Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 15:59

Σε μιάμιση ώρα

 

                                                           της    ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

      Με το  ΘΑΛΗΣ κάνεις μιάμιση ώρα από το Παρίσι, έως στις Βρυξέλλες . Αλλάζεις παραστάσεις . Στο σταθμό Gare de Nord ήδη η διάθεση  καλυτερεύει βλέποντας  ένα καλό κουρδισμένο μαύρο πιάνο.

Πρόκληση για τους γνώστες και ταλαντούχους. Πειρασμός για τους  άσχετους. Ακούς Ραχμάνινοφ ή τζαζ και χαίρεσαι. Αγριοκοιτάζεις όποιον  ΄΄παίζει΄΄ με τα νεύρα σου. Κοντά τρία σταθερά ποδήλατα περιμένουν υπομονετικά τους θαρραλέους  να ασκηθούν λίγο. Περνάς τον σωματικό  έλεγχο και των αποσκευών και το τραίνο φεύγει στην ώρα του. Φτάνεις στις Βρυξέλες.

         Από μία πρωτεύουσα στην άλλη  διαπιστώνεις ομοιότητες  με την ίδια ποιότητα στις υπηρεσίες του σταθμού, τήρηση του ωραρίου, επαγγελματισμός στους συνοδούς και ελεγκτές του τραίνου. Συναντάς την  θλιβερή εικόνα της  ΄΄ πελατείας ΄΄  όπως: οι ζητιάνοι, οι αλκοολικοί και φυσικά οι τρελοί. Η κάθε  μία κατηγορία δοκιμάζει σκληρά την υπομονή και τις αντοχές των ταξιδιωτών. Σε απωθούν  με την βρωμιά και τις φωνάρες τους.

      Οι δύο πόλεις , στο κέντρο τους, διαφέρουν πάρα πολύ σαν αρχιτεκτονική, πολεοδομία και σχηματισμός εμπορικού κέντρου. Οι Βρυξέλλες  είναι διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.Ο δήμος των Βρυξελλών ενώ είναι μεγαλύτερος της ευρύτερης περιφέρειας των Βρυξελλών θυμίζει  μία μεγάλη επαρχιακή πόλη με τις ιδιόκτητες διώροφες ή τετραώροφες κατοικίες   και τα ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Τα επίσημα και δημόσια κτήρια κοσμούν το κέντρο περιτριγυρισμένα από μικρά μαγαζιά, ελάχιστα εστιατόρια και καφενεία. Ξαφνιάστηκα με τις ανοικτές δημόσιες ανδρικές τουαλέτες κολλημένες στο αριστερό πλευρό της εκκλησίας Αγίας Κατερίνης. Η έλλειψη υποδομών υγιεινής, δημόσιων τουαλετών και κυρίως η ΄΄ προτίμηση  ΄΄ των μεθυσμένων για την συγκεκριμένη γωνία εξανάγκασαν τους κληρικούς να τις προσθέσουν. Σαν λύση ανάγκης. Το Παρίσι, η πόλη του φωτός, λάμπει από όλες τις απόψεις. Η κλασσική και η μοντέρνα  αρχιτεκτονική του, τα ψηλά  και εντυπωσιακά κτήρια του,  η μεγάλη ποικιλία εστίασης ,για όλα τα βαλάντια, σε συνδυασμό  με τα αμέτρητα σουπερμάρκετ και  τη ιδιαίτερη ζωντάνια του θυμίζουν πράγματι μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα..

   Σε μιάμιση ώρα τίποτα δεν αλλάζει! Κυριαρχεί ο ίδιος  προβληματισμός για το προσφυγικό κύμα, η επιβολή κατάστασης  έκτακτης ανάγκης( λόγω απειλής τρομοκρατίας) και η εγρήγορση ελέγχων αποσκευών με κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας, στα κεντρικά σημεία τω πόλεων, σταθμών και ιστορικών μνημείων. Από μία Γαλλία  (αποικίες Β. Αμερική, Καραϊβική, Ινδία, Αφρική, Ν. Ασία)με πάνω από εξήντα  εκατομμύρια  στο Βέλγιο με 11,16 εκατομμύρια πληθυσμό (αποικίες όπως Κονγκό, Ρουάντα και Μπουρούντι) .Από το  Παρίσι  με  2,241,346 (2014) αλλά  που με τα περίχωρα φτάνει σε περίπου δώδεκα εκατομμύρια ( 35% είναι πρόσφυγες  με 18% των νέων να έχουν έναν πρόσφυγα ως γονέας).στις Βρυξέλλες  με 1,2 εκατομμύρια που με τα περίχωρα της φτάνει περίπου στα 2,7 εκατομμύρια( 385.381 είναι ξένοι -2015). Το Παρίσι των 456 εθνικοτήτων (το  20 % είναι πρόσφυγες όπου κυριαρχούν οι άραβες του Μαγκρέμπι) και με 41,3% του πληθυσμού κάτω των 20 ετών να έχουν έναν πρόσφυγα ως γονέας. Οι Βρυξέλες των 45 διαφορετικών εθνικότητες με τουλάχιστον 1000  να τις εκπροσωπούν. Πάνω από 600.000 είναι αραβικής καταγωγής και η ετήσια αύξηση  πληθυσμού, λόγω προσφύγων  είναι 13 615. Τώρα τους ενοχλούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες;

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 16:04