Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 12:16

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΛΑΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

altΓράφει ο Δημήτρης Μαλάμης – Ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με τα μέλη και τους φίλους της ηπειρώτικης παράδοσης και μουσικής, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης διοργανώνει κι εφέτος παραδοσιακή βραδιά στο οικογενειακό κέντρο bora-bora στις 24 Απριλίου 2010.
Με την Ηπειρώτικη Ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα, αποτελούμενη από κλαρίνο , βιολί, λαούτο και ντέφι, τα παραδοσιακά δηλαδή όργανα που συνόδευαν κάθε γιορτή και χαρά στην Ήπειρο, πιστεύουμε πως η βραδιά της 24ης Απριλίου θα διακρίνεται όπως και ο προηγούμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας από χαρά και ζωντάνια.

Για τον Ηπειρώτη, ο χορός είναι στάση ζωής. Μέσα από το χορό με σοβαρό και περήφανο τρόπο ο ηπειρώτης εκφράζει κάθε στιγμή της ζωής του.

Η πίστη στο Θεό, ο γάμος, η γέννηση, το πένθος, η καθημερινότητα, η ξενιτιά, η θάλασσα, τα ηρωικά κατορθώματα και οι θρύλοι, όλα βρίσκουν διέξοδο στο χορό.

Μπορεί φαινομενικά ο πρωτοχορευτής, όπως κι αυτός που κλείνει το χορό να έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία κινήσεων και εκδήλωσης των συναισθημάτων τους, εντούτοις όμως η περηφάνια, η τάξη και η αρμονία είναι στοιχεία που τα βιώνουν όλοι οι χορευτές.

Όσο για το κλαρίνο ο ήχος του βαρύς, για να το μένει στο αφτί και να ευφραίνεται η καρδιά.

Το βιολί, ισάξιο του κλαρίνου, έρχεται με την συνοδεία από το λαούτο και το ντέφι να πλημμυρίσουν τον χώρο με ποικίλους μουσικούς χρωματισμούς.

Η πεντατονία, με τις ρίζες της στο Βυζάντιο προσδίδουν στα ηπειρώτικα μοιρολόγια ξεχωριστό χρώμα προσφέροντας ανώτερες μουσικές στιγμές.

Όλα αυτά οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου μας μπορούν να ζήσουν από κοντά.

Ούτως ή άλλως τα είκοσι τέσσερα έτη της παρουσίας του Συλλόγου στην πόλη μας, μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης κι αγάπης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Συλλόγου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 11:13