Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 19:14

Συνέδριο για το ιδιωματικό θέατρο με ...ντοπιολαλιές από περιοχές της Ελλάδας

Η Κοζάνη με την χαρακτηριστική της ντοπιολαλιά σε όλη την χώρα είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του συνεδρίου που θα γίνει 16 - 17 Μαρτίου και που είναι αφιερωμένες στο ιδιωματικό θέατρο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του πολιτιστικού Οργανισμού "Θεατροδρόμιο Κοζάνης" ενός συλλόγου με ισχυρή παρουσία αφού μετρά σχεδόν τριάντα χρόνια προσφοράς στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, που έχει ως στόχο την αναγνώριση και την διάδοση του ιδιωματικού θεάτρου, καθώς και την επικοινωνία των λιγοστών θιάσων ανά την Ελλάδα, που επιμένουν να δημιουργούν με πυρήνα τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα. 

Στην Κοζάνη, θα συναντηθούν επτά θίασοι, από την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Σύμη την Λέσβο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, όλες νησιωτικές περιοχές εκτός της Κοζάνης, που συνεχίζουν να κάνουν θέατρο, με κείμενα γραμμένα στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα των περιοχών τους. 

Ο Νικόλαος Κέφαλος, σκηνοθέτης στην παράσταση "Λυσιστράτη" που στηρίχθηκε στον γλωσσικό ιδιωματικό λόγο της περιοχής, που παιζόταν επί δεκαεπτά ημέρες με εξαντλημένα όλα τα εισιτήρια, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας να συναντηθούν στην Κοζάνη οι ντοπιολαλιές του θεάτρου όλης της χώρας. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το συνέδριο και οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν "θα?ναι μια καλή ευκαιρία και για μας, να λύσουμε μια παρεξήγηση που θέλει το ιδιωματικό θέατρο που έχει αναπτυχθεί στην πόλη, να ταυτίζεται μόνο με τις παραστάσεις της περιόδου της Αποκριάς".  

 Η παραγωγή θεατρικών κειμένων στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα στο παρελθόν αλλά και σήμερα εξακολουθεί να είναι πλούσια, αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Κέφαλος "δεν έχουμε την επιθυμητή αναγνώριση. Αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να αναδείξουμε και με επιστημονικά χαρακτηριστικά αυτή την άγνωστη πτυχή του τοπικού μας πολιτισμού", κατέληξε. 

Οι οργανωτές αισιοδοξούν ότι με την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση που θα προκύψει από τις εργασίες του συνεδρίου, θα καταφέρουν να κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Έχουν προσκληθεί και θα παραστούν με εισηγήσεις τους προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου, στα τμήματα των θεατρικών σπουδών. Η ιδέα που θα συζητηθεί εκτενώς είναι η  θεσμοθέτηση ενός "Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ιδιωματικού Θεάτρου", χωρίς τα διαγωνιστικά του χαρακτήρα με έναρξη το 2019, ενώ αναμένεται η σύσταση ενός πανελλήνιου συντονιστικού φορέα που θα ασχολείται με το ιδιωματικό θέατρο. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ |ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 19:20