Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 12:36

Ποτέ δεν ξέρεις…

Γράφτηκε από την

Την γέννα την ''ετοιμάζεις'' τον θάνατο ποτέ

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Το καλοκαίρι εγκαταστάθηκε για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες μας  κάνουν να κρυφτούμε στην σκιά ή να  κλειστούμε στα σπίτια μας

κοντά στα μηχανήματα κλιματισμού. Παράλληλα οι υψηλές θερμοκρασίες κρύβουν κινδύνους αυτόματης ανάφλεξης και  πυρκαγιών σε αγροτοδασικές περιοχές. Δεν πρέπει να είσαι πυροσβέστης για να καταλάβεις ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να έχουν έτοιμο ένα πλάνο αντιμετώπισης πυρκαγιών. Η Ελλάδα μας έχει μια αμαρτωλή ιστορία σχετικά με τις αγροτοδασικές πυρκαγιές και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσανε. Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας μας. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές (, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας το Ιούνιο, στην Αχαΐα τέλη Ιουλίου  αλλά  κυρίως αυτές του  Αυγούστου ) έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, και θρηνήσαμε  64 θύματα. Κοντά στα αρχικά θύματα της φωτιάς πέσανε ηρωικά πολλοί (εθελοντές, εποχιακοί και τακτικοί) πυροσβέστες. Το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας μετράει κάθε χρόνο τους ήρωες του. Από το 1998, με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ., μέχρι σήμερα υπήρχαν 31 θύματα, ενώ από το 1911 μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 51. Το "Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών"στέκει στον προαύλιο χώρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ - 199), στο Χαλάνδρι για να τους τιμήσει.Αναζητώντας  στατιστικά στοιχεία αγροτοδασικών πυρκαγιών  διαπιστώνεις τα αναμενόμενα. Στο βωμό του κέρδους η φύση της χώρας μας καταστράφηκε και τα μισά δάση της  κατακάηκαν. Το Ιούνιο του 2000 στην Αττική  καταγράφηκαν 933 σε σύνολο 2531 σε όλη την χώρα, το 2007 καταγράφηκαν 61  συμβάντα (σε σύνολο 1263 ), το 2008 44 (σε σύνολο 1374) ενώ το 2012 μόνο 49 (σε σύνολο 967). Τελείωσαν τα δάση μας ή απλώς λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ζήτηση από τους οικοπεδοφάγους; Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συμβεί το κακό!

Πολλά γεγονότα στην ζωή μας έρχονται ή αναμένονται. Δυστυχώς  λίγα από αυτά που έρχονται είναι ευχάριστα όπως μια γέννα, ένας γάμος ή ένα γλέντι έκπληξη. Τα περισσότερα είναι δυσάρεστα και τραγικά επειδή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον θάνατο και την αναπηρία. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει στο δρόμο που διαβαίνεις. Διαβάζοντας για τον θάνατο των 19 πυροσβεστών στην Αριζόνα εν ώρα καθήκοντος  ένοιωσα μια μεγάλη  λύπη. Ο θάνατος τους στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν αποτέλεσμα μάχης ημερών με υψηλές θερμοκρασίες (54 ) σε συνθήκες δύσκολων εδαφικών ιδιαιτεροτήτων. Παλέψανε για να προστατεύσουν μια περιοχή με 800 κατοίκους και εγκλωβίστηκαν. Δεν πρόλαβαν να διοργανώσουνε μία οδό διαφυγής; Υπολόγισαν λάθος την  δύναμη και την φορά των ανέμων; Δεν υποψιάστηκαν  την αύξηση της θερμοκρασίας και την ένταση του μετώπου πυρός; Έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων  τους. Ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και ιδιαίτερα ικανοί όμως η μοίρα τους έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 12:47
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.