Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 10:40

Συνωμοσιολογικοί διάλογοι

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συνήθεια είναι γνωστή από παλιά. Τα χρόνια της κρίσης όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Πίσω από οτιδήποτε εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα, υπάρχει πλέον μια θεωρία συνωμοσίας. Αρκετοί είναι πεπεισμένοι ότι μας ψεκάζουν, πολλοί ότι έχουμε κατοχή ...

και όπου να 'ναι θα τους πάρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης οι Γερμανοί, ενώ δεν λείπουν αυτοί που πιστεύουν ότι όλα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς διεθνούς συνωμοσίας κατά του ελληνισμού από τις δυνάμεις που τον επιβουλεύονται.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι «μας φοβούνται και μας ζηλεύουν», αλλά «εμείς δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ούτε εθνικιστές» απλά είμαστε καλύτεροι, ομορφότεροι και οι πιο μάγκες και καραμπουζουκλήδες που έχει βγάλει το ανθρώπινο γένος. Μέσα στους μύθους που πλάθονται και στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται «εξηγούνται» τα πάντα, βρίσκονται οι ένοχοι, καταδικάζονται στα λαϊκά δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες οι προδότες και έτσι οπλισμένοι με βεβαιότητες χώνουμε το κεφάλι στην άμμο της εθνικής μας τύφλωσης.

Οι θεωρίες συνωμοσίας πιστεύουν πολλοί ότι  ευδοκιμούν λόγω του τρόπου που διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό που μένει στα παιδιά είναι πως διαχρονικά όλο κάποιοι μας κατατρέχουν αλλά εμείς αντέχουμε γιατί «ο θεός της Ελλάδας» πάντα μας σώζει. Είναι πιθανά βολικότερο να φταίνε οι ξένοι για την Μικρασιατική Καταστροφή ή τον Εμφύλιο -για να πάρουμε τις πιο πρόσφατες τραγωδίες μας- αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν βοηθά στο να κατακτήσουμε εθνική αυτογνωσία που θα μας θωρακίσει έναντι της επανάληψης των ίδιων λαθών. Είμαστε έτσι πάλι έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέες διχαστικές συγκρούσεις, παραβλέποντας την πραγματικότητα -σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο- που διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον αλλά και στη γειτονιά μας. Ισως γιατί τα μόνα νούμερα που μάθαμε να διαβάζουμε και τα οποία ευδοκιμούν δεν είναι τα αριθμητικά.

Με μεγάλη ευκολία από την καρέκλα του καφενείου -αν όχι από την ξαπλώστρα της παραλίας- ρίχνουμε κυβερνήσεις και επιβάλλουμε λύσεις στο παγκόσμιο στερέωμα, αφού πρώτα έχουμε εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά με καλή αμοιβή σε όλους τους πολίτες της χώρας. Στην καρέκλα του καφενείου δεν βρισκόμαστε τυχαία ή από ανικανότητα αλλά γιατί στην πορεία μας προς την εξουσία της χώρας και τους κόσμου μπήκαν εμπόδιο όλοι οι διαπλεκόμενοι  και τα τσιράκια τους. Για όσους δεν το ξέρουν τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν τις εξέλεγε ο λαός αλλά τις διόριζαν οι Αμερικανοί -τα δε τελευταία χρόνια  έδωσαν τη δουλειά στους Γερμανούς, γιατί αυτοί είναι κοντύτερα και μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ελέγχουν την κατάσταση. Και όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, αφού την κυβέρνηση την διορίζουν οι Γερμανοί σε συνεργασία με τους Εβραίους -αυτοί πάνε με όλα- τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους τους διορίζουν οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Τα πάντα είναι ρυθμισμένα και αποφασισμένα. Και ποιοι θα βγουν δήμαρχοι και ποιος περιφερειάρχης. Μέχρι και η εκλογή του  τελευταίου δημοτικού συμβούλου είναι δρομολογημένη από τα σκοτεινά κέντρα. Είναι προφανές ότι κάθε αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να καταγγείλει στις τοπικές κοινωνίες τα σκοτεινά κέντρα και τις συνωμοσίες τους.

Οσο πλησιάζουμε λοιπόν στις δημοτικές εκλογές οι «αποκαλύψεις» συνωμοσιών θα πληθαίνουν, ενώ τα σενάρια θα εκπλήσσουν για την ευρηματικότητά τους. Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί όμως να κατασκευάζονται και να καταναλώνονται εύκολα αλλά δεν επιβεβαιώνονται, με αποτέλεσμα στο τέλος να γελοιοποιούνται οι εμπνευστές τους.  Ειδικότερα σε μικρές κοινωνίες, που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, οι ακραίες συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις γελοιοποιούν τους εμπνευστές τους. Οι εμμονές όμως και η ακόρεστη δίψα να παίξουν ρόλο κουμανταδόρων -τον οποίο καταλογίζουν στους άλλους- οδηγούν στο λάθος της διαρκούς αυτογελοιοποίησης. Είναι ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να γελοιοποιείται και να υποστηρίζει τα πλέον αστήρικτα σενάρια. Είναι επίσης ευκολότερο να αναζητούνται ευθύνες για ήττες και αποτυχίες στις συνωμοσίες των άλλων. Είναι όμως χρησιμότερο ο καθένας να γνωριστεί καλύτερα με τον εαυτό του.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το «τι κρύβεται πίσω» από κάθε κίνηση ή πρωτοβουλία και να δούμε αυτό που βρίσκεται μπροστά μας. Να εξετάσουμε και να αναδείξουμε το τι χρειαζόμαστε στην πόλη και στην περιφέρεια, να αναζητήσουμε λύσεις και προτάσεις και να προβάλουμε αυτούς που θεωρούμε ότι μπορούν να πάνε τα πράγματα μπροστά. Η δαιμονοποίηση κάθε καινούργιας κίνησης, όπως και ο αφορισμός οτιδήποτε παλιού υπάρχει και λειτουργεί, δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία και τους πολίτες. Είναι φανερό ότι συνωμοτούν αυτοί που δεν σκέφτονται. Και διαπλέκονται αυτοί που έχουν «δουλείες». Η εποχή απαιτεί αυτοδιοικητικούς παράγοντες με ικανότητες, αυτόνομη πορεία και στάση. Αυτό ενοχλεί όσους θέλουν μέτριους, για να νιώθουν σπουδαίοι. Δεν κάνουν μόνο λάθος, αλλά έχουν επιπλέον ξεπεραστεί από την εποχή και τις ανάγκες της.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 10:49