Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 22:03

Υπεύθυνη η κυβέρνηση για το θέμα της «φέτας», στα πλαίσια της Συμφωνίας (CETA) αναφέρει σε ανακοινωσή της η ΝΟΔΕ της ΝΔ Κοζάνης

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα για την προστασία της «φέτας», στα πλαίσια της Συμφωνίας (CETA) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης & Καναδά, η ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης επισημαίνει τα εξής:

 

 Είναι σαφές ότι η εν λόγω Συμφωνία δεν πέτυχε πλήρως την προστασία της φέτας, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το μήνα Φεβρουάριο, σε σύσκεψη που έγινε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και ενώπιον του συνόλου των Ευρωβουλευτών, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε θετικά για την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη, υπερψήφισε τη Συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών, ως προαπαιτούμενο για να εισαχθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όταν όμως η Συμφωνία εισήχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν, όχι όμως για τη «φέτα», αλλά για τα εργασιακά θέματα.
 
Παρά ταύτα, οι όποιες αδυναμίες της Συμφωνίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαγράψουν τα ευρύτερα οφέλη από την κύρωσή της. Σε αυτό εξάλλου το θετικό ισοζύγιο, στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
 
Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, για μία σειρά ελληνικών αγροτικών -και όχι μόνο- προϊόντων, παύει η επιβολή δασμών 8% - 12% για την εισαγωγή τους στον Καναδά. Ενδεικτικά παραδείγματα όπως τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ., γίνονται πλέον ανταγωνιστικότερα στην καναδέζικη αγορά των 30.000.000 κατοίκων.
 
Αναφορικά με τους παραγωγούς -στην πλειοψηφία τους Έλληνες- που δραστηριοποιούνται ήδη στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι -προς το παρόν- μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», δίχως όμως να γράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες και σύμβολα, ενώ θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada».
 
Επιπρόσθετα, από εδώ και πέρα, κανένας νέος παραγωγός στον Καναδά, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη «φέτα», παρά μόνο εφόσον θα διατυπώνει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας – Made in Canada».
 
 
Προβλέπεται δε, ότι η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής γνήσιας φέτας, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά και μάλιστα δίχως την επιβολή δασμών εισαγωγής.
Δηλαδή, το «τυρί τύπου φέτας Made in Canada», δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας και η εγχώρια ζήτηση κυμαίνεται στους 80.000 τόνους. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο οι ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως, είναι σαφές ότι ως Ελλάδα μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε τη γνήσια ΦΕΤΑ και τελικά να την πουλήσουμε με ευκολία, μιας και η ζήτησή της -μόνο- στη Ευρώπη, φαίνεται ότι είναι τουλάχιστον τετραπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA) φέρνει την προστασία της «φέτας», σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας, οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
 
 
Για τη Ν.Δ. - ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης
Ο Πρόεδρος
Παντελής Καρακασίδης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 22:08