altΤης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ 
31/5/2007.Από το νοσοκομείο της Κέρκυρας καλούν το ΕΚΑΒ να μεταφέρει ένα πρόωρο με αναπνευστικά προβλήματα σε μονάδα νεογνών στην Αθήνα. Ενα δεύτερο μωρό, πρόωρο επίσης που γεννήθηκε στο Τζάνειο, έπρεπε να μεταφερθεί και αυτό σε μονάδα νεογνών.
Είναι η στιγμή (για όσους δεν γνωρίζουν αλλά το παίζουν λαλίστατοι και κριτές των πάντων εκ των υστέρων όμως) που βαράνε τα όργανα. Που η καρέκλα του υπευθύνου στο ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Το ΕΚΑΒ λοιπόν είχε στη διάθεσή του μία μονάδα με μια φορητή θερμοκοιτίδα. Ο υπεύθυνος γιατρός Δημήτρης Πύρρος έστειλε τη μονάδα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας όχι μόνο γιατί είχε προτεραιότητα το περιστατικό της Κέρκυρας, αλλά γιατί το νεογνό αυτό ήταν εκτεθειμένο ενώ το άλλο μωράκι βρισκόταν σε οργανωμένο νοσοκομείο.

Έτσι νόμιζε. Αλλά οι γιατροί στο Τζάνειο δεν έκαναν το αυτονόητο. Να μεταφέρουν δηλαδή με ασφάλεια το μωράκι με φορητή θερμοκοιτίδα που διέθεταν όχι χιλιόμετρα μακριά αλλά στο γενικό Κρατικό Νίκαιας που έχει μονάδα νεογνών με οποιοδήποτε κοινό ασθενοφόρο, που από αυτά δόξασοι ο κύριος έχουμε αρκετά. Φοβήθηκαν να ρισκάρουν είχε πει τότε ο διοικητής του νοσοκομείου. Δηλαδή ο γιατρός στην Ικαρία και πόσοι άλλοι στην περιφέρεια που ρισκάρουν και βάζουν τα πρόωρα σε πανάρχαιες θερμοκοιτίδες τυλίγοντας τα με βαμβάκι και αλουμινόχαρτο τι είναι;
Για την ιστορία μας το πρόωρο στο Τζάνειο επειδή φοβήθηκαν να ρισκάρουν, ή επειδή δεν έκαναν ακριβώς τίποτα, χάθηκε μέσα στα χέρια γιατρών. Εύκολα κάποιοι κατηγόρησαν το ΕΚΑΒ και πιο εύκολα ακόμα τον υπεύθυνο Δημήτρη Πύρρο. Αλλά αξίζει να καταλάβουμε πως διαιωνίζεται το άδικο και πως υπερέχουν σε αυτή τη χώρα οι αδιάφοροι.
Πριν καλά καλά γίνει δικαστήριο, καλοθελητές της νέας ηγεσίας του υπουργείου υγείας θυμήθηκαν φέτος το Φεβρουάριο το περιστατικό. Πότε ακριβώς; Όταν ανακοινώθηκε η αναβάθμιση του κυρίου Πύρρου. Τον έκαναν υπεύθυνο στο ΕΚΕΠΥ, στη θέση του κυρίου Ευσταθίου και όσοι βέβαια τον γνωρίζουμε από τότε που ήταν ιπτάμενος γιατρός χαρήκαμε για μια θέση που ανέλαβε ένας άριστος και όχι αρεστός.
Οι καλοθελητές λοιπόν ανέβασαν σε σαιτ την είδηση λέγοντας με λίγα λόγια. «Κοιτάτε ποιον έχρησαν υπεύθυνο στο ΕΚΕΠΥ. Τον εγκληματία βρέφους". Η ρετσινιά βεβαίως μπήκε αφού η υπουργός υγείας δεν μπήκε στον κόπο όχι να διαψεύσει, αλλά να σπάσει αυγά. Όχι απλά δεν αντιστάθηκε στην δημιουργία εντυπώσεων από τις ψεύτικες πληροφορίες αλλά είμαι σίγουρη σαν να βλέπω μπροστά μου όλη την ομάδα της, να φωνάζει και να λέει γιατί δεν το ήξερα, γιατί δεν μου είπε ο Δημήτρης Πύρρος ότι ήταν εγκληματίας βρέφους. Και απορούμε γιατί δεν λειτουργεί το ΕΣΥ;
Επιμένω πως μέτριοι γιατροί που σαν καρμπόν επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας μαζί με αρκετούς από Μ.Μ.Ε και δυστυχώς και υπεύθυνους σαιτ και μπλοκερς που το παίζουν ελεύθερες φωνές, κατευθύνουν τα ηνία.
Όμως σε μια χώρα που η υγεία είναι είδος πολυτελείας και την συντηρούν κάποιοι γιατροί χωρίς σκοπιμότητες, πρέπει να τους επικροτούμε και να ξεμπροστιάζουμε όσους μέτριους επικρατούν με τις δημόσιες σχέσεις τους.

Η Δήμητρα Σωτηριαδου είναι δημοσιογράφος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.