Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 10:42

«Από τη Πολιορκία στον Μεγαλέξαντρο» -Το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στα Γρεβενά

Ο εμπνευστής και διοργανωτής του αφιερώματος Βαγγελης Νικόπουλος στο βήμα Ο εμπνευστής και διοργανωτής του αφιερώματος Βαγγελης Νικόπουλος στο βήμα

Παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ιφιγένειας Στεργιούλα, της Αντιδημάρχου Εμπορίου Ελισάβετ Μπαϊνέτα και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Ζήση Κιάκα, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023, το σπουδαίο

αφιέρωμα για τις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στη περιοχή των Γρεβενών, με τίτλο «Από τη Πολιορκία στον Μεγαλέξαντρο», περιλαμβάνοντας μοναδικές κινηματογραφικές προβολές και θεματικές εικαστικές εκθέσεις.

Ειδικότερα, οι τριήμερες εκδηλώσεις άρχισαν από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, όπου στην κατάμεστη Αίθουσα «Δημητρίου Ρίγγου», έλαβε χώρα η προβολή της ταινίας «Πολιορκία», Γαλλικής παραγωγής, του σκηνοθέτη Claude Bernard –Aubert, η οποία γυρίστηκε στη περιοχή των Γρεβενών το 1961 και πιο συγκεκριμένα στη Γέφυρα του Σπανού.

Η ταινία προβλήθηκε και βραβεύτηκε με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1962 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χαμένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η «Πολιορκία», ανευρέθηκε έπειτα από έρευνα ετών του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Γρεβενιώτη συγγραφέα και συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλου και παρουσιάστηκε στο κοινό των Γρεβενών με την προσθήκη ελληνικών υπότιτλων.

Μεταξύ άλλων, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαριάννα Κουράκου, ο Γάλλος σκηνοθέτης και ιστορικός τέχνης Jacques Spohr, ο κριτικός κινηματογράφου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης, το μέλος του ΔΣ του «Ορφέα» Αντώνης Σβολιαντόπουλος, ο συγγραφέας και υπεύθυνος εκδηλώσεων του ΔΣ του «Ορφέα» Βαγγέλης Νικόπουλος και ο μουσικός Αλέξανδρος Τσιμέκας.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την «Πολιορκία», η οποία θα φιλοξενείται έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 στην Αίθουσα Τέχνης «Αριστοτέλης Βαρσάμης» του Δήμου Γρεβενών και με ώρες λειτουργίας 10:30-13:30 & 18:00-21:00.   

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 19:00 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «La Strada Per Dotsiko», παρουσία της οικογένειας του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη και εκπροσώπου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών Λευτέρη Χαρωνίτη, του σκηνοθέτη Στέφανου Δανιηλίδη, του συμμετέχοντα στην ταινία ηθοποιού Brigio Montinaro, της μοντέρ του ντοκιμαντέρ Donatella Baglivo και του Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Στράτου Κερσανίδη.

Στις 21:30 θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας στον Χώρο Πολιτισμού «Νικολάου και Ελένης Καρναβά» και στις 22:00, στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει συναυλία από την Στέλλα Παπαλάμπρου με τίτλο «Στις Γειτονιές του Κόσμου» αφού πρώτα προηγηθούν τα αποκαλυπτήρια γκράφιτι με το πορτρέτο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου που φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Γιώργο Κόφτη.

Την τρίτη μέρα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 10:30, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στους χώρους γυρισμάτων των ταινιών και συγκεκριμένα στο πέτρινο γεφύρι του Σπανού και στην Κοινότητα Δοτσικού, όπου θα κορυφωθούν με τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής επιγραφής για τη ταινία και προς τιμή του σκηνοθέτη, τη προσφορά γεύματος στους φιλοξενούμενους στη πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει γλέντι και χορός με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Δοτσικιωτών «Η Σκούρτζια».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 19:30 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών με τη προβολή της ταινίας «Μεγαλέξαντρος», που γυρίστηκε στη περιοχή των Γρεβενών το 1979-1980 και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Δοτσικό, βραβεύτηκε με το χρυσό λιοντάρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (1980) και με έξι βραβεία στο 21ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Σημειώνεται ότι το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα, το οποίο εντάσσεται στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» του Δήμου Γρεβενών, αποτελεί μία συνδιοργάνωση του Δήμου Γρεβενών, του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ορφεύς», του Χώρου Πολιτισμού «Νικολάου και Ελένης Καρναβά» και του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Δοτσικιωτών «Η Σκούρτζια», τελώντας υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Γραφείο Τύπου