Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 17:53

Ικανοποίηση στους οργανωτές απο την συμμετοχή του κόσμου στις "Πρέσπες 2019"

Αποθεωτική βραδιά για τον Μίκη Θεοδωράκη, τα 95 χρόνια του οποίου γιόρτασε ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας .

Περί τους 7.000 περίπου θεατές. Κατέκλισαν από νωρίς τις κερκίδες , τους πέριξ χώρους και τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών

για να απολαύσουν αυτή τη συναυλία. Ο αριθμός αυτός είναι ασύλληπτος δεδομένου ότι η Φλώρινα έχει 16.000 κατοίκους.

Λογικά είναι σαν να λέμε ότι στην Θεσσαλονίκη έγινε μια συναυλία με 300.000 θεατές και στην Αθήνα με 1.000.000.

Συν γυναιξί και τέκνοις οι Φλωρινιώτες τίμησαν τον μεγάλο έλληνα συνθέτη που έχει τιμήσει τον θεσμό στα δύσκολα χρόνια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας όταν διηύθυνε την «Συμφωνική του Βελιγραδίου» στον Άγιο Αχίλλειο.

Ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα και η Έλενα Φερεντίνου καταγοήτευσαν τον κόσμο. Ο Λέκκας ήταν καθηλωτικός στις ερμηνείες του. Η Πάολα που για πρώτη φορά μετείχε σε συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έγινε δεκτή από τον κόσμο με πρωτοφανή αισθήματα αγάπης και θαυμασμού. Η Έλενα Φερεντίνου που είναι από την Φλώρινα «έκλεψε» τις καρδιές τους.

Επί τρείς ώρες αυτό το πλήθος των περίπου 7.000 θεατών έζησε πυρετωδώς το κάθε τραγούδι και τον κάθε στίχο.

Είναι αλήθεια ότι από την προηγούμενη μέρα είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα που έγερνε μονομερώς το βάρος της βραδιάς στο βάφτισμα της Πάολα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωρακη.

Όμως όλα ξεπεράστηκαν από τους μουσικούς, τους τραγουδιστές, τον Αλέξη Κωστάλα και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη που απηύθυνε στους ακρίτες πολίτες της Φλώρινας τον χαιρετισμό του πατέρα της.   

          Το ότι η Πάολα πέρασε τον πήχη είναι ολοφάνερο από το ότι έγινε γνωστό από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη πως θα συμμετέχει πλέον μόνιμα στο σχήμα της ορχήστρας σε συναυλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

          Είχε προηγηθεί η μαγευτική βραδιά, που ήταν και η εναρκτήρια, στη Λίμνη Ζάζαρη που ήταν αφιερωμένη στην γενοκτονία των ποντίων με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Λιζέτα Νικολάου. Το σκηνικό ήταν μαγευτικό, τα νερά ήταν φωτισμένα, οι καλαμιές χρύσιζαν και το φεγγάρι έστεφε την βραδιά.

          Το ταξίδι των αδερφών Τσαχουρίδη ξεκίνησε από τον Πόντο, έκανε τον περίπλου της γης και κατέληξε με την ευαισθησία της φωνής της Λιζέτας Νικολάου και πάλι στον μαρτυρικό Πόντο.

          Σ’ ένα χωριουδάκι 400 κατοίκων, χώρεσαν 3.000 άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, ακόμα και από τους γύρω νομούς. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν μια Τουρκάλα, η Devrim Kavalli, που τραγούδησε το « την πατρίδα μου έχασα, πόνεσα και δάκρυσα».                           

                              Η μαγεία του Αγίου Αχιλλείου

Το βράδυ του Σαββάτου όπως κάθε φορά, η βραδιά στην καρδιά της Θεομητορικής Πρέσπας, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ήταν μαγευτική. Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη συνύρπασαν ξετυλίγοντας το θαύμα της μελοποιημένης ελληνικής ποίησης. Από τη Σαπφώ, τον Σολωμό και τον Βάρναλη μέχρι τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Λιβαδίτη και τους νεότερους.

          Για μια ακόμη βραδιά κρατήθηκε η παράδοση να είναι οι πάντες εκεί, ενωμένοι και συγκινημένοι. Όλα τα κόμματα με εκπροσώπους τους, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική. Η οργάνωση ήταν άρτια και προέβλεπε σταθμό πρώτων βοηθειών μέσα στην λίμνη.

Προηγήθηκε της εκδήλωσης μια σεμνή τελετή στην οποία η υπέροχη γέφυρα που ενώνει το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με την στεριά ονομάστηκε γέφυρα «Νίκου Μουτσόπουλου». Στην μνήμη του σπουδαίου αρχαιολόγου, καθηγητή και ακαδημαϊκού ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του σε μεγάλο βαθμό στα Άγια μέρη της Πρέσπας. Παρέστη η σύζυγος του Μινιό Μουτσοπούλου, μέλη της οικογένειας, καθηγητές από το Αριστοτέλειο, μαθητές του και πλήθος προσερχόμενων στην εκδήλωση.

          Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο  Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης έκαναν ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας για την ονοματοδοσία της πεζογέφυρας.

          Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Έλλη Πασπαλά, η Dilek Koc και η μπάντα τους απογείωσαν τους 2.000 περίπου θεατές με τον οίστρο τους.

          Η πιο συγκινητική όμως στιγμή αυτής της  αξέχαστης νύχτας ήταν όταν ο Αλέξης Κωστάλας και ο Γιώργος Λιάνης έφεραν στο προσκήνιο την Ντάνα Παρασκευοπούλου. Η Ντάνα «το κορίτσι της Πρέσπας» όπως έχει μείνει, εξιστόρησε στον κόσμο ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε η γέφυρα ήταν ότι τον χειμώνα η λίμνη πάγωνε και δεν μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο.

          Αυτό προκάλεσε την συγκίνηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του κορυφαίου συγγραφέα και φίλου των εκδηλώσεων Αντώνη Σαμαράκη, την τότε κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Λαλιώτη που υλοποίησε το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

          Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την υπέροχη φωνή του Κώστα Χατζή το βράδυ της Κυριακής. Ήταν όνειρο των Φλωρινιωτών να δουν τον Κώστα Χατζή στην πόλη τους και αυτό έγινε πραγματικότητα  στα 83 του χρόνια.

Η Ρένα Μόρφη το ανερχόμενο με ταχύτητα όνομα στο τραγούδι μας «έκλεψε» την νεολαία μέχρις αργά το βράδυ. Τραγουδώντας με εντυπωσιακό τρόπο ελληνικά και νοτιοαμερικάνικα τραγούδια με μια μπάντα που είχε όλη την ενέργεια, το κύρος και την ευφυΐα των «Ιμάμ Μπαϊλντί» . Άλλωστε έπαιξε ο Ορέστης Φαληρέας ηγετική μορφή των «Ιμάμ Μπαϊλντί» και μέντορας της Μόρφη.

Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται απόψε με ένα εξόχως πνευματικό γεγονός της παράσταση «ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας» όπου η μουσική του Γιώργου Κουρουπού συναντά τον Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδούν ο κορυφαίος λυρικός καλλιτέχνης Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουργιά. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, απαγγέλει μαζί με τον Αχιλλέα Κυριακίδη τους μεγαλόπνοους στίχους του νομπελίστα ποιητή μας, σαράντα χρόνια μετά την απονομή του νόμπελ λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη.

 Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

          Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν συνολικά περί τους 25.000 άνθρωποι .                                                                 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 18:01