Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 11:43

''Ανεβαίνει'' η καλλιέργεια και η ζήτηση του τριαντάφυλλου στη Δυτική Μακεδονία

Ισχυροποιείται χρόνο µε το χρόνο ο πυρήνας καλλιεργητών τριαντάφυλλου στη ∆υτική Μακεδονία. Η ζωηρή ζήτηση που καταγράφεται από τις αγορές για ελληνικό ροδέλαιο και ροδόνερο, είναι πολλαπλάσια της υπάρχουσας προσφοράς,

εξασφαλίζοντας, αν µη τι άλλο, σίγουρη απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.
Ζωηρή ζήτηση διεθνώς για ροδέλαιο και ροδόνερο, απόδοση 500 ευρώ το στρέμμα μετά το τέταρτο έτος

Tο φυτό καλλιεργείται σήµερα κυρίως στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας και µε επίκεντρο το Βόιο Κοζάνης, σε µια συνολική έκταση που δεν ξεπερνά τα 500-600 στρέµµατα, από περίπου 80 παραγωγούς – µέλη του τοπικού συνεταιρισµού αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών, ο οποίος κάνει «αγώνα δρόµου» για να πείσει και άλλους αγρότες να πλαισιώσουν την προσπάθεια.

«Ακόµη και 3.000 στρέµµατα τριαντάφυλλου να είχαµε σήµερα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβληµα στη διάθεση της παραγωγής, διότι η ζήτηση είναι πολύ µεγάλη και κυρίως αξίζει τον κόπο για τον παραγωγό, καθώς το καθαρό εισόδηµα που αφήνει ανά στρέµµα είναι στα 500 ευρώ, εφόσον η απόδοση είναι 400-500 κιλά το στρέµµα» τονίζει ο γεωπόνος του συνεταιρισµού, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο έµπειρος πολιτευτής από την Κοζάνη, που προαλείφεται και για τον θώκο της πλατείας Βάθη, αν και όταν η Ν.∆. επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει αναλάβει το ρόλο της προσέλκυσης νέου «αίµατος» στην καλλιέργεια και για το λόγο αυτό την περασµένη εβδοµάδα βρέθηκε στην Καστοριά, προκειµένου να µιλήσει σε ενδιαφερόµενους καλλιεργητές.

«Κάνουµε τέτοιες ενηµερωτικές ηµερίδες σε όλη τη ∆υτική Μακεδονία. Αυτή στην Καστοριά ήταν η δεύτερη, έγιναν άλλες δύο στην Κοζάνη, µία στα Γρεβενά και θα ακολουθήσει και µία στη Φλώρινα, για να µπορέσουµε να ανεβάσουµε τα στρέµµατα», µας είπε ο κ. Κασαπίδης και προσδιόρισε στα 1.000 στρέµµατα, το στόχο που έχει θέσει ο συνεταιρισµός για φέτος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, ενόψει του Νοεµβρίου, οπότε και θα γίνουν οι φυτεύσεις της νέας σεζόν, υποβλήθηκαν αιτήσεις συνεργασίας από τουλάχιστον 50-60 παραγωγούς από την Κοζάνη, την Καστοριά, την Ηµαθία και τη Λάρισα.

Το κόστος εγκατάστασης ουσιαστικά εντοπίζεται στην προµήθεια των φυτών και στις εργασίες φύτευσης. «Μιλάµε για 400 φυτά στο στρέµµα, από 0,50 λεπτά το φυτό. Άρα 200 ευρώ συν 30 ευρώ για οργώµατα και φυτέµατα, συνολικά για 230 ευρώ το στρέµµα» είπε ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε: «Με δεδοµένο ότι πρόκειται για πολυετή καλλιέργεια, µε διάρκεια ζωής τουλάχιστον 25 χρόνια το ετήσιο κόστος απόσβεσης είναι µόλις 10 ευρώ το στρέµµα. Είναι δηλαδή σαν να βάζεις 10 ευρώ το στρέµµα, ετήσιο κόστος και µετά το τέταρτο έτος, όταν η καλλιέργεια πιάνει το µέγιστο απόδοσης, να παίρνεις 500 ευρώ καθαρά. Αν µη τι άλλο συµφέρει».

Η παγωνιά «έκαψε» τη µισή παραγωγή
Το 2016 δεν ήταν καλή χρονιά για τους παραγωγούς, καθώς µια παγωνιά το Πάσχα προκάλεσε ζηµιές στις φυτείες και έριξε τις στρεµµατικές αποδόσεις έως και 50%. «Αντί να συγκοµίσουµε 20 τόνους, τελικά µαζέψαµε 10 τόνους» λέει ο κ. Κασαπίδης, τονίζοντας ότι ο συνεταιρισµός παράγει αιθέρια έλαια και ροδόνερο τα οποία πουλά σε συσκευασίες των 5–10–20 και 30 ml σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Έχουµε ζήτηση από Γερµανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Σουηδία, ενώ κάθε χρόνο µας επισκέπτεται και µια οµάδα από την Ταϊβάν, όµως η παραγωγή µας δεν αρκεί να καλύψει τις παραγγελίες τους», τόνισε ο ίδιος. Φέτος η τιµή του ροδέλαιου αναµένεται να ξεπερνά τις 8.500 ευρώ το λίτρο, ενώ για το ροδόνερο εκτιµάται ότι θα είναι στα 7-8 ευρώ.

Τον τέταρτο χρόνο δίνει ως 700 κιλά το στρέµµα
Τον πρώτο χρόνο ζωής της καλλιέργειας, ο παραγωγός, ο οποίος θα αποφασίσει να ασχοληθεί µε το τριαντάφυλλο, δεν θα πάρει τίποτε, το δεύτερο η απόδοση θα κυµανθεί στα 100-150 κιλά το στρέµµα, τον τρίτο µεταξύ 250-300 κιλών και τον τέταρτο από 400 κιλά έως και 700 κιλά το στρέµµα, ανάλογα πόσο δυνατό είναι το χωράφι και εάν είναι και ποτιστικό. «Σε στρεµµατικές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών το στρέµµα, αυξάνει και η οικονοµική απόδοση, στα επίπεδα των 700 ευρώ, αλλά βεβαίως εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος άρδευσης» εξήγησε ο κ. Κασαπίδης. Στο εύλογο ερώτηµά µας δε, γιατί µε τόσο ικανοποιητικές αποδόσεις εισοδήµατος, δεν είναι αθρόα η προσέλευση των παραγωγών στην καλλιέργεια, ο συνοµιλητής µας το απέδωσε στην έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει ακόµη για το τριαντάφυλλο, καθώς είναι σχετικά νέα καλλιέργεια στην Ελλάδα, ενώ ανασταλτικά δρα και το γεγονός ότι η συγκοµιδή γίνεται χειρονακτικά.

Αποκάλυψε, µάλιστα, πως ο συνεταιρισµός για να κάνει ακόµη πιο ελκυστική την καλλιέργεια σκέφτεται, φέτος, να πριµοδοτήσει τους υφιστάµενους παραγωγούς µε επιπλέον 5-10 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει συν 50 ευρώ το στρέµµα, ώστε να φυτέψουν και άλλα στρέµµατα και παράλληλα θα δηµιουργήσει και νέα κέντρα συγκέντρωσης κοντά στους τόπους καλλιέργειας, για να µειώσει το µεταφορικό κόστος, που έως τώρα βαρύνει τους παραγωγούς.

πηγη: http://www.agronews.gr/?pid=162&aid=148619&la=1

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 11:46