Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 19:02

Δυο ντοκιμαντέρ των Όλιβερ Στόουν και Νικήτα Μιχαλκοφ για την Ουκρανία εως και τα γεγονότα του 2015

του Σπύρου Κουταβά

Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος που συνεχίζεται για 23η ημέρα  με θύματα αθώους αμάχους Ουκρανούς αλλά και στρατιώτες είτε των αμυνόμενων είτε των εισβολέων,

είναι το θέμα συζήτησης των ημερών. Ο «διάλογος» στην παγκόσμια σφαίρα και με την βοήθεια του δημόσιου λόγου των διεθνών ΜΜΕ και ειδικών που διαμορφώνουν το πλαίσιο του λόγου γύρω από τον πόλεμο  συμπυκνώνεται στο παρακάτω: 

  • Οποιαδήποτε χώρα εισβάλλει σε κυρίαρχο κράτος είναι απολύτως καταδικαστέα.
  • Η Ρωσία εισέβαλε σε κυρίαρχο κράτος και φέρει την αποκλειστική υπαιτιότητα.
  • Άρα η Ρωσία είναι απολύτως καταδικαστέα

 Ο τρόπος που έχει εισαχθεί η παραπάνω συζήτηση στην δημόσια σφαίρα, μπορώ να πω ότι είναι μια επιτυχία όσων την οργάνωσαν, μιας και σε κάποιον υποψιασμένο συνομιλητή δεν επιτρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς «το δίκαιο του αμυνόμενου»  η την αποκλειστική «υπαιτιότητα του εισβολέα» γιατί αμέσως θα του τοποθετηθεί στο μέτωπο η πινακίδα του φορέα της «Πουτινικής» προπαγάνδας.

Όσες φορές -σε συζητήσεις με γνωστούς για τις αιτίες που οδήγησαν σε μια πολεμική σύρραξη με συνέπειες για την παγκόσμια Οικονομία και διεθνή ισορροπία,-  χρειάστηκε να αμφιβάλλω για το φορέα του «καλού» που  κραδαίνει ως τσεκούρι τον δεκάλογο  του διεθνούς δικαίου απέναντι στην περιφρονητική συμπεριφορά του φορέα του «κακού»,  ένοιωσα επιθετικά βλέμματα κα συμπεριφορές που σ’έκαναν να νοιώθεις ότι η άλλη  άποψη δεν είναι ούτε καν ανεκτή.

Στο μεσοδιάστημα αυτό είδα δύο ταινίες ντοκιμαντέρ που φιλοτέχνησαν δύο διάσημοι κινηματογραφιστές με θέμα την Ουκρανία και που προέρχονται από δύο μεγάλες αλλά διαφορετικές σχολές του Σινεμά και της Τέχνης. Αναφέρομαι στον Αμερικανό σκηνοθέτη και παραγωγό ντοκιμαντέρ Όλιβερ Στόουν με το ντοκιμαντέρ «Ukraine on Fire» και τον Ρώσο  Νικήτα Μιχαλκόφ που έκανε ντοκυνατερ για τα γεγονότα της Ουκρανίας.

Και οι δύο ασχολήθηκαν την ίδια περίοδο 2015-16 με το θέμα και στην δουλειά τους αναφέρονται  στην ιστορία της Ουκρανίας από τις αρχές του 20ου αιώνα την διάλυση της ΕΣΔΔ μέχρι το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο αλλά και όσα ακολούθησαν στην συνέχεια. 

Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά με μια έντιμη και διεισδυτική μάτια που βοηθά τον θεατή να καταλάβει τι έχει συμβεί σε αυτή την γωνιά της Ευρώπης.

Το YouTube πριν από 10 ημέρες διέγραψε το ντοκιμαντέρ του Στόουν από την πλατφόρμα αλλά μετά τις καταγγελίες του παραγωγού και του Σκηνοθέτη το ανέβασε εκ νέου.

Και οι δύο ταινίες φέρουν ισχυρές προειδοποιήσεις και δεσμεύσεις από την πλατφόρμα του youtube για να μπορέσει κάποιος να τις δει.

Ο Όλιβερ Στόουν δεν χρειάζεται συστάσεις, υπηρέτησε στο Βιετνάμ, και όταν επέστρεψε πήγε σε σχολή κινηματογράφου, και έκανε δύο από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες το Πλατούν και το Γεννημένος της 4η ιουλίου. Κατά καιρούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την πολιτική του στάση και τις δηλώσεις του, ενώ έχει κατακρίνει ανοιχτά το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Ο Μιχαλκόφ με τον «Ψεύτη Ήλιο» και τα «Μηχανικά πιάνα» είναι ο γνήσιος εκπρόσωπος της περίφημης Ρωσικής σχολής του Σινεμά.

Τα λινκ των δύο ντοκιμαντέρ που έχουν Ελληνικούς υπότιτλους.

Στόουν: https://www.youtube.com/embed/2AKpsBF-bvo

Μιχαλκοφ: Έκτακτη Εκπομπή με ελληνικούς υπότιτλους https://www.youtube.com/watch?v=X_aUYWjmw4o

Τις συνιστώ ανεπιφύλακτα .

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 19:20