω μόνο εμένα'' μονολόγησε αλλά η φράση ακούστηκε μέσα του κενή.
Όταν είσαι δέκα χρονών, λες τα προβλήματα σου στην μάνα σου. Στα είκοσι τα λες στους φίλους σου, στα τριάντα τα λες στον ερωτικό σου σύντροφο. Απ΄τα σαράντα και μετά δεν τα λες πουθενά. Έχουν κουφαθεί όλοι. Οι σκανταλιές δεν είναι πια χαριτωμένες . Η κοπάνα δεν συγχωρείται. Οι υποχρεώσεις είναι  πάνω από τα δικαιώματα.
Δεν ξέρω αλήθεια αν φταίει που μεγαλώσαμε και δεν έχουμε πια το άλλοθι της αθωότητας που μας έβγαζε πολλές φορές από την δύσκολη θέση. Σαν να μην κρατήσαμε όμως καλές σημειώσεις και αντιγράφουμε τώρα.
Τελικά θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε πως έγινε και δεν πήραμε και φέτος τις αποφάσεις που χρόνια τώρα τριγυρνάν σαν καραμέλα στο κεφάλι ; Έτσι που να γεμίσει κανείς ελπίδα, να μεγαλώσουν οι αποφάσεις, να βρουν δύναμη να το σκάσουν να φύγουν από τα στενά ατομικά όρια, να απλωθούν παντού, να γίνουν ζωή . Μήπως και χαμογελάσουν ξανά οι ημερομηνίες. Όπως εκείνο το ''Φτου ξελεφτερία'' που λέγαμε μικροί και ορθώναμε άμυνες ιδανικές στην επίθεση του χρόνου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 08:52
ΑΝΝΙΤΑ ΛΟΥΔΑΡΟΥ

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας (μέλος του European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy), όπου και εκπαιδεύτηκα παρακολουθώντας τον 7αετή κύκλο σπουδών της. Εργάζομαι ιδιωτικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Τελευταίες σπουδές Ψυχολογία UK OPEN UNIVERSITY Msc ( πριν απ΄αυτό και επειδή η ζωή κάνει τους κύκλους της, πτυχίο Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών, Msc Cass University Λονδίνο ) Λάτρης του γράφειν, του σκέπτεσθαι και της ζωής, της εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής, του πως και του γιατί, της έντιμης και μάχιμης δημοσογραφίας, του θεάτρου,του κινηματογράφου, της ποίησης, και οποιουδήποτε άλλου μέσου που διατηρεί τον έρωτα με την ζωή. Πολλά κείμενα μου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά site (aixmi.gr, vetonews.gr, protagon, maga.gr ).

Με χαρά διατηρώ την προσωπική μου σελίδα εδώ και δύο χρόνια στην διεύθυνση http:// ann-lou. blogspot.com και ονειρεύομαι πως κάποτε θα σταθώ ικανή και τυχερή να γράψω ένα βιβλίο.

Το ιστολόγιο της Αννίτας Λουδάρου http://ann-lou.blogspot.gr/

ann-lou.blogspot.gr/