Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 08:17

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ/Θ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Γρεβενών ημερίδα με τίτλο: «Διερεύνηση δυνατότητας υλοποίησης τηλεθέρμανσης με βιομάζα στην

πόλη των Γρεβενών», στην οποία παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπονήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.

 Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών, ο Δήμαρχος Γρεβενών, ο Βουλευτής της Π.Ε. Γρεβενών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, δυο Αντιδήμαρχοι του δήμου Γρεβενών, ο Διευθυντής του Γ. Νοσοκομείου Γρεβενών και αρκετοί πολίτες.

 

Αντικείμενο της μελέτης που παρουσιάστηκε και εκπονήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας κατόπιν απαίτησης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας τηλεθέρμανσης της πόλης των Γρεβενών με τη χρήση τοπικής βιομάζας.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκαν τα διαθέσιμα είδη βιομάζας, η διαθεσιμότητά τους καθώς και το ενεργειακό τους περιεχόμενο σε σύγκριση με τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της πόλης των Γρεβενών. Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα υπολείμματα καλλιέργειας σιτηρών και καλαμποκιού, η δασική βιομάζα, οι ενεργειακές καλλιέργειες και ο περιφερειακά διαθέσιμος ξηρός λιγνίτης αποτελούν τις κυριότερες πηγές βιομάζας.

 

Επίσης μελετήθηκε η συλλογή και η μεταφορά της βιομάζας ενώ από τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάστηκε φαίνεται στο πλαίσιο συγκριτικής ανάλυσης το χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από την τοπική βιομάζα.

 

Είδος βιομάζας

Κόστος (€/ΜWh) (με μεταφορικά, χωρίς ΦΠΑ)

Pellet (για σύγκριση)

56,14

Υπολείμματα σιτηρών (μέγιστη τιμή)

24,00

Υπολείμματα καλλιέργειας καλαμποκιού

17,00

Δασική βιομάζα (με θρυμματισμό) – (μέγιστη τιμή)

23,00 – 24,50

Πετρέλαιο (για σύγκριση)

91,00

Φυσικό αέριο (για σύγκριση)

50,00

Λιγνίτης (ΔΕΗ) (για σύγκριση)

16,00

Ξηρός Λιγνίτης

23,50

 

Στη μελέτη ερευνήθηκε επίσης το εγκατεστημένο θερμικό φορτίο της πόλης των Γρεβενών (το οποίο από 71,53 MWth που είναι σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 81,52 MWth στα επόμενα 20 χρόνια). Επίσης περιγράφηκε ο σχεδιασμός του δικτύου τηλεθέρμανσης (Σχήμα 1) καθώς και ο σχεδιασμός του συστήματος καύσης της βιομάζας (Σχήμα 2).

 

Σχήμα 1. Ζώνες πληθυσμιακής κάλυψης δικτύου τηλεθέρμανσης με κόστος.

 

 

Σχήμα 2. Καμπύλη φορτίου που καθορίζει τη θερμική ισχύ συστήματος

 

Τέλος, έπειτα από τη μελέτη επτά σεναρίων ενεργειακού μείγματος (ανάλυση κόστους-οφέλους) προκρίθηκε η καλύτερη τεχνική και οικονομική λύση, η οποία  αφορά την εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής θερμικής ενέργειας από λέβητες καύσης βιομάζας θερμικής ισχύος 30MW (μονάδα βάσης) και  λέβητες καύσης πετρελαίου θερμικής ισχύος 29,06MW (μονάδα αιχμής-εφεδρείας), χωρίς φυσικά να αποκλείεται η σύγκαυση μίγματος βιομάζας-ξηρού λιγνίτη, το κόστος των οποίων κυμαίνεται άλλωστε στα ίδια επίπεδα. Το σενάριο της συμπαραγωγής θερμότητας –ηλεκτρισμού αποκλείστηκε, λόγω τεχνικών περιορισμών. Το κόστος εγκατάστασης για το δίκτυο και το σύστημα δύναται να κυμανθεί από:

 

(α) 22.800.000,00 € + ΦΠΑ περίπου, για κάλυψη των θερμικών αναγκών του 77 % των κατοίκων και του 77 % του θερμαινόμενου όγκου της πόλης,

και να φτάσει τα

 

(β) 30.000.000,00 € + ΦΠΑ περίπου, για κάλυψη του συνόλου των θερμικών αναγκών της πόλης.

 

Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί με τη συμμετοχή στην παραγωγή θερμικής ισχύος των γειτονικών μονάδων επεξεργασίας ξυλείας

 

Από τη μελέτη προέκυψε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

 
  • Η υπάρχουσα βιομάζα του νομού εξασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη των ετησίων θερμικών αναγκών.

  • Η μέγιστη τιμή προμήθειας των 24 € / ΜWh εξασφαλίζει μείωση του σημερινού τελικού κόστους θέρμανσης για τον καταναλωτή κατά τουλάχιστον 50 %.

  • Επιπρόσθετα, ένα αρνητικό φαινόμενο της πόλης των Γρεβενών: η μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού σε μικρή έκταση λόγω του υψηλού συντελεστή δόμησης οδηγεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα, τη μείωση του κόστους κατασκευής δικτύου τηλεθέρμανσης, που είναι το μεγαλύτερο κόστος στο έργο.

  • Η προμήθεια των καυσοξύλων σε μεγαλύτερη ποσότητα και σε κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, αναμένεται να μειώσει το κόστος προμήθειας, τόσο όσο αφορά στην τοπική βιομάζα, όσο και στα καυσόξυλα του εμπορίου.

  • Ελέγχεται πολύ πιο εύκολα η απόδοση του συστήματος καύσης-λέβητα, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερους οικονομικούς και ενεργειακούς πόρους.

  • Ελέγχονται πολύ πιο εύκολα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης, με την προσθήκη των κατάλληλων φίλτρων.

 

Από τη μελέτη προκύπτει πως τα οφέλη στην τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά, καθώς οδηγείται σε ένα κυκλικό οικονομικό μοντέλο, όσον αφορά στο κόστος θέρμανσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Τη δημιουργία πλεονάσματος καταναλωτή λόγω του φθηνότερου κόστους θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, καθώς και

  • Την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνται για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και ουσιαστικά εκρέουν από την τοπική αγορά, θα επανεισάγονται πλέον ως κόστος θέρμανσης από βιομάζα στην τοπική οικονομία.

 

Συνοψίζοντας το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη αυτή είναι πως η τηλεθέρμανση Γρεβενών με βιομάζα είναι ένα εφικτό και βιώσιμο εγχείρημα με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 08:21