Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 22:19

Τσίπρας: Λαθροχειρία, παιδικά πράγματα όσοι μιλούν για δραχμή, αυστηρά μηνύματα σε διαφωνούντες και Κωνσταντοπούλου

Αυστηρά μηνύματα με αποδέκτες τους διαφωνούντες βουλευτές αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστειλε ο

πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξυ άλλων τόνισε ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από τα όσα θα συμβούν στο κόμμα προκρίνοντας την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου στις αρχές του Σεπτέμβρη. Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πως πήρε την απόφαση να πάει σε δημοψήφισμα αλλά και στα τρομοκρατικά σενάρια που, όπως τόνισε, τέθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Για τα εσωκομματικά 

Εκτενώς αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαφωνούντων βουλευτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πλειοψηφία αλά καρτ». «Το παρόν μοντέλο μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά και θετικά όταν είναι αντιπολίτευση, αλλά όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση και το μοντέλο των πολλών κέντρων μεταφέρεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή δημιουργεί προβλήματα. Δεν μπορούν βουλευτές να συνεδριάζουν σε ξενοδοχεία για να παίρνουν απόφαση» τόνισε. 

Εξήγησε πάντως γιατί δεν προχώρησε σε διαγραφές: «δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, γι' αυτό δεν ζήτησα διαδικασίες αποκλεισμού. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Όλες οι απόψεις πρέπει να κατατίθενται. Αλλά όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις, πρέπει να κυβερνήσεις. Είναι θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, αλλιώς οι βουλευτές οφείλουν να παραχωρούν τη θέση τους στον επόμενο».

Εξέφρασε και την πικρία του για ορισμένα στελέχη λέγοντας: «με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, ‘να μην κλείσει μια τράπεζα’, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι ‘δεν θα κλείσει’, είπαν ότι ‘εσύ μπορείς να ψηφίζεις’ και ‘εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα’».

«Θα περίμενα στάση συντροφικότητας και αλληλεγγύης, στήριξη με κατάθεση της διαφωνίας μέχρι να κλείσει η συμφωνία» πρόσθεσε λέγοντας ότι κατόπιν θα μπορούσε να συζητηθεί ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του κόμματος. «Έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι διαφαίνονται αποφάσεις ρήξης. Τέλος σημείωσε ότι θα φτάσει έως το τέλος για να διασφαλίσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει». 

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια ήταν έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Ερωτηθείς πάντως σχετικά με τον προσανατολισμό του κόμματος απέρριψε κάθε περίπτωση «μετακίνησης» προς τη σοσιαλδημοκρατία σημειώνοντας ότι ο χώρος αυτός «βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο». «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να ενταχθεί σε αυτό;» πρόσθεσε. 

Για Συνέδριο και Εκλογές 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών ο πρωθυπουργός το συνέδεσε πλήρως με τις εξελίξεις στο κόμμα. «Αν δεν έχω πλειοψηφία, θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές. Καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται από ό,τι γίνει στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε». Σημείωσε δε, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με διαδικασίες «άρπα - κόλλα» και υποστήριξε: «πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη». 

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για την Πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι δυο τους έχουν σχέσεις εκτίμησης, πρόσθεσε πάντως ότι θα πρέπει να κριθεί αν από τη στάση της παράγεται θεσμική δυσαρμονία. 

«Είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω» σημείωσε σχετικά με τις τοποθετήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει στις 06.00 το πρωί. «Αν παίζουμε κλεφτοπόλεμο να ψηφίσουμε έξι το πρωί για να δείξουμε ότι κάνουμε πόλεμο στην Τρόικα αυτά είναι παιδικά πράγματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» είπε πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το εναλλακτικό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών. 

Για τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός τόνισε: «μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε που δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν επιχειρούνται». Υποστήριξε δε, ότι «το κόμμα γνώριζε τι γίνεται στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Οι υπουργοί ενημερώνονταν τακτικά». 

«Υπήρχαν όργανα όπως το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίαζε πιο τακτικά, και η ομάδα διαπραγμάτευσης. Ενημερώνονταν και ο γραμματέας της ΚΟ και ο γραμματέας του κόμματος» πρόσθεσε λέγοντας ότι το ερώτημα είναι κατά πόσον το κόμμα βοηθούσε στη διαπραγμάτευση. 

Σημείωσε ότι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής έπεσαν «πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια. Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου, την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελείωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων, δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις». 

«Η Αριστερά συνεχίζει να αγωνίζεται, σε ένα πλαίσιο όμως πολύ συγκεκριμένο. Οι επιλογές ήταν ή άτακτη χρεοκοπία ή επώδυνος συμβιβασμός, ώστε να απεμπλακούμε σταδιακά από την ασφυκτική επιτήρηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι όσοι πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει «με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα» είναι μικρόμυαλοι.

Για τη συμφωνία υποστήριξε ότι «είναι πύρρειος νίκη των δανειστών, αλλά ηθική νίκη της κυβέρνησης και της αριστεράς. Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του «Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού». 

Για το Δημοψήφισμα

«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε τη μέρα του τελεσιγράφου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες. Είχαμε μπροστά μας μια αδιέξοδη ταπείνωση μιας κυβέρνησης. Ένα take it or leave it. Θα θυμάστε το «the game is over» ευρωπαίου αξιωματούχου. Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα απόφαση «υψηλού ρίσκου» και τη στάση του λαού «ισχυρή, κόντρα σε θεούς και δαίμονες». «Κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές. Αυτή ήταν μεγάλη νίκη, δεν το χαρίζουμε» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα «απογύμνωσε τη σκληρή στάση των δανειστών. Ανάγκασε, φέρνοντας και τα πράγματα στο όριο των αντοχών της Ευρωζώνης, να επιφέρει αλλαγές στη στάση των χωρών της Ευρωζώνης». 

πηγη:tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 22:26