Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 14:36

Στην Κοζάνη ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, θα επισκεφθεί την ΔΙΑΔΥΜΑ και την Μονάδα διαχείρησης Απορριμάτων (ΜΕΑ)

του Σπύρου Κουταβα

Την δοκιμαστική λειτουργία  της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην δυτική Μακεδονία θα επιθεωρήσει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αστέριος Πιτσιόρλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews.gr o κ. Πιτσιόρλας θα επισκεφθεί την Κοζάνη στις 14 Φεβρουαρίου

και θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις του νέου Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων όπου οι επιτελείς της ΔΙΑΔΥΜΑ  θα τον ενημερώσουν για τις δυνατότητες επεξεργασίας και τα τεχνικά στοιχεία του έργου.

Ο κ. Πιτσιόρλας έχει αναλάβει ως καθήκον από τον πρωθυπουργό τη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, το τμήμα Δημοσίων Επενδύσεων της διεύθυνσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής και το τμήμα Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και είναι από τους ενθέρμους υποστηρικτές των ΣΔΙΤ.  Με την παρουσία του στην περιοχή θέλει να ενισχύσει το έργο που βρίσκεται στην δοκιμαστική του λειτουργία αλλά και τις επενδύσεις αυτού ταυ χαρακτήρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.  Nα υπενθυμίσουμε οτι  αρχικά το έργο πολεμήθηκε με σφοδρότητα τόσο απο  τα τοπικά στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οσο και απο τον περιφερειαρχη Θόδωρο Καρυπίδη. 

Με την λειτουργία της νέας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας να πετύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002) η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 και μάλιστα να τον υπερκαλύψουν καθώς η ΜΕΑ πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%! Επίσης η ΜΕΑ συμβάλει και στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης σε συνδυασμό με της ανάπτυξη δικτύων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) όπως αυτοί προβλέπονται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της δυτικής Μακεδονίας.

Η έναρξη της περιόδου της Δοκιμαστικής Λειτουργίας, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα το σύνολο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην περιφέρεια θα υπόκεινται σε επεξεργασία και μόνο ένα μικρό κλάσμα αδρανών υλικών, θα καταλήγει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Το έργο είναι προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ενώ  χρηματοδότησή του προήλθε από:

• την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ)

• το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ

• την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του Έργου (€ 5.6 εκατ.)

• την Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ)

Μέσω της υλοποίησης του έργου επιτυγχάνεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35%), καθώς και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων - ΒΑΑ (80%).

Στο έργο απασχολήθηκαν  κατά την περίοδο κατασκευή ( – 2 έτη) τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου 25 ετών

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 14:50