Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:27

Δήμος Γρεβενών: Δύο εκθέσεις για την Επανάσταση και την απελευθέρωση των Γρεβενών (Φωτογραφίες)

Ανοιχτές έως τις 10 Απριλίου 2022 και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό θα είναι οι δύο παράλληλες ιστορικές εκθέσεις εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων που κοσμούν από τον περασμένο Οκτώβριο την πόλη των Γρεβενών.

Μέσα στους τέσσερις μήνες λειτουργίας τους, οι πραγματικά εντυπωσιακές αυτές εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στην 109η επέτειο απελευθέρωσης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό καθώς και στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών καθώς προβάλλουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο και σπάνιο υλικό που απαρτίζεται από μοναδικά εθνικά κειμήλια και αρχειακά εκθέματα.

Το εμβληματικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι θρυλικές πιστόλες του καπετάν Γιαννούλα Ζιάκα, οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά τη περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, οι καλαίσθητες λιθογραφίες και χρωμολιθογραφίες ιστορικών γεγονότων που εκτίθενται, όπως και οι πανέμορφες στρατιωτικές μινιατούρες με συλλεκτικό αποτύπωμα, συνθέτουν μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα που συμπεριλαμβάνονται στους εκθεσιακούς χώρους, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Μάλιστα, τα ξεχωριστά αυτά εθνικά κειμήλια, πλαισιώνονται αρμονικά από λάβαρα, διεμβολές αριστείας, μετάλλια, ξίφη, παλάσκες, τυφέκια και καριοφίλια αλλά και από ρεαλιστικά πορτρέτα και παραστάσεις που επιμελήθηκε με καλλιτεχνική μαεστρία ο Σιατιστινός ζωγράφος Κώστας Ντιός. Χαρακτηριστικό του έργο, μεταξύ άλλων, είναι η ολόσωμη απεικόνιση του Γρεβενιώτη οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα, ο οποίος πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της Δυτικής Μακεδονίας του 1854, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ιστορική Μάχη του Σπηλαίου.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» φιλοξενείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου επί της οδού Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη, ενώ η δεύτερη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αγώνες για την Ελευθερία», εδρεύει στον εκθεσιακό χώρο πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά, επί της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και ιατρού Νικολάου Καρναβά.

«Καλούμε όλους τους Δυτικομακεδόνες και όχι μόνο, να επισκεφθούν τις σπουδαίες αυτές εκθέσεις του τόπου μας καθώς παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο όλη την ταραχώδη και συνάμα ηρωική εκείνη περίοδο από τα προεπαναστατικά χρόνια έως τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Στόχος μας είναι να δώσουμε φως στην ιστορία και τους αγώνες μας όπως οφείλουμε στους προγόνους μας και βεβαίως στις νέες γενιές», τονίζει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι εκθέσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Γρεβενών και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς», λειτουργώντας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που όρισε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Οι εκθέσεις λειτουργούν καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 09:30-14:00 και 17:30-21:00 και την Κυριακή με συνεχόμενο ωράριο, 10:30-17:30, ενώ τη Δευτέρα και το Σάββατο είναι κλειστές.





Γραφείο Τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:35