Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 14:00

Ενστάσεις και καταγγελίες από σκηνοθέτες και ηθοποιούς για την θέση του νέου Καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

του Σπύρου Κουταβά

«Για  προσχηματικό διαγωνισμό, με προειλημμένες αποφάσεις, που προσβάλλουν τους υποψήφιους για την θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης», κάνουν λόγο, με  ανοικτή επιστολή - καταγγελία  προς τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλαο Γιατρoμανωλάκη, 14 σκηνοθέτες ηθοποιοί και συνθέτες από την Κοζάνη.  

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η προκήρυξη, ορίζει ρητά ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής πρέπει να «διαθέτει 5ετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών» και να είναι «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, προερχόμενο από το χώρο του θεάτρου, με αναγνωρισμένη προσφορά και επαγγελματική εργασία στο θέατρο» εν τούτοις όπως υπογραμμίζουν, «το  Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Κοζάνης προέκρινε ως επικρατέστερο για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, έναν συνταξιούχο πρώην υπάλληλο της Δ.Ε.Η., χωρίς πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, με καλλιτεχνική δράση κυρίως σε ερασιτεχνικές ομάδες τοπικού βεληνεκούς, έναντι πτυχιούχων Καλλιτεχνών  του επαγγελματικού θεάτρου και κινηματογράφου».  Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ όπως σημειώνουν «οδηγεί στην απαξίωση και υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των ενεργών επαγγελματιών καλλιτεχνών, που έχουν δικαίωμα σε αξιοκρατική αξιολόγηση για ανάληψη Δημόσιων θέσεων ευθύνης σε όλη τη χώρα».

Καλούν μάλιστα τον υφυπουργό Πολιτισμού να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, ζητούν την ακύρωση της, και την διενέργεια νέας αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Επί της απόφασης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ο Σκηνοθέτης Ηθοποιός Θανάσης Σαράντος ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία της αξιολόγησης κατάθεσε ένσταση  και η οποία όπως δήλωσε στο vetonews.gr ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Κέφαλος, απορρίφθηκε με ψήφους 9-1 στην χθεσινή συνεδρίαση δια περιφοράς του ΔΣ.   

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στο vetonews.gr ανέφερε ότι «οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα που ορίζονται στην προκήρυξή   και από υποκειμενικά όπως η συνέντευξη όπου ενώπιον της επιτροπής λένε τις ιδέες και τα σχέδιά τους για το θέατρο». Ο κ. Μαλούτας δήλωσε ότι «τα μέλη του ΔΣ σταθμίζοντας τους δύο πυλώνες αξιολόγησης, έλαβαν την απόφαση τους και έκριναν τον κ. Γιώτη Βασιλειάδη ως τον καταλληλότερο».

Πριν από μια βδομάδα το ΔΣ  του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε μυστική ψηφοφορία έκρινε με οκτώ ψήφους ότι κατάλληλος για την θέση του νέου Καλλιτεχνικού διευθυντή είναι ο Κοζανίτης Γιώτης Βασιλειάδης έναντι μιας ψήφου που έλαβε ο Χορογράφος Βασίλης Μυριανθόπουλος που είναι ο απερχόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής.   

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 14:12