Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23/05/2022 18:22

Ινστιτούτο ΕΝΑ: 8 προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης | γράφει ο Γιάννης Ευσταθόπουλος*

Κατηγορία: Ελεύθερο βήμα
Τo διεπιστημονικό project FORCE1, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, υποστήριξε και συντόνισε επί ενάμιση περίπου έτος τις εργασίες 27 εμπειρογνωμόνων από 6 κράτη-μέλη της
23/05/2022 18:11

Οι προτάσεις του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για το καθεστώς των Ενερ Κοινοτήτων

H Δυτική Μακεδονία και οι κάτοικοί της πληρώνουν βαρύ τίμημα (οικονομικό και κοινωνικό) λόγω της απολιγνιτοποίησης και δικαιούνται να συμμετέχουν ενεργά στο νέο περιβάλλον που αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή.
23/05/2022 11:53

Υποστήριξη από Ψυχολόγους στους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.

Κατηγορία: Κοζάνη
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 23 Μάιου 2022 από τις 8.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. και για όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων σχ. έτους 2021-22 θα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Υποστήριξη από Ψυχολόγους στους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 23 Μάιου 2022 από τις 8.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. και για όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων σχ. έτους 2021-22 θα
23/05/2022 11:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία


-- όπως λέει κι ο φίλος Ελισσαίος πού μου στέλνει μηνύματα από ένα "παρατηρητήριο" στον Λυκαβηττό :

... νομίζω πως εχθές ( 6-5-2011) έγινε μιά γενική πρόβα της Ελληνικής χρεοκοπίας σ' έναν, όπως βλέπω στις φωτογραφίες, ωραιότατο πύργο του Λουξεμβούργου ..κοίτα δόξες το Λουξεμβούργο που,  τι θυμήθηκα;

O Henry Muller στό Quire Days in Clichy το περιγράφει ως μιά απίθανα βαρετή χώρα..η πρόβα έγινε μάλλον τώρα μένει να δούμε πότε θ' ανέβει η παράσταση... Ζούμε ημέρες κατάρρευσης αλλά συνεχίζουμε να μην θέλουμε να συνεννοηθούμε οχυρωμένοι πίσω από καρέκλες εξουσίας, ιδεοληψίες, πεθαμένες ιδέες και τα μικροσυμφέροντα του καθενός μας ..

- Πως να συνεννοηθούμε αφού ένα χρόνο τώρα προβάλλεται και ακούγεται ως μοναδική λύση σωτηρίας από την χρεοκοπία η τήρηση του μνημονίου, η θέση της τρόικας ως μοναδική όψη του νομίσματος. Και κανένας -απόσους διεκδικούν τον τίτλο του σωτήρα της χώρας  δεν τολμά να στείλει στο απόσπασμα όσους παραπλανούν την κοινή γνώμη, δηλαδή τη μάζα. Οπως και το 2004 μόνη λύση ήταν η ολυμπιάδα για την Αθήνα, δε χωρούσε αντίλογος. Αυτές οι δύο χρονιές το 2004 και το 2010, έχουν δίκαιο όσοι λένε θα μείνουν ως οι χρονιές που έκλεισαν στόματα γιατί κάποιοι μπούκωσαν από χρήματα.

Και τι κάνουν όσοι προωθούν τη μια όψη του νομίσματος έχοντας την εύνοια κάποιων ισχυρών; Δημιουργούν παραμύθια, καταστροφολογία,σενάρια μέχρι ο φόβος και ο τρόμος να περάσει στη ψυχή των ανθρώπων. Μαθαίνει κανείς ότι μέσα στη μαυρίλα που ζούμε και στο αβέβαιο αύριο των επιχειρησιακών συμβάσεων υπάρχει και ανάπτυξη;υπάρχουν και υγιείς επαγγελματίες που παράγουν και εξάγουν προιόντα; Οχι γιατί μεταδίδουν μόνο τη μια όψη, την καταστροφή. Ετσι ο κόσμος είναι σε άμυνα, μαζεύεται και κρατά πισινή γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Θέλει να έχει και μια καβάτζα.Το βλέπεις μείωσε μέσα σε λίγους μήνες τον υπερκαταναλωτισμό του. Αρχίζει να αποκτά καταναλωτική συνείδηση τζάμπα σχεδόν.Το περίμενες αυτό;

Οταν τη δεκαετία του 80 εισπράξανε ποιος ξέρει πόσα ευρωπαικά κονδύλια για να διδαχτεί ο έλληνας πολίτης μέσα από σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ αυτή την καταναλωτική συνείδηση και να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί, σούπερ μάρκετ, αλλά να εξαφανισθούν ως διά μαγείας λίγα χρόνια αργότερα.

-- μιά γενική δοκιμή ήταν..μιά πρόβα ..... μιά μυστική συνάντηση βράδυ Παρασκευής ή πρωΐ νωρίς Σαββάτου με κλειστές τίς αγορές ..μιά διαρροή ίσως λίγο πρίν ή κατά τήν διάρκεια να προετοιμασθούν οι αγορές ..και την Δευτέρα το πρωΐ κλειστές τράπεζες εδώ.... Αναδιάρθρωση βαθιά τόση κι έτσι πού νά έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για το ευρώ και το χρηματοπιστωτικό του τομέα αλλά τόση κι έτσι πού ν' αποπληθωρίσει την οικονομία μας κατά 50 ή 60 τοίς εκατό .. κι όλη τότε η ομορφιά που μάζευες καημένε μου χαμένη .. ό,τι σύναζες στράφι..κι όλοι που σιχαινόσουν γιατί καμιά αισθητική δεν είχαν καμιά ηθική σφουγγοκωλάριοι, ευνούχοι, χαφιέδες, γραικύλοι, οι της μηδενικής παιδείας μετέχοντες , οι νέοι λήσταρχοι , οι εργολάβοι , και οι λογιών λογιών πουτάνες της εξουσίας θα γελάνε τότε γιατί αυτοί την καβάντζα τους την έχουν κάνει ..( : πάλι ο Ελισσαίος )..

- Επανάληψη του ίδιους λάθους έχουμε. Οπως έχεις επισημάνει και σε άλλες κουβέντες μας, ζούμε ακόμα τον "πρωτόγονο" καπιταλισμό. Μόνο να αυξάνουν τα κέρδη τους οι ορισμένες "φατρίες". Κανένας να μην επενδύει και να προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικές.

Εγώ όμως αναπολώ τα σημαντικότερα χρόνια της ζωής μου από τα 5 έως τα 10,όπως (διάβασα) έλεγε και ο Henry Muller, τα χρόνια που έζησα σε γειτονιές και απέκτησα το ελεύθερο πνεύμα.( Ο συγγραφέας απέκτησε το πνεύμα του τυπικού Αμερικανού γκάνγκστερ).

Δε με πιάνει κανένας πανικός. Μάλιστα από τις συμπεριφορές και τους τρόπους ζωής όσων ανθρώπων έχω παρατηρήσει, επί 20 χρόνια κάποιους, 26 χρόνια άλλους, έβγαλα κάποια συμπεράσματα.

Πάλι θα δούμε το ίδιο έργο; Ηδη όσοι διαβλέπουν την καταστροφή,αλλάζουν άποψη (οι γνωστοί κωλοτούμπες). Διαχωρίζουν τη θέση τους,προσδοκώντας από την κοινή γνώμη άφεση αμαρτιών .

 

Το θέμα είναι εάν η κοινή γνώμη θα αφήσει να συνεχιστεί αυτό το πολιτικό γαιτανάκι ή έχει εξασφαλισμένη την παραπομπή τους για εσχάτη προδοσία.

-- πρός την μεριά του Λόφου δεκάδες πουλιά χορωδούν θυμίζοντας μου πόσο όμορφος ήταν κάποτε αυτός ο τόπος παρά την σκληρή ζωή των κατοίκων του, πόσο έτοιμος για το θαύμα, πόσο ανοικτός σε επαναφηγήσεις του, πόσο στέρεα δεμένος με την ιστορική του εμπειρία καί συνέχεια δεκάδων αιώνων ... μπορώ να φαντασθώ αυτήν την στιγμή τον παππού μου να πίνει καφέ εδώ στο χαγιάτι του παλιού σπιτιού τέτοια ώρα μιά 7η Μαΐου πρίν 80-100 χρόνια ν' ακούει κι εκείνος τα πουλιά καί να γαληνεύει η μουσική ψυχή του λίγο πρίν φύγει για την δουλειά και την βιοπάλη... ο δικός μου βίος συναντά μιά καταστροφή όχι πολέμου σάν αυτές που είδαν οι γεννήτορές μου αλλά μιά καταστροφή πού σταδιακή καί ύπουλη σάρωσε ό,τι μας νοηματοδοτούσε καί πού τώρα ξεσπάει σ' ένα κρεσσέντο οικονομικής καταστροφής ..

EDITORIAL