Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 10:37

Κοζάνη: Αποκριάτικο ξεφάντωμα στους Φανούς και την πλατεία της Κοζάνης (φωτο)

Oι φωτογραφίες είναι της Μερόπης Βατσχεβάνου Oι φωτογραφίες είναι της Μερόπης Βατσχεβάνου

Mε την μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση  και το άναμμα των 14 φανών σε όλες της  γειτονιές  της, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς στην Κοζάνη.

Χθες το βράδυ χιλιάδες νέοι γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης, σένα πάρτι με αποκριάτικους ρυθμούς που κράτησε έως τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για την  καθιερωμένη  γιορτή νεολαίας που οργανώνει το τοπικό συμβούλιο νέων της πόλης και που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις  των νέων από όλες τις μεριές της χώρας. Χθες άναψε ένας από τους  ιστορικότερους φανούς της Κοζάνης ο «Φανός Λάκκος τ΄ Μάγγαν». Οι άνθρωποι της γειτονιάς μαζί με τους επισκέπτες χόρεψαν υπό τους ρυθμούς των πνευστών και των χάλκινων ενώ το κρασί και τα κεράσματα προσφέρονταν σε αφθονία στους φιλοξενούμενους. Οι έμπειροι αρχιτραγουδιστές του φανού άρχισαν να τραγουδούν στην αρχή τα σκωπτικά τραγούδια όπως «ου παππούς ο Ραγκαβέλας είχιν μνιά κουτσή γουμάρα», και όσο το κέφι άναβε άρχισαν να λένε τα λεγόμενα «ξινέτροπα» δηλαδή τα ‘’σκληρά’’ τραγούδια της αποκριάς, όπως «Σαράντα μνιά με κύκλουσαν» που όπως λένε οι παλιότεροι είναι μόνο για μεγάλους.  Η Κοζάνη χθες το βράδυ είχε την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης γιορτής με το πάρτι νεολαίας στην κεντρική πλατεία, τις μπάντες με τα χάλκινα  να παίζουν στους δρόμους, στα σοκάκια και τα μαγαζιά της πόλης και με τους χιλιάδες επισκέπτες να χορεύουν και να ξεφαντώνουν στο πνεύμα της αποκριάς. Τα ξενοδοχεία σε όλη την Κοζάνη αλλά και στους γειτονικούς νομούς είναι γεμάτα και όπως εκτιμούν στην οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων του Δήμου Κοζάνης σήμερα που οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση και το άναμμα των φανών σε όλη της πόλη, η συμμετοχή του  κόσμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ |ΣΚ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 10:49