Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 03:26

Πρέσπες 2016: Θέατρο, συναυλίες και ημερίδα για το προσφυγικό ζήτημα, στις φετινές εκδηλώσεις

"Πρέσπες 2016- Μια λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα" τιτλοφορούνται φέτος οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για 27η συνεχή χρονιά στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην πόλη της Φλώρινας και στον Άγιο Παντελεήμονα της λίμνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο.

Τις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καθώς και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

Θέατρο (τη συγκλονιστική παράσταση του σατυρικού μονόλογου που έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τον περασμένο χειμώνα, στο Θέατρο Τέχνης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, με τίτλο "Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι"), συναυλίες (του Διονύση Σαββόπουλου και της Ελένης Βιτάλη, του Θάνου Μικρούτσικου με τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και μία πρόσθετη -και μάλιστα "εν πλω"- στη λίμνη Βεγορίτιδα με τον Σάκη Ρουβά και καλλιτέχνες απ’ την ΠΓΔΜ και την Αλβανία), αλλά και ημερίδα για το προσφυγικό ζήτημα (με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Ηλία Νικολακόπουλου, του ποιητή Γιώργου Χρονά, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη κ.ά., που θα αναφερθούν στο πώς και στο γιατί της προσφυγικής κρίσης), περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο 26-29 Αυγούστου.

«Ευτυχής και περήφανος για την πραγματοποίηση και φέτος για 27η συνεχή χρονιά μιας από τις πλέον επιτυχημένες, πολυσυλλεκτικές εκδηλώσεις της χώρας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο "γεννήτορας" του φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού "Πρέσπεια" Γιώργος Λιάνης.

Την "οφειλή" του μάλιστα στη γενέθλια πόλη, στους γονείς του αλλά και την Ελλάδα («που αρχίζει και τελειώνει σ' αυτό το κομμάτι γης», όπως λέει) ανταποδίδει φέτος ο Γιώργος Λιάνης με την προσφορά τού συνόλου σχεδόν της προσωπικής του βιβλιοθήκης, πινακοθήκης και του δημοσιογραφικού του αρχείου (από τη δημοσιογραφική του πορεία, που κρατά μισό και πλέον αιώνα) στο νεοανεγερθέν κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμυνταίου.

Η βιβλιοθήκη και το αρχείο του Γιώργου Λιάνη περιλαμβάνει περί τους 5.000 τόμους βιβλίων και λευκωμάτων, αποκόμματα εφημερίδων (δημοσιογραφικά κείμενα), ηλεκτρονικό υλικό από τις ιστορικές τηλεοπτικές εκπομπές ("Ρεπόρτερς"), πίνακες και εικαστικά έργα των Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού κ.ά. Η βιβλιοθήκη, την οποία έχει κληθεί να εγκαινιάσει το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα είναι συνδεδεμένη ψηφιακά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 26 Αυγούστου με το θεατρικό "Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι", παράσταση που θα δοθεί σε αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία της Ηρώς Σαΐα.

Παράλληλα στην περιοχή Μικρολίμνη θα εγκαινιασθεί μνημείο σε ένδειξη τιμής της Πολιτείας στον 43χρονο υπαρχιφύλακα-συνοριοφύλακα Ηλία Κωστένη, που έχασε τη ζωή του προ τριετίας (τον Δεκέμβριο του 2013) στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Αλβανούς κακοποιούς.

Η κεντρική συναυλία (του Διονύση Σαββόπουλου και της Ελένης Βιτάλη) θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, και τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής, η οποία χρονολογείται από το τέλος του 10ου μ.Χ. αιώνα. 

Η Κυριακή 29 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό ζήτημα. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Ηλίας Νικολακόπουλος, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο πώς και στο γιατί της προσφυγικής κρίσης, θα εστιάσουν στην επόμενη μέρα του κύματος προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, θα δώσουν συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ο Οργανισμός των Πρεσπών στηρίζει και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα, στη λίμνη Βεγορίτιδα Αμυνταίου. Το βράδυ της Δευτέρας, 29 Αυγούστου, θα δώσουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς σε συνεργασία με καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα από τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

 

ΠΗΓΗ: Βίκυ Χαρισοπούλου απο το ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 09:06