Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 19:13

Την Πέμπτη ανοίγει η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων "Πρέσπες 2019" – δεν έρχεται ο Ζόραν Ζάεφ στον Αγ. Αχίλλειο

του Σπύρου Κουταβα

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την έναρξη του μακροβιότερου ελληνικού Φεστιβάλ που γίνεται εκτός της πρωτεύουσας και δεν είναι άλλο από τις εκδηλώσεις των Πρεσπών. Οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται τόσο στο νησάκι

του Αγ. Αχιλλείου όσο στην Φλώρινα και το Λιμνοχώρι Αμυνταίου όπου θα πραγματοποιηθούν μεγάλες μουσικές βραδιές.  Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών φέτος γιορτάζουν, γίνονται τριάντα ετών και όπως αναφέρει ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους  Γιώργος Λιάνης «ξεκίνησαν το 1989 όταν ήμουν σε ηλικία 47 ετών και σήμερα είμαι 77 χρονών. Σας ομολογώ ότι είμαι ευχαριστημένος και χαρούμενος για την μεγάλη αυτή διαδρομή που έχουμε διανύσει».

Σε ότι αφορά την παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων ο Γιώργος Λιάνης δήλωσε ότι ενημερώθηκε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δεν θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις εξ αιτίας πολιτικών υποχρεώσεων στην χώρα του και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το λέω αυτό  με μια σχετική ανακούφιση γιατί είχε γίνει παντιέρα μερικών που ήθελα να κτυπήσουν τις εκδηλώσεις και χρησιμοποιούσαν σαν μέσο ότι θα’ρχοταν ο Ζαεφ λες και έχει κάνει κάτι κακό στις Πρέσπες». Ο Λιάνης άφησε αιχμές σε όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι «δεν μπορούν να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις γιατί θα ‘ρθει ο Ζαεφ δεν μπορούν πλέον  να  επικαλούνται  κάτι τέτοιο». Τέλος εξέφρασε την επιθυμία ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παραλάβει την σκυτάλη από τους προηγούμενους που ήρθαν και τίμησαν τις; Πρέσπες για να την παραδώσει στους επόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των οργανωτών έχουν καλεστεί και θα παραβρεθούν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανης, ο εκπρόσωπος τύπου  του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ο Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί το μέγεθος της πολιτικής εκπροσώπησης τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά την ματαίωση της παρουσίας του Ζ. Ζαεφ στις εκδηλώσεις είναι σχεδόν σίγουρο, ότι δεν θα παραβρεθεί ούτε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η κυβέρνηση για την εκπροσώπηση της στις εκδηλώσεις με ένα στέλεχος πρώτης γραμμής.

Ο Γιώργος Λιανης με την ορμή και το πάθος που τον διακρίνει δηλώνει ότι «οι φετινές εκδηλώσεις θα ‘ναι καλύτερες όχι μόνο από τις περσινές αλλά θα ναι κι οι ωραιότερες των τελευταίων ετών,  όχι μόνο γιατί υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση από τους ανθρώπους στην Φλώρινα αλλά και από το γεγονός ότι φέτος υπάρχουν καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά στην περιοχή των Πρεσπών». Οι φετινές εκδηλώσεις εκτός από την μυσταγωγική βραδιά του Αγ. Αχιλλείου με την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη και τον Μανώλη Μητσιά στο πρώτο μέρος και την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Τουρκάλα Dilek kos στο δεύτερο μέρος έχουν την σχετική διασπορά τους τόσο στο Λιμνοχώρι δίπλα στην λίμνη Ζάζαρη όσο κα στην πόλη της Φλώρινας στην νέα πλατεία και στο γραφικό ποτάμι της.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Εκατό χρόνια από την γενοκτονία των ποντίων και οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» φέρνουν την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι, ένα μικρό χωριό στις όχθες της γραφικής λίμνης Ζάζαρη μια εκδήλωση με τους αδελφούς Τσαχουριδη που καταχειροκροτήθηκε  από’όσους την παρακολούθησαν πριν λίγους μήνες στο Ηρώδειο. Μαζί τους θα τραγουδήσει και η Λιζέτα Νικολάου. 

Την Παρασκευη΄23 Αυγούστου οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που φέτος κλείνει 95 χρόνια ζωής με μια συναυλία στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας. Ο Βασίλης Λέκκας θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη ενώ για πρώτη φορά με την παρότρυνση του συνθέτη η Πάολα θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά τραγούδια του σε δημόσιο χώρο. Επίσης θα συμμετάσχει στην συναυλία και η Φλωρινιότισα Έλενα Φερεντίνου. 

Η εμβληματική βραδιά του Αγίου Αχιλλείου στις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσει με τον Μανώλη Μητσιά και την Καριοφυλλιά  Καραμπέτη όπου ερμηνεύουν  στίχους και τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως της Σαπφούς,  Άγγελου Σικελιανού, Κωστή Παλαμά, Ν. Λαπαθιώτη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργο Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Βάρναλη, Ρίτσο, μέχρι τους σημερινούς μεγάλους τραγουδοποιούς όπως τον  Νίκο Γκάτσο, Μάνο Ελευθερίου. Λευτέρη Παπαδόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Λίνα Νικολακοπούλου κλπ.

Στο δεύτερο μέρος η Έλλη Πασπαλά και η  Dilek Koc θα ερμηνεύσουν μουσικές και τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. 

Οι οργανωτές το βράδυ το Σαββάτου στην μισοφωτισμένη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου θα τιμήσουν μια εξέχουσα μορφή της αρχαιολογίας τον άνθρωπο που ανέσκαψε την Βυζαντινή Βασιλική και βρήκε τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ ενώ την ιδιά στιγμή  ανέδειξε το Βυζαντινό παρελθόν της περιοχής Πρεσπών με την αναστήλωση του ναού  του Αγίου Γερμανού, τον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο που πρόσφατα έφυγε από την ζωή. Θα δώσουν το όνομα του στην πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου με την στεριά.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ από τον  Κώστα Χατζή ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Ρένα Μόρφη θα απογειώσει  το μουσικό ενθουσιασμό των νέων της πόλης.

Φέτος κλείνουν σαράντα χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε στη Στοκχόλμη ο Οδυσσέας Ελύτης και οι οργανωτές με μία εκδήλωση αποφάσισαν να θυμίσουν αυτήν την σημαντική στιγμή για τα Ελληνικά γράμματα.

Την Δευτέρα 26 Αυγούστου  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην εκδήλωση με τίτλο «ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» ο Γιώργος  Κουρουπός, θα παίξει στο πιάνο και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα διαβάσουν ποιήματα του Ελύτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 19:19