Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥΤης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ 
Χειμώνας, πριν από τέσσερα χρόνια στις Ράχες Ικαρίας, μια γυναίκα βρίσκεται σε διαδικασία τοκετού διδύμων στις τρισήμιση τα ξημερώματα. Το ετοιμοπόλεμο τιμ (μαιευτήρας-παιδίατρος) του νοσοκομείου στον Άγιο Κήρυκο, κινητοποιείται πρώτος φεύγει με το ασθενοφόρο για να παραλάβει την εγκυμονούσα. Ο δεύτερος παίρνει το αυτοκίνητό του και τους συναντά τελικά στη μέση της διαδρομής. Το ασθενοφόρο ήταν ακινητοποιημένο με ανοιχτά τα φώτα και τα αλάρμ γιατί στη μέση του κακοτράχαλου δρόμου ξεμύτισε το αγοράκι 1000 γραμμαρίων, το πρώτο μέλος της νέας οικογένειας. Ο παιδίατρος βλέποντας το ασθενοφόρο φρενάρει, και οι κινήσεις του πια είναι μετρημένες. Βγαίνει έξω, παίρνει από τα χέρια του μαιευτήρα το νεογέννητο, το τυλίγει στη φόρμα του το κρατά σφιχτά στο χέρι και φεύγει για το νοσοκομείο. Με το ένα χέρι στο τιμόνι, οδηγεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για τον Αγιο Κήρυκο. Το πρόωρο έχει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Χάνεται, σβήνει, αλλά στο νοσοκομείο προλαβαίνουν να το σώσουν κάνοντάς του ανανηψη.

Εν τω μεταξύ φτάνει και το ασθενοφόρο. Στο μαιευτήριο πια, γεννιέται και το κοριτσάκι. Γίνεται και σε αυτό ανάνηψη ενώ ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για άμεση αεροδιακομμιδή.
Από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο έπρεπε να μεταφερθούν τα δίδυμα μέσα σε θερμοκοιτίδα.
Ο παιδίατρος αυτοσχεδιάζοντας, αφού δεν έχει στην κατοχή του τη μοντέρνα, φορητή θερμοκοιτίδα με αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης της θερμοκρασίας, ξεμοντάρει τη σταθερή θερμοκοιτίδα από τη θέση της και δημιουργεί ομοιοθερμικό περιβάλλον. Πως; Τυλίγοντας τα πρόωρα δίδυμα με βαμβάκι και αλουμινόχαρτο και τρέχει στο αεροδρόμιο.
Ο πιλότος του ελικοπτέρου μόλις αντίκρισε την θερμοκοιτίδα απορώντας λέει στον παιδίατρο. Τι είναι αυτά γιατρέ; Σάντουιτς; Εκείνος γελάει αλλά ανασαίνει με ανακούφιση αφού τα μέσα από την Αθήνα έχουν καταφθάσει και παραλάβει με ασφάλεια τα δίδυμα. Μετά το σωτήριο αυτό ρίσκο, ο παιδίατρος Μανώλης Παντελάκης δέχεται με βαθύ χαμόγελο κάθε χρόνο τις προσκλήσεις της οικογένειας για τα γενέθλια των διδύμων.
Στην Αθήνα, τα πρόωρα χάνονται μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης όπως λένε κινητών θερμοκοιτίδων.
Τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας απαρτίζουν γιατροί μέτριοι που βαφτίζονται σε άριστους και πολύ γνωστούς λόγω κομματικής υπεροχής και δημόσιων σχέσεων με τα ΜΜΕ, γιατροί αδιάφοροι και γιατροί ιεραπόστολοι.
Όσα νοσοκομεία και να κτιστούν, όσες ειδικότητες και να προστεθούν, ότι τεχνολογικός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί το Ε.Σ.Υ θα ανταποκρίνεται σαν να βρισκόμαστε σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση.
Η Δήμητρα Σωτηριάδου είναι δημοσιογράφος