Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 15:17

Από τις 26 – 29 Αυγούστου οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2022». Τι δήλωσε ο Γ. Λιάνης

του Σπύρου Κουταβά

Το πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων των «Πρέσπες 2022» που μετρούν 33 χρόνια ζωής γνωστοποίησε σήμερα στην Φλώρινα  ο  Πολιτιστικός Οργανισμός των Πρεσπών. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Λιάνης

μίλησε  για τη φιλοσοφία των φετινών εκδηλώσεων, που όπως όλα δείχνουν θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν χωρίς τους υγειονομικούς περιορισμούς της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις θα είναι διάρκειας τεσσάρων ημερών και θα έχουν αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη και δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, Συναυλίες στο Μυσταγωγικό περιβάλλον της Βασιλικής του Αχιλλείου, μουσικές βραδιές με πιο λαϊκό περιεχόμενο στην Φλώρινα και στο Ιστορικό Λέχοβο του δήμου Αμυνταίου.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Δημοτικό στάδιο της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον 1 χρόνο από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, με τους Βασίλη Λέκκα και Ρίτα Αντωνοπούλου επί σκηνής. Το Σάββατο 27 Αυγούστου σε μια μυσταγωγική βραδιά στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου στις Πρέσπα ο Μάριος Φραγκούλης και η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα ενώσουν τις φωνές και τις μουσικές τους διαδρομές, ενώ μαζί τους θα τραγουδήσει και η Φλωρινιώτισα Δημητρα Σελεμίδου.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου σε μια λαϊκή βραδιά στην Φλώρινα θα εμφανιστεί η Πάολα, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι στην συγκεκριμένη βραδιά θα υπάρξει ένα μικρό αντίτιμο ως εισιτήριο.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την Ελένη Βιτάλη σε μια συναυλία στο Λέχοβο. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Λιάνης «επιλέξαμε την συγκεκριμένη ιστορική Κοινότητα ως αναγνώριση της προσφοράς των 101 χρόνων διαρκούς ζωντανής παρουσίας του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου».

Ο Γιώργος Λιάνης μίλησε με θερμά λόγια για το Φεστιβάλ που φέτος κλείνει 33 χρονιάς ζωής τόνισε ότι «δεν είμαστε υποδεέστεροι ως προς την ποιότητα εκδηλώσεων όπως του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αν και υπολειπόμεθα σε προϋπολογισμούς και χρηματικές ενισχύσεις» υπογραμμίζοντας ότι «οι Πρέσπες είναι ένα Εθνικό φεστιβάλ και έτσι θέλουμε να συνεχίσει και στο μέλλον». Μίλησε για την ανάγκη να γίνει στροφή στην προβολή του  εγχώριου και γηγενούς καλλιτεχνικού στοιχείου της περιοχής προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για  την ανάδειξη του έργου Φλωρινιωτών Ζωγράφων και λογοτεχνών όπως του Δημήτρη Καλαμάρα του Στερικα Κούλη του Λούστα του Μίμη Σουλιώτη του Θέμη Μηλώση και του Παπούλκα.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία δήλωσε ότι πρόκειται για δύο χώρες που σε λίγο θα είναι μέλη της ΕΕ, κι επεσήμανε ότι «όσα λέγαμε και πράτταμε ως οργανισμός Πρεσπείων όλα αυτά τα χρόνια με τους γείτονες μας που τους καλούσαμε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις σήμερα γίνονται πραγματικότητα, είμαστε πρωτοπόροι σε ότι κάναμε στο παρελθόν» σημείωσε και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη να παραβρεθούν στις φετινές εκδηλώσεις και οι δήμαρχοι των όμορων δήμων του Ρέσεν από την Βόρεια Μακεδονία και του Πούστετς από την Αλβανία.

Ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της Οικονομικής κρίσης οι προϋπολογισμοί των εκδηλώσεων έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αντίστοιχα έχουν περιοριστεί και οι χορηγίες ιδιωτικών Οργανισμών προς το Φεστιβάλ. Παραδέχθηκε ότι αυτό έχει αντίκτυπο στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων με αποτέλεσμα «εδώ και μερικά χρόνια οι Πρέσπες να μοιάζουν ότι βρίσκονται σε παρακμή». Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος για την μακροημέρευση των εκδηλώσεων λέγοντας ότι «τον Σεπτέμβριο θα γιορτάσω στην Πρέσπα τα 80 χρόνια ζωής μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι για το Φεστιβάλ και επιθυμώ να το βλέπω να μακροημερεύει όταν θα το κοιτάζω από ψηλά».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Οργανισμού Χρύσα Μαντση δήλωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός των εκδηλώσεων θα κυμανθεί περίπου στα 110.000 € επισημαίνοντας ότι κάθε συνεισφορά από την αυτοδιοίκηση η ιδιωτικούς οργανισμούς είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία για να καλυφθούν οι φετινές ανάγκες. Τέλος διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός που διοργανώνει με επιτυχία και επί 32χρονια τις  εκδηλώσεις των Πρεσπών δεν έχει ουδεμία οφειλή στην αγορά.

Σε ότι αφορά την παρουσία προσωπικοτήτων από τον χώρο της Πολιτικής οι διοργανωτές ανέφεραν ότι είναι νωρίς για να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 15:31