Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 10:56

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: «Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» TOΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ

altΗ «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ», η κλασική κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου , είναι το έργο που θα παρουσιάσει και την καλοκαιρινή περίοδο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.  Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης του χειμώνα, προσαρμοσμένης όμως σε ανοιχτούς χώρους.

Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου στα Σέρβια  στις 9.00 το βράδυ στο Θέατρο Λόφων Βυζαντινού Κάστρου

Το έργο διαδραματίζεται τον Οκτώβριο του 1827, λίγο μετά τη ήττα του Ιμπραήμ πασά στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στο Ναύπλιο, σε μια λοκάντα, μαζεύονται τυχαία Έλληνες με διαφορετικές τοπικές καταγωγές, μιλώντας ο καθένας τη δική του ντοπιολαλιά. Τα νέα της απελευθέρωσης έχουν φτάσει κι έτσι όλοι αποφασίζουν να κάνουν ένα γλέντι στη λοκάντα.

Οι δυσκολίες συνεννόησης δημιουργούν πολλές ευτράπελες καταστάσεις, αλλά το αποκορύφωμα είναι η σύγκρουση του Αρβανίτη με τον Κρητικό και ο τραυματισμός του τελευταίου. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Ζακυνθινός αστυνόμος. Η ασυνεννοησία συνεχίζεται και στις ανακρίσεις…

Το έργο βασίζεται σε μιαν αντίφαση. Από τη μια οι συνδαιτυμόνες ενώνονται από τα χαρμόσυνα νέα της απελευθέρωσης και επιθυμούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους. Από την άλλη η «ασυνεννοησία» τους δημιουργεί δυσκολίες στο να το καταφέρουν. Όλα συμβαίνουν σε μια μέρα. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα. Και η παράσταση προσπαθεί να θυμηθεί εκείνη τη μέρα, κάπου στα στενά του Ναυπλίου. Μια μέρα που ξεχάστηκε.

Προσπαθεί να θυμηθεί και τους αληθινούς ανθρώπους που την έζησαν… Και που τώρα κανείς δεν τους θυμάται. Η παράσταση δεν βασίζεται σε συμβολισμούς και προτροπές. Απλά αναβιώνει ένα ασήμαντο και ξεχασμένο περιστατικό. 

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 11:03