Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

15/10/2021 17:17

Νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες». Πώς και ποιους αφορά

Κατηγορία: Πράσινα νέα
Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», με το πρώτο βήμα για την «πρεμιέρα» του προγράμματος να γίνεται με την ένταξη σχετικής ρύθμισης
15/10/2021 16:36

Κοινή Συνέντευξη Τύπου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕΕ: Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ

Κατηγορία: Ελλάδα
Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ζήτησαν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κατά τη
15/10/2021 11:44

Το ελεγκτικό συνέδριο ακυρώνει τον διαγωνισμό των σχολικών γευμάτων της κυβέρνησης λόγω της μη ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου»

Κατηγορία: Πολιτική
Η Δήλωση της Θ.Φωτιου του ΣΥΡΙΖΑ Με απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2021, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για σχολικά γεύματα κατά τις σχολικές χρονιές 2021-22, 2022-23, με επέκταση το 2023-2024,

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

theodoridis_hliasΠαρεμβάσεις, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους και ταυτόχρονα την καθιστούν από μάστιγα σε αναπτυξιακό μοχλό και μάλιστα με περιβαλλοντικό όφελος ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδη...

στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
«Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι μόνο εισαγωγή και ανάπτυξη πολυδάπανων τεχνολογιών διαχείρισης, αλλά κυρίως, ζήτημα δημιουργίας συνείδησης ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής σύμφυτης με αυτήν της κατανάλωσης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της σύσκεψης στο γραφείο του Υφυπουργού διευκρινίζοντας ταυτόχρονα «πως μια επιτυχημένη, αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων μπορεί να θεμελιωθεί μόνο πάνω στη στέρεη βάση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους, κυρίως σε ότι αφορά στα αστικά απόβλητα αλλά και τα τοξικά απόβλητα, τα βιομηχανικά κ.λ.π.»
Στη συνέχεια, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναληφθεί από την κυβέρνηση πρωτοβουλία για ενιαία ομογενοποιημένη διαχείριση των απορριμμάτων σε πρωτογενές επίπεδο(διαλογή ή και επεξεργασία στην πηγή), η χρηματοδότηση της οποίας θα γίνει από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης.
«Είναι μια ευκαιρία, είπε ο κ. Θεοδωρίδης, να δρομολογηθούν έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου η διαχείριση να καταστεί μοχλός ανάπτυξης με οικονομικά οφέλη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε:
• Το συγκεκριμένο μοντέλο να εφαρμοστεί ταυτόχρονα στο σύνολο της επικράτειας της χώρας με φορείς υλοποίησης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους θα αποτελεί και σημαντική πηγή εσόδων.
• Η επιλογή των νέων τεχνολογιών να ξεκινά από τους κάδους απορριμμάτων που θα είναι κατάλληλοι για να γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, στις πέντε (5) κύριες κατηγορίες –ξύλο, γυαλί, πλαστικό, χαρτί, οργανικά απόβλητα- και βεβαίως στην ειδική κατηγορία των τοξικών αποβλήτων.
• Τελικός στόχος είναι να φύγει η χώρα από την προβληματική και πολυδάπανη λειτουργία των ΧΥΤΑ που με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων υποδομών και παρεμβάσεων θα μειωθούν στο ελάχιστο τα υπολείμματα που οδηγούνται προς τελική διάθεση.
«Έτσι, κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης, θα τεθούν οι βάσεις για την οικοδόμηση μιας στέρεας αντιρρυπαντικής πολιτικής για την χώρα και για τη διαμόρφωση κουλτούρας με την οποία θα μεγαλώσουν οι νέες γενιές και η χώρα θα μπει στον αστερισμό ενός νέου οικολογικού πολιτισμού». Να σημειωθεί πως την συγκεκριμένη πρόταση-παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας την απέστειλε και εγγράφως προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης.

 

EDITORIAL